Rubriek temperatuur anomalie – maart 2022

Maart scoort redelijk normaal voor de tijd van het jaar. Het is echter grillig op het Noordpool en Zuidpoolgebied. Aan het eind van de maand werd het vanuit het niets gelijktijdig in beide gebieden veel warmer dan normaal. In het Noordpoolgebied was het opeens 30 graden en in het Zuidpoolgebied opeens wel 40 graden Celsius warmer dan normaal. Het duurde maar een paar dagen en toen gingen de temperaturen weer wat omlaag naar normalere waarden. De meteorologen waren zeer verbaast. Dit hadden ze nog niet eerder mee gemaakt in deze omvang. Het weer in de poolgebieden is zeer grillig en dat is wel bekend maar dit is toch wel heel erg grillig. Men wijt dit aan de klimaatverandering. Directe aanleiding is een toestroom van warmere lucht uit gematigde gebieden en zelfs de subtropen. Of dit vaker plaats gaat vinden of redelijk uniek blijkt te zijn geweest is afwachten maar het kan gebeuren. Maart was in Nederland heel zacht, heel zonnig en ook heel droog. Maar op 1 april als een soort grap van Moeder Natuur was het opeens winter met een pak sneeuw. Het duurde nog geen dag en toen was het weer weg. Zo maar omdat het kan.

Laten we beginnen met de tabel die aangeeft in hoeverre maart 2022 afwijkt van het gemiddelde over de afgelopen 32 maanden van de waarneming;

Alleen het Zuidpoolgebied wijkt af van het gemiddelde, het is opnieuw warmer dan gemiddeld. Maar door het La Nina verschijnsel was het kouder dan normaal de afgelopen periode van 32 maanden. De overige gebieden zijn vrijwel gelijk aan het gemiddelde. La Nina is nog steeds gaande dus het zuidelijk halfrond scoort wat lager, zelfs negatief dan het noordelijk halfrond. Maar dit beeld zien we de hele periode van de waarneming al opduiken. La Nina is nog steeds gaande en dat zal nog wel tot de herfst kunnen duren voordat het voorbij zal gaan.

Laat ons eens kijken naar de regio’s voor de gemiddelden en voor de statistieken voor maart;

De spreiding rond het gemiddelde is heel klein voor globaal, de beide halfronden en voor de tropen. Dat is het gangbare beeld. Voor de beide poolgebieden is de spreiding veel groter. Vooral de hoge uitschieter voor het Zuidpoolgebied valt op. De veel hogere temperatuur gold alleen voor Oost Antarctica maar haalde het gemiddelde voor het hele gebied fors omhoog. De periode van veel hogere temperaturen duurde maar een paar dagen maar als het niet had plaats gevonden was het gemiddelde voor het Zuidpoolgebied net iets onder nul geweest. Daar bedoel ik uiteraard niet de gemiddelde temperatuur mee. Die is uiteraard ver onder nul voor dit gebied. Ze gaan tenslotte op weg naar de poolwinter maar de afwijking ten opzichte van het langjarig gemiddelde. De basisperiode 1979-2000.

Laat ons eens kijken naar de statistieken van het globale beeld voor de Aarde;

De globale afwijking van de temperatuur is in maart zo goed als gemiddelde over de afgelopen 32 maanden. De trend is nog steeds negatief. Er was sprake van een sterk El Nino voor het begin van de waarneming en dat haalt het globale gemiddelde sterk omhoog en er is sprake van een la Nina en dat haalt het gemiddelde van de afwijking juist omlaag. Hierdoor ontstaat het beeld van de dalende trend. Dat heeft verder geen betekenis. La Nina kan in de herfst weer voorbij zijn en dan stijgt de temperatuur afwijking aanzienlijk. Dit hebben we op de korte termijn al een paar keer gezien. De globale afwijking kan dan voor een hele maand gemakkelijk dubbele waarden bereiken van wat het nu is. De lock down is in veel landen voorbij en alleen de veel hogere brandstofprijzen en de wens om niet zo heel erg afhankelijk te blijven van Russische olie, gas en steenkool kan nog een rem vormen. De files zijn in Nederland al weer terug en dat kwam niet alleen door de sneeuw maar door het opheffen van de aanbeveling om thuis te werken waar dat kan. Iedereen wordt weer geacht op kantoor te verschijnen.

De laatste grafiek geeft het gemiddelde weer van het globale en de regio’s over de afgelopen 32 maanden;

De afwijkingen liggen ook voor de beide poolgebieden dichterbij de overige regio’s dan gebruikelijk. Dit is al weer een paar maanden het geval. Maar de poolgebieden zijn heel grillig en in staat om heel ver af te wijken van de rest. Dat is nu eenmaal eigen aan deze gebieden. De poolgebieden zijn alleen maar bedoeld voor de liefhebbers van grillig en extreem weer. Voor gematigde omstandigheden kun je maar beter in de Lage landen aan zee blijven.

Ter afsluiting van de rubriek nog wat nieuwsberichten over het extreme weer op de poolgebieden en de records voor Nederland;

Zonnigste maart ooit gemeten, maar houd winterjas bij de hand

Zonnigste maart ooit gemeten: ‘Het record wordt verpulverd’

30 graden warmer dan normaal op de Noordpool: ‘Uniek en zorgelijk’

Het is uitzonderlijk warm op de Noordpool en morgen kan het 30 graden warmer dan normaal worden

Afgelopen week was het ruim 40 graden warmer dan normaal op Antarctica

Extreem record op de Noordpool: het is er 30 graden te warm

Ongebruikelijk hoge temperaturen op Noord- én Zuidpool

30 graden te warm op de Noordpool? Op de Zuidpool is het 40 graden te heet

Recordtemperaturen op de polen: wat zijn de risico’s? En waarom is de Noordpool “in crisis”?

IJsplaat zo groot als Rome ingestort op Antarctica: “Laat zien hoe snel het kan gaan”

Antarctische ijsplaat ter grootte van stad Rome afgebroken

Vort zover de update van de rubriek temperatuur anomalie.

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in Rubriek, temperatuur anomalie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Rubriek temperatuur anomalie – maart 2022

  1. meninggever zegt:

    Juist vanochtend bleek dat we de koudste 3-aprilnacht hadden sinds 1909. Zeker niet normaal in de trend volgens mij. Daarbij, er was weer een vulkaanuitbarsting ergens ver weg, er woedt een oorlog waarbij op pak weg 1200km van o.a. ons land grote luchtvervuiling plaatsvindt die ons in 2-4 dagen zal bereiken. Telt allemaal niet mee?? Maar gasgebruik wel?? Ik snap de redenatie nooit zo. Als je dus wilt duiden moeten alle feiten worden meegenomen en niet de politiek gewenste naar mijn mening….Slechts een van vele. Maar dat is deze rubriek ook natuurlijk…..:)

    Geliked door 1 persoon

  2. Priti zegt:

    Beautiful article on temperature you have researched a lot ! Actually weather is changing very often now well shared thanks😊

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.