Update corona pandemie

Het is weer eens tijd voor een update over corona. Het virus dat voor corona verantwoordelijk is woekert nog steeds voort. Ook in Europa en ook in Nederland. Het is voorlopig nog niet voorbij. Men heeft ook in Nederland te snel versoepelt en de grenzen veel te snel open gegooid. Dit wreekt zich nu. We zitten ook in Nederland inmiddels in de tweede golf. Alle inspanningen en alle offers van de intelligente lock down zijn voor niets geweest en dat is jammer om het maar zacht uit te drukken. Waarom is het toch zo moeilijk om het goede te doen en het slechte na te laten? Geen idee. Maar laten we niet te zwartgallig worden. Er is wel degelijk gunstig nieuws. In het geval van een ziekte kun je beter niet het woord positief gebruiken. Dat belooft immers meestal niets gunstigs.

Laat ik beginnen met het weergeven van de TOP 10 van landen met de meeste besmettingen en de meeste mensen die aan covid-19 zijn overleden;

Er is nog niet veel veranderd behalve dat de aantallen flink gestegen zijn sinds de vorige keer. Toch zijn er veranderingen op komst. Het aantal nieuwe besmettingen per dag is in India veel hoger dan in de USA. Namelijk 80.000 tegen 40.000. Op dit tempo zal India de USA tegen het einde van de maand hebben ingehaald en de eerste plaats in nemen in deze rampzalige ranglijst. Het enige dat deze voorspelling nog onderuit kan halen is het uitbreken van een derde golf in de USA. ER zijn aanwijzingen voor dat dit zou kunnen gebeuren.

Wat opnieuw opvalt is dat landen die hoog scoren op de lijst met besmette mensen ook hoog scoren op de lijst met overledenen. Corona is nog steeds dodelijk voor zo’n 3 procent van de mensen die positief testen. Het is een heel gevaarlijke ziekte. Dit in tegenstelling van de leugens en bedrog zoals door het Witte Huis onder leiding van Trump wordt beweerd. Deze man is wel zo dom. Besmet raken, goed ziek worden en dan gewoon door gaan met het bagatelliseren van corona. Hoe kun je zo dom zijn. Ik zou bijna gezegd hebben dat de man net zo dom is als alle mensen die hun inkopen doen in het plaatselijke winkelcentrum en nog steeds geen mondkapje dragen. Hoe dom kun je nu zijn? Maar misschien hebben de persconferentie niet gezien of het nieuws gemist? Laten we niet te streng zijn en deze mensen gewoon onwetend noemen.

Corona in Europa loopt vreselijk uit de hand zoals het volgende plaatje laat zien;

Dit plaatje laat niet eens alle besmettingen in Europa zien. Het volgende plaatje laat zien dat een heleboel landen in Europa niet opgenomen zijn;

De landen die ontbreken zijn Rusland met 1 1.242.000 besmette mensen. Ook de Oekraïne en Belarus ontbreken net als de meeste landen van voormalig Joegoslavië.

De situatie is ernstig maar niet hopeloos. Er is wel degelijk goed nieuws. Het aantal mensen dat aan corona overlijd blijft sterk achter. medici hebben veel geleerd in de behandeling van corona patiënten. Er zijn veel meer medicijnen en hulpmiddelen beschikbaar. Ook is er op ander vlak goed nieuws en dat is het verloop van de epidemie wereldwijd. Volgend plaatje laat zien dat het aantal dagelijkse besmettingen niet langer meer stijgt. De ontwikkeling verloopt vlak;

Maar helaas geldt dit nog niet voor Europa. Hier is wel degelijk sprake van een toename. Als het aantal nieuwe besmettingen niet meer stijgt krijgt het totaal aantal besmettingen een lineair verloop en ervaring leert dat mensen beter overweg kunnen met lineair verlopende ontwikkelingen dan met exponentiële. Laten we afsluiten met de hoop uit te spreken dat mensen doen wat in hun vermogen ligt en in elk geval mondkapjes opzetten in het winkelcentrum en de supermarkt. Het is misschien even wennen maar aan corona wennen is veel moeilijker en voor een deel van de mensen die besmet raakt onmogelijk. Dus zet de mondkapjes op alsof het al verplicht is. Als je in de auto stapt doe je toch ook gewoon je autogordel om zonder eerst een idiote discussie op te starten of dit al dan niet een ontoelaatbare aantasting zou zijn van je grondrechten. Je doet het gewoon punt uit. En je zult zien dat het best mee valt.

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in artikel, corona, Rubriek en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Update corona pandemie

  1. De té snelle versoepelingen én de oncontroleerbare vakanties spelen hier een heel grote rol in volgens mij…

    Geliked door 1 persoon

    • Het waren vooral economische overwegingen vrees ik die hier toe geleid hebben en een overmatig optimisme. Optimisme is op zich goed, zeker in tijden van crisis, maar je moet wel het contact met de werkelijkheid bewaren en dat deed men niet voldoende vrees ik.

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.