Temperatuur anomalie voor de maand september

De maand september is voorbij. Dat geldt gelukkig ook voor de hitte en de droogte. Het weer is nu redelijk normaal. Het is niet meer zo heet en er valt weer regen, precies zoals de herfst hoort te zijn. Het is een mooi jaargetijde. Maar dat geldt eigenlijk voor ieder jaargetijde wel. Laten we eens gaan kijken naar de ontwikkeling van de temperatuur anomalieën voor deze maand;

De temperatuur afwijking voor de maand september is globaal iets hoger dan vorige maand. Dit patroon zagen we vorig jaar ook optreden. Er kan dus sprake zijn van een seizoenspatroon. De spreiding rond het gemiddelde is klein. Alle waarden zijn tussen de 0,3 en 0,5 graad Celsius. Dit wijst er op dat de aarde aan het opwarmen is. Het zijn waarden boven nul die over een langere tijd worden waargenomen.

Hoe ziet het er uit als we een blik werpen op de regio’s van de Aarde;

We zien een herhaling van een patroon. Het Noordelijk halfrond en dan met name het noordpoolgebied heeft een veel hogere afwijking dan het zuidelijk halfrond. De tropen hebben een afwijking die niet veel verschilt met die van de wereld als geheel. Het zuidpoolgebied laat zowel heel lage waarden zien als wel een grote spreiding rond dit lage gemiddelde. Laat ons eens een blik werpen op de ontwikkelingen voor de regio’s. Dit geeft het volgende plaatje;

Het noordpoolgebied en het zuidpoolgebied lijken steeds verder uiteen te lopen. Is dit misschien een begin van het effect van een la Nina? Volgens kenners is het nog te vroeg om al een effect waar te nemen. Maar dat er een la Nina optreedt in het gebied van de tropisch deel van de grote oceaan is in het volgende plaatje al goed te zien;

Ook in dit plaatje gaat het om temperatuur anomalieën, dat wil dus zeggen afwijkingen ten opzichte van een basisperiode. De basisperiode voor dit plaatje is iets afwijkend namelijk van 1971 tot en met 2000. Het is een standaardperiode voor klimaatstudies. Deze duren daar waar het mogelijk is, dat wil zeggen als er genoeg data beschikbaar is 30 jaar. Op deze manier voorkom je dat je te veel aandacht schenkt aan kortstondige ontwikkelingen die voor de opwarming van de Aarde niet te veel betekenis hebben.

De blauwe wig van kouder dan gemiddeld water is duidelijk zichtbaar. Ook kan men aan de getallen onder het plaatje zien dat de grote of Pacifische oceaan in de tropen kouder is namelijk een negatieve waarde heeft. Ook hier zien een groot verschil tussen het noordelijk halfrond en het zuidelijk halfrond. Er treedt meer opwarming op in het noordelijk halfrond dan het zuidelijk halfrond. Er is vermoedelijk wel degelijk sprake van een actief la Nina dat de komende maanden nog veel sterker kan worden en ergens rond de kerstdagen een maximale waarde bereikt en dan weer terug valt. het is nog een beetje afwachten wat het precies gaat doen. We houden u op de hoogte.

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in opwarming, Rubriek, temperatuur anomalie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.