Rubriek temperatuur anomalie – september 2022

De maand september is voorbij en de data is binnen. Het is dus weer tijd voor een update. De maand september begon in Nederland veel te warm en droog en eindigde te koud en te nat. Het was een typische overgangsmaand van de zomer naar de herfst. Hoe zag de maand er globaal uit? Er was een begin van herstel voor het Noordelijk Halfrond. verder gebeurde er niet zo heel veel op het gebied van de temperatuur afwijkingen. Er was de gebruikelijke afwisseling van gebieden en tijdstippen die te warm zijn voor de tijd van het jaar met zulke die te koud waren voor de tijd van het jaar en ook voor gebieden en tijden die precies goed waren. Alleen voor het Zuidpool gebied waren weer zoals gebruikelijk voor dit gebied heel veel veel te hoge en veel te lage waarden. Maar dat is heel normaal zou ik bijna zeggen voor het Zuidpoolgebied. Het weer en het klimaat kenmerkt zich daar eigenlijk door louter extremen en zelden door gematigd weer en klimaat. Laat ons beginnen met de tabel die globaal en per regio het gemiddelde en spreiding voor de maand september weer geeft voor de temperatuurafwijking;

Zoals te zien is in de kolom verschil (tussen het gemiddelde voor september vergeleken met het gemiddelde voor de afgelopen 3 jaar) is er een begin van herstel voor het Noordelijk Halfrond (NH). Globaal en voor de overige regio’s is het verschil nog altijd negatief dat wil zeggen aan de lage kant. Maar 3 jaar is een heel korte periode. Men moet hier ook weer niet teveel in willen lezen. Het Zuidelijk Halfrond(ZH) en het Zuidpoolgebied(ZP) laten een negatieve afwijking zien. Hier is geen opwarming maar juist een afkoeling die kan samenhangen met zoals we in de vorige aflevering van deze rubriek (augustus 2022) hebben gezien een in wezen sterk La Nina. Dit heeft vooral een negatief effect op het Zuidelijk halfrond van de Aarde. hoe ziet het beeld er uit als we kijken naar de grafiek met de statistieken globaal en voor de regio’s? Dat ziet er als volgt uit;

Er is weinig spreiding rond het gemiddelde behalve voor de beide poolgebieden. Het Zuidelijk Halfrond en het Zuidpoolgebied zijn negatief en hebben met andere woorden afkoeling in plaats van opwarming. Dit is al een hele tijd zo. En zal nog wel even blijven zolang er La Nina condities heersen. Daarna kan er ook hier snel herstel volgen. De beide poolgebieden zijn extremer dan hun respectievelijke halfronden. Dit noemt men ook wel polaire amplificatie. Een bekend verschijnsel dat samenhangt met de aanwezigheid van sneeuw en ijs op de poolgebieden. Als die smelten krijg je te maken met donkere ondergrond die meer zonne-energie absorbeert. Ook heef het iets van doen met het energietransport van de tropen naar de poolgebieden. Zonder dit transport waren de poolgebieden veel kouder en de tropen veel warmer. Als de aarde opwarmt sturen de tropen nog meer energie naar de poolgebieden dan ze nu al doen die daardoor extra opwarmen. Dit is in het kort hoe het verschijnsel polaire amplificatie werkt.

Laat ons nu eens kijken hoe de tijdreeks van de afgelopen drie jaar er globaal uitziet;

De dalende trend die waarschijnlijk samenhangt met de La Nina condities die al een aantal jaren aanwezig zijn is nog steeds aanwezig. Of het binnenkort over is met La Nina of dat het nog wat langer duurt is niet te zeggen. Maar het zal nog wel een aantal maanden en in elk geval tot de Kerstdagen aanhouden. Dus het bekende patroon van de afgelopen jaren houdt nog wel tot het einde van het jaar aan en dan zien we wel weer verder. La Nina en El Nino zijn vrij sterke verschijnselen die zich een stuk verder uitstrekken dan alleen maar een wig van warmer of kouder zeewater in het zuidelijk deel van de tropen van de Grote Oceaan. Van de tropen loopt tenslotte ook nog de energiestroom naar de poolgebieden die dus door dit verschijnsel beïnvloed wordt. Hoe zien de tijdreeksen eruit als je naar de regio’s gaat kijken? Dat ziet er als volgt uit;

Er valt niet zo heel veel nieuws te zien aan het plaatje. De beide poolgebieden wijken in de regel sterk af van de globale en overige regio’s. Het weer en daarmee het klimaat is een stuk grilliger dan elders in de Wereld. Aan de hand van dit plaatje kun je niet goed zien of er een trend is in de ontwikkeling van de afwijkingen. De volgende tabel geeft hier een beter beeld van hopelijk;

Globaal en voor alle regio’s zijn de trends nog steeds negatief. Met andere woorden de Aarde is nog steeds in een periode van dalende temperaturen die in elk geval al drie jaar aanhoudt. Dat er echt een daling is kun je zien aan de veel sterkere daling voor zowel de Noordpool als wel de Zuidpool. Dit kun je zien aan de kolom index met globaal is 100. Ook hier is dus sprake van polaire amplificatie. Aangezien er niet zo heel veel sneeuw en ijs is bijgekomen in deze gebieden in de afgelopen drie jaar wijt ik de polaire amplificatie toch vooral aan veranderingen, in dit geval een afname, van het energietransport van de Tropen naar de Polen. Voor dit transport maken de Tropen gebruik van een aanzienlijk overschot in zonne-energie dat niet in warmte kan worden omgezet. Als het in de Tropen afkoelt dan uit zich dit in een geringere energietransport naar de Poolgebieden. Het is mogelijk dat het volgend jaar al weer afgelopen is met La Nina condities. Als dit zo is dan verwacht ik snel weer herstel naar hogere temperatuurafwijkingen zoals die nog in het begin van de waarneming plaatsvond. Toen waren de waarden globaal als nu alleen nog in het Noordelijk Halfrond worden waargenomen. Maar zoals gezegd als. Ik heb geen kristallen bol die mij kan zeggen hoe de omstandigheden volgend jaar zullen zijn. Dat blijft afwachten. Hiermee wil ik deze update van de rubriek afsluiten en u veel plezier wensen met het lezen van deze update.

Advertentie

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in opwarming, Rubriek, temperatuur anomalie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Rubriek temperatuur anomalie – september 2022

 1. Rob Alberts zegt:

  Dank voor deze blogpost

  Cijfers gebruik ik weinig in mijn blogposts.
  Maar vanmorgen heb ik een van de reacties uit jouw vorige blogpost geciteerd.

  Als reactie kreeg ik een dubbelinterview uit het tijdschrift Prospect de oktober editie toegestuurd. Tom Martin en George Monbiot worden ondervraagd door Ellen Halliday.
  Zeer lezenswaardig en informatief.

  Vriendelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

 2. Karel zegt:

  ja wat een verschil hé begin en eind september
  nu hopen op een mooie herfst

  Geliked door 1 persoon

 3. picpholio zegt:

  Bedankt om dit elke maand zo uitvoerig en duidelijk weer te geven.
  Dit is informatie die we niet van onze dagdagelijkse weermannen of -vouwen krijgen.

  Geliked door 1 persoon

 4. marylou zegt:

  Mooi samengevat maar we zullen moeten afwachten wat het wordt

  Geliked door 1 persoon

  • Het weer voorspellen voor de Lage Landen aan de Noordzee laten we toch liever over aan de gediplomeerde weermannen en vrouwen. Die kunnen dat een stuk beter. Maar ik verwacht niet echt een milde winter. Als mijn theorie juist is dat de hittegolven deze zomer te doen hadden met brightening ben ik bang dat deze winter wel eens verre van mild zou kunnen worden. Dat is minder goed nieuws met de torenhoge energieprijzen. Maar het is niet zeker of ik gelijk krijg met mijn algemene theorie.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.