Rubriek duurzaamheid – Opnieuw gaat het over stikstof

Het is weer eens tijd voor een update van de rubriek duurzaamheid. Helaas gaat het weer over stikstof want dat hoofdpijndossier is nog steeds niet opgelost. Nieuwe rapporten laten zien dat het probleem nog groter is dan gedacht, technische oplossingen blijken nauwelijks een verschil uit te maken, veehouders weigeren zich te laten uitkopen en de EU geeft geen enkele speelruimte voor Nederland. De uitzonderingspositie loopt binnenkort af en rechters tonen slechts ongeduld; Kom met maatregelen. Men verwacht nauwelijks nog iets van de politiek, boeren misdragen zich steeds erger en er worden nu wonderen verwacht van Remkes. Je zou bijna denken dat het hier om de Verlosser gaat ware het niet dat Johan Remkes natuurlijk geen Johan Cruijff is. Maar er liggen mogelijkheden voor een compromis en dat is waar het in de politiek omgaat. Dus misschien komt er weer eens een uitkomst uit de hoge hoed van Den Haag die niemand tevreden stelt en dus het hoogst haalbaar is in de geven situatie. Zie dit alles niet als een vorm van cynisme over het functioneren van de democratie in Nederland. Dat is het niet want het werkt nog steeds en daar is waar het om gaat. We modderen voort van het ene stroperige compromis naar de ander en dat moet ook. Je kunt nu eenmaal geen redelijkheid verwachten van extremisten van diverse pluimage. Mensen die geen greintje fatsoen kunnen opbrengen zijn per definitie extremisten die altijd en eeuwig hun zin willen doordrukken en niet willen snappen dat anderen dan precies het zelfde zullen doen. Je krijgt dan nooit een oplossing die op zijn minst werkbaar is. Bedenk dat in de politiek niets eeuwig is. Alles is in een flux. Krijg je vandaag niet je zin dan misschien de volgende keer. Lobbyen is een kwestie van net zo lang drammen tot je iets bereikt. Het doel heiligt de middelen denkt men blijkbaar.

Een serie links uit de Nederlandstalige mainstream online nieuws sites;

Het probleem nog erger dan gedacht

Politiek seizoen begint met explosief trio: koopkracht, stikstof en asiel

‘Natuur nóg gevoeliger voor stikstof dan gedacht’, mogelijk strengere regels

Nieuw onderzoek: natuur gevoeliger voor stikstof dan gedacht

Natuur nog gevoeliger voor stikstof, om doelen te halen meer maatregelen nodig

Nieuwe feiten over de natuur: stikstofnormen moeten nog strenger

Van der Wal: nu eerst Nederlandse visie op internationaal stikstofrapport afwachten

Waar komt nieuw stikstofonderzoek ineens vandaan?

Dit lijkt een geschikt moment om over complottheorieën te beginnen maar ik geloof niet zo in complotten. Poetin heeft wel wat beters te doen dan in Nederland een stikstofcrisis te beginnen. Complottheorieën zijn zo vreselijk gemakzuchtig. Je hoeft je niet bezig te houden met een analyse. je hoeft alleen maar zondebokken aan te wijzen. Zo kinderachtig dit gedoe. Stikstof is gewoon een politiek probleem en dat vraagt om een politieke oplossing en dat kan op veel manieren. Maar sommige oplossingen werken niet. Uitkopen van veehouders lijkt nauwelijks te lukken, de uitzonderingspositie vanuit de EU vervalt, Rechters raken ongeduldig en technische oplossingen werken van geen meters. Van de boeren en de verwerkende industrie valt geen enkele medewerking te verwachten en fatsoen opbrengen kan men al evenmin. Dat schijnt voor boeren en hun sympathisanten ook niet nodig te zijn. Het wordt blijkbaar alleen van anderen verwacht.

Voor het eerst in Brabant boerenbedrijf uitgekocht in strijd tegen stikstof

Uitkoopregeling boeren geen succes: 20 overeenkomsten in 2 jaar

Makelaars: melkveeboerderijen populair door hoge melkprijs

Nederlandse boeren moeten minder mest gaan uitrijden

Conceptafspraak: Nederlandse mestuitzondering verdwijnt per 2026

130 miljoen extra vergoeding voor boeren door afbouwen mestregel

Nederland kwam beloftes aan Brussel over bestrijden mestfraude niet na

Raad van State haalt streep door vergunning emissiearme melkveestallen

‘Emissiearme’ stal houdt geen stand voor hoogste bestuursrechter

Boeren aan het woord: ‘Ik wist al jaren dat emissiearme vloer niet werkt’

Ook met nieuw opgerichte Ecologische Autoriteit moet stikstofuitstoot flink omlaag

Vrije-uitloopstal voor ‘minder stikstofuitstoot en blije zandkoeien’

Boer Gerjan gelooft in stikstofkraker: “Tot wel 80 procent minder uitstoot”

1 op de 3 luchtwassers in stallen haalt niet de beloofde stikstof uit de lucht: verwachten we te veel van technologie om uitstoot te verlagen?

Nederland Vleesland: boerentijdschrift spreekt met trots over dystopisch tafereel in varkensstal

‘Boeren houden van Koeien’-reclame is Liegebeest van het jaar

Er is in de politiek geen steun voor de boeren te verwachten behalve van oppositiespartijen die immers niet hoeven te leveren. Het zijn dan ook heel goedkope want loze beloften. De stikstofdoelen blijven uiteraard gewoon bestaan. En boeren die zich misdragen hebben worden bestraft net als ieder ander en zo hoort dat ook in een democratische rechtstaat. Hoewel niet zo heel erg streng als je mocht verwachten blijkbaar;

Teleurstelling en onbegrip bij boeren over Troonrede

Natuurorganisaties roepen kabinet op juist ‘door te pakken’

Tientallen organisaties vragen kabinet om natuurherstel: ‘Nu doorpakken’

Werkstraffen tot 100 uur voor boerenprotest bij huis minister

Politie stopt onderzoek naar boeren die Natura 2000-gebied Stroe vernielden

Vernieling van Veluws natuurgebied door boeren blijft onbestraft

Brekebeen minister Henk Staghouwer stapt op

Van der Wal: vertrek Staghouwer betekent geen vertraging stikstofreductie

Caroline van der Plas (BBB) maakt ruzie met Sander Schimmelpenninck op Twitter

Boeren én Omtzigt niet blij met troonrede: “We gaan de uitvoeringsproblemen zien”

Omgekeerde vlaggen bij werkbezoek koningspaar aan Peel

Weghalen protestvlaggen langs wegen kost provincie 75.000 euro

Groepje boeren met trekkers in Den Haag ondanks noodbevel

Trekkers in beslag genomen in Den Haag

Remkes mag de boel weer eens opknappen;

Boeren willen alleen in gesprek met Remkes als ze kunnen onderhandelen

Boeren gaan niet zomaar weer praten met Remkes: ‘Harde voorwaarde’

Remkes praat weer met landbouworganisaties over stikstofbeleid

Boeren alsnog om tafel met Remkes over stikstof na verandering agenda

Remkes komt 5 oktober met bevindingen na stikstofgesprekken

Remkes: halvering van stikstofuitstoot in 2030 niet ter discussie

Remkes: 2030 voor kabinet niet ter discussie, wel kijken naar meetmethode

Dit lijkt een een geniale vondst. De doelen blijven bestaan dus milieuclubs, EU, rechters en de politiek zijn tevreden. Het regeerakkoord blijft overeind maar je gaat anders. lees minder meten. Zo kan het ook. Wat niet gemeten is dat niet deert. Jammer voor de natuur maar je kunt niet alles hebben. Zo worden in Nederland problemen ook opgelost. Je veegt het probleem gewoon onder het tapijt. Maar hou kansrijk of kansloos is deze oplossing. Gen idee, de praktijk zal het uitwijzen;

‘Boeren bieden duizenden kilo’s stikstofruimte te koop aan’

Overheid en grote partijen kopen stikstofruimte over van stoppende boeren

Dit was het weer voor deze update van de rubriek stikstof. Er is een compromis in de maak en dat is hoe de politiek in een democratie nu eenmaal geacht wordt om problemen op te lossen. Niet door goedkope prietpraat wan t daar trapt niemand in, niet door met complottheorieën aan te komen en zondebokken aan te wijzen want dat werkt niet. Men probeert met oplossingen te komen door eindeloos te onderhandelen en te proberen om compromissen te vinden die weliswaar niemand echt blij maakt maar als men genoeg moeite doet en in elk geval eerlijk tegen zich zelf is zal zeggen; Niet ideaal maar onder de gegeven omstandigheden beter iets dan niets. Laten we het daar bij laten voor deze keer.

Veel plezier met het lezen en tot de volgende update.

Advertentie

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in activisme, duurzaamheid, europa, politiek, Rubriek, stikstof en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

17 reacties op Rubriek duurzaamheid – Opnieuw gaat het over stikstof

 1. Rob Alberts zegt:

  Je hebt mijn zorgen niet weggenomen.

  Ik voorzie vooral gedraal en meer gepraat komen.

  Terwijl de nood steeds nijpender wordt.

  Bezorgde groet,

  Geliked door 1 persoon

 2. Karel zegt:

  gebed zonder end 😦

  Geliked door 1 persoon

 3. picpholio zegt:

  En zo draaien ze al jaren rond het potje en niet alleen over stikstof…. Maar anderzijds, geef toe… hoe los je de problemen op zonder dat het negatieve gevolgen heeft voor de bevolking ? Alles wat je doet of beslist zal altijd een impact hebben voor iets of iemand. Op het eind van de rit zegeviert maar één iets en dat zijn de centen !

  Geliked door 1 persoon

 4. meninggever zegt:

  Extremisme inderdaad. Van Linkliegt gektesektes die dit land willen terugbrengen naar de Middeleeuwen. Die alles wat is opgebouwd omwille van een zelf bedachte meting of gedachte willen afbreken. Die boeren hun land willen afnemen. Niet omdat ze de natuur willen redden maar omdat ze de grond willen bebouwen. Woningen voor de onafzienbare rij immigranten die maand na maand ons land ongehinderd binnen komen. Elk jaar een stad als Delft of Amersfoort er bij. Ik hoef niet te wijzen, dit is typisch links populistisch beleid. Kennelijk met de bedoeling ons land over te leveren naar hen die slechts inkomen, huis en zo meer verlangen en verder niets met ons land hebben. De bijbehorende industrie is vooral links georienteerd, ook al wil het volk dit niet. Net zo min als de klimaatflauwekul. Maar daar hebben de revolutionairen niks mee te maken. Ze winnen nooit de verkiezingen, maar pakken toch de macht. Via procedures, rechters en al dan niet meegekleurde politici. Het resultaat zal zijn dat we hier net als in Zweden en Italie en verrechtsing gaan zien van ongekende omvang. Juist omdat extremisme contra-extremisme oproept. Ik neem aan dat jij een eigen huis bezit? Dat je weet wat bezit is? En dat je ook meteen mee gaat in een beslissing die jou jouw huis afneemt en overdraagt aan mensen die daar volgens extremisten meer recht op hebben? Nee? Vreemd. Dat is precies wat boeren voelen. En wellicht goed om naast de boeren waar jij zo’n afkeer voor voelt ook nog even #Greenpeace #Urgenda #milieudefensie #antifa #Extinctionrebellion en zo meer te benoemen als extremistisch. Pas als je dat erkent komen we ergens. Want polderen kan nog steeds, maar dan met faire spelregels. De dictatuur past ons niet. Dat is een linkse uitvinding sinds de Franse revolutie…

  Like

  • Wat moet het toch heerlijk zijn om in een feitenvrije bubbel te wonen. Alles verklaard door gemakzuchtige complottheorieën en zondebokken. Nooit meer na hoeven te denken. Alles en iedereen links noemen en de schuld geven van het niet bestaande probleem. Maar als het probleem niet bestaat waar maak je je dan druk over. Ik geloof echt niet in kabouters die tuinen onderhouden toch maak ik me hier nooit druk hier over. Waarom maak jij je dan wel druk over de volgens jouw niet bestaande problemen. Dat is toch je reinste tijdverspilling. Heb je niets beters te doen. Nog een prettige dag toegewenst overigens.

   Geliked door 1 persoon

   • meninggever zegt:

    Even een kleine verduidelijking. Jouw links zijn v oor mij geen bewijs van het een of het ander, het zijn duidingen van hoe jij naar de wereld kijkt. Mijn feiten baseren op simpele bronnen. Het CBS, toch niet een van de minsten, Duitse nieuwsgaring, Amerikaanse uni’s waar men soms tot verrassende conclusies komt. Dat je ineens op het linkse paard stapt en mijn reacties afdoet op de manier waarop je dat doet zegt veel. Als je je ook maar een beetje verdiept had in mijn achtergronden weet je dat ik niet kakel maar een mening opbouw op basis van kennis en ervaring. Dat houdt in dat jij, nooit reagerend op mijn blogverhalen in al die jaren, een doodzonde in blogland, voor mij een bureau-theoreticus bent zoals velen uit de linkse kerk. Het was mij een genoegen om je van repliek te dienen. Maar 1 en 1 is 2. Iemand zonder feitenkennis die niet wenst aangesproken te worden op de inhoud en ook nog eens weigert om de blog-spelregels te hanteren is voor mij niet meer interessant. Ik verbreek dus de link met jouw blog. Het ga je goed en ik hoop oprecht dat iemand van de linkse kerk jouw verhalen wel oppikt en je wellicht een bureaufunctie gunt bij een van de bijbehorende actiegroepen. Maar op gebied van feiten en kennis ben je voor mij door het ijs gezakt….Bijster jammer.

    Like

   • Rob Alberts zegt:

    Ik haal een woord uit bovenstaande reactie “doodzonde”???

    Ik weet niet wie, waar en waarom er opgelegde blogregels worden gehanteerd?

    Vrijheid is een belangrijk goed. Met name als blijkt dat anderen dwingelandij beoefenen.

    Verwonderde en verbaasde groet,

    Geliked door 1 persoon

 5. Rob Alberts zegt:

  In een van mijn volgende blogpost ga ik dit blog en de reacties op dit blog letterlijk citeren.

  Vriendelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

 6. meninggever zegt:

  Zodra je mijn reacties quote heb je echt een probleem. Dat is niet zoals het hoort. Geldt ook voor de ongeschreven regels (ik blog al ruim 17 jaar..) dat je als je mensen linkt, dus verbindt aan jouw blog, mag verwachten dat men aan de andere kant leest en niet eenzijdig zendt maar ook ontvangt. Wie dat niet snapt heeft niets begrepen van het begrip bloggen.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   17 jaar ongeschreven regels….

   Geliked door 1 persoon

   • meninggever zegt:

    Wie kaatst……geldt ook voor mij uiteraard….en die ongeschreven regels zijn er al vanaf het begin. Dat is een kwestie van interesse tonen in de andere bloggers in dit wereldje. Doe je dat niet is het snel klaar. Tot die conclusie ben ik nu gekomen….

    Like

   • Rob Alberts zegt:

    Ik heb een aantal bloggers persoonlijk ontmoet.
    Ik volg zo’n 300 bloggers.

    Vriendelijke groet,

    Like

  • meninggever zegt:

   In de loop van de jaren dat ik blog, heb er tientalen ontmoet. Met sommigen een stevige vriendschap maar zeker wederzijds respect ontwikkeld. En uit die ontmoetingen, dat heette soms weblogmeetings met meer dan 20 deelnemers, stammen die afspraken over dat elkaar’s blog bezoeken en waar relevant van commentaar voorzien. Zij die niks doen werden lurkers genoemd. En de meeste bloggers nemen daar na verloop van tijd afstand van en afscheid….Zoals ik dat nu doe…

   Like

 7. @Aan een ieder,
  Het is altijd toegestaan om te citeren of te quoten. Dat geldt voor alles op mijn blog ook voor reacties. Dit doet men tenslotte ongevraagd en onder eigen verantwoordelijkheid. Wie anoniem wenst te blijven dient zich te onthouden van reacties op andermans blog. Maar wel correct citeren met bronverwijzing a.u.b.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.