Rubriek temperatuur anomalie – juli 2022

De maand juli is voorbij en de benodigde data is beschikbaar. Het is dus weer tijd voor een update van de rubriek. Eerst een korte samenvatting van het weer en klimaat van de afgelopen maand en periode van 3 jaar waarneming.

Het is moeilijk te geloven met al die berichten over vaak extreme hitte, droogte en bosbranden maar de temperatuur anomalie, dat wil zeggen de temperatuurafwijking van de maand juli ten opzichte van de basisperiode is nog steeds aan de lage kant. Er is de afgelopen drie jaar dat ik deze rubriek bijhoudt sprake van een dalende trend. En dit niet alleen globaal maar ook voor alle regio’s. Om dit duidelijk te maken heb ik op grond van de beschikbare data een nieuwe tabel toegevoegd. Die ziet er als volgt uit;

Deze tabel geeft de trend aan van de temperatuurontwikkeling over de afgelopen 36 maanden. De trend is weergegeven in graad Celsius per jaar. Alle trends zowel globaal als wel voor de regio’s zijn in het rood dat wil zeggen negatief. De temperaturen zijn met andere woorden de afgelopen drie jaar gedaald. Ook hier treffen we het zelfde beeld aan van de ontwikkeling van de temperatuur afwijking. Op het noordelijk halfrond is meer daling dan in het zuidelijk halfrond. Dit vonden we ook tijdens de opwarming. De tropen zijn qua ontwikkeling vrijwel gelijk aan de globale trend. Ook hier niets nieuws maar juist heel vertrouwd en de beide poolgebieden laten veel meer afkoeling zien dan de globale ontwikkeling. Dit verschijnsel dat de poolgebieden veel sterker reageren op een ontwikkeling noemt men ook wel polaire amplificatie dat wil zeggen versterking. Dit wordt bij de opwarming geweten aan het verminderen van wit ijs en sneeuw en de vervanging hiervan door een veel donkere ondergrond. Hierdoor is er minder weerkaatsing en dus meer absorptie van zonne-energie en dus extra opwarming. Processen die wel plaats kunnen vinden in de poolgebieden maar in de rest van de wereld niet in deze mate. Een andere reden die ik in eerder onderzoek aangestipt hebt is een wijziging in het energie transport van de tropen die een overschot aan zonne-energie hebben naar de poolgebieden die zonder dit transport veel en veel kouder zouden zijn dan ze in werkelijkheid zijn. Niet dat de poolgebieden warm zijn. Dat zijn ze beslist niet maar dan zouden ze nog veel kouder zijn. Als de Aarde opwarmt in de tropen is er extra energie beschikbaar voor dit transport naar de polen die hierdoor extra opwarmen. Dat scheelt al gauw een factor 5 tot 6. Dit heeft enerzijds te maken dat energie in Watt per vierkante meter wordt bepaald en de tropen veel meer vierkante meters hebben dan de beide poolgebieden bij elkaar maar ook omdat extra energie voor de tropen die veel warmer zijn dan de polen er minder toe doet qua extra temperatuur. Beide processen meer of minder sneeuw en ijs en wijzigingen in energie transport zullen bijdragen aan het verschijnsel polaire amplificatie dat steeds weer opvallend aanwezig is. Het is er bij de opwarming die de afgelopen decennia plaats vond en nu bij de afkoeling die er de afgelopen 3 jaar plaats vindt

De opwarming over de afgelopen decennia wordt algemeen toegeschreven aan het alsmaar stijgend CO2-gehalte in de atmosfeer. Onderzoek dat al in de 19e eeuw plaatvond stelde vast dat all things equal een stijging van het CO2-gehalte uiteindelijk wel moet leiden tot een stijging van de temperatuur. Maar op de lange duur blijft niets gelijk en is alles in een flux. Eigen onderzoek toont aan dat voor het noordelijk halfrond ook processen als dimming door extreme luchtvervuiling en brightening door het tegen gaan hiervan bijdrage aan de temperatuur ontwikkeling gaven. De afkoeling de afgelopen jaren wordt toegeschreven aan het feit dat de wereld van een zeer sterk El Nino is afgezakt naar een moderaat La Nina. Dat zal nog minstens tot het einde van dit jaar aanhouden. Wat volgend jaar brengt weet ik nog niet. Dat is nog even afwachten. Voorspellen is nu eenmaal lastig vooral als het over de toekomst gaat.

Laat ons eens kijken hoe de maand juli er uitziet in de grafiek met de benodigde statistieken;

Deze maand veel spreiding in het zuidpoolgebied en in iets mindere mate in het noordpoolgebied. het noordelijk halfrond is weer eens meer opgewarmd dan het zuidelijk en dit vindt je ook terug in hun poolgebieden die de trend versterkt weergeven. De tropen wijken maar heel weinig af van de globale ontwikkeling. Dit is een heel vertrouwd beeld dat nu al jaren achtereen bevestigd wordt.

Het beeld in de tabel wordt ook weergeven door de volgende grafiek van de tijdreeks van gemiddelde temperatuurafwijkingen globaal en voor de regio’s. Dit ziet er als volgt uit;

Wat behalve polaire amplificatie nog meer duidelijk wordt voor de beide poolgebieden is hoe grillig de ontwikkelingen zijn vergeleken met de globale ontwikkeling en die voor de beide halfronden en de tropen. Dit is heel typerend voor het weer en het klimaat van de poolgebieden. Heel koud en toch heel erg grillig weer. Je moet er maar van houden maar eentonig is het er nooit. Het hoeft niet te verbazen dat meteorologen hier graag naar toegaan als zich een gelegenheid voordoet. Laats was er nog een Nederlandse expeditie op Spitsbergen.

Laten we nu kijken naar de tabel die de maand juli weergeeft en vergelijkt met de periode van de afgelopen drie jaar;

Ook hier zien we dat de maand juli wat aan de koele kant is vergeleken met de periode van nu 3 jaar aan gegevensverzameling. Dit beeld wordt ook bevestigd door de volgende grafiek die een tijdreeks bevat van de globale ontwikkeling inclusief de benodigde statistieken;

De dalende trend globaal is duidelijk zichtbaar. Maar als het niet was aangegeven was het dan ook zo duidelijk geweest? Het weergeven van de trendlijn is een keuze van de onderzoeker. Je kunt ook alleen de gemiddelden per maand en de statistieken weer geven en mensen zelf hun conclusies laten trekken. Maar een grafiek zonder duiding door de onderzoeker is in het algemeen niet erg zinvol voor de lezer van deze rubriek. Maar laten we toch eens kijken hoe het kale plaatje er uitziet zonder de duiding van de onderzoeker. Dit ziet er als volgt uit;

Dit ziet er lang niet zo duidelijk uit. De dalende trend is niet zo heel erg duidelijk. De toevoegingen van de onderzoeker geven wel degelijk richting aan. Maar de trends die in deze rubriek worden weergeven zijn echt en geen verzinsel. Het zelfde geldt ook voor de statistieken. Die zijn ook echt. Maar de conclusies zijn het werk van de onderzoeker. Zodoende kun je toch nog iets toevoegen aan wat anders maar een beetje saai onderwerp lijkt.

Voor zover de rubriek temperatuur anomalie voor de maand juli. Het is en blijft leuk om te doen dus zal ik er nog wel een tijdje mee willen doorgaan.

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in Rubriek, temperatuur anomalie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Rubriek temperatuur anomalie – juli 2022

 1. Karel zegt:

  ja er is zo heel veel data beschikbaar

  Geliked door 1 persoon

 2. picpholio zegt:

  Altijd heel interessant om de resultaten van je data-analyse te lezen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Het is altijd weer een uitdaging hoe met de data een stukje te schrijven voor het blog zonder dat het te technisch of saai wordt.

  Geliked door 1 persoon

 4. ingridw57 zegt:

  Dank u wel weer voor dit leerzame stukje

  Geliked door 1 persoon

 5. Dirk zegt:

  Zelfs een leek (zoals ik) in deze materie, kan de resultaten begrijpen wat je allemaal voor ons uitzoekt en berekent. Je inspanningen zijn hoog gewaardeerd Raymond !

  Geliked door 1 persoon

 6. meninggever zegt:

  En zo is het dus heel lastig om even 30 jaar vooruit te kijken en aan te geven waar het allemaal heen gaat. In de jaren zeventig werden door wetenschappers soortgelijke cijfers gebruikt om aan te tonen dat we door de luchtvervuiling (over de zee geen woord toen..) zoveel zonlicht werd tegengehouden dat de nieuwe IJstijd ons wachtte….Na het schoner worden van het milieu en zeker de lucht werd het alleen maar warmer. Zelfs een kind kon dit voorspellen…We zitten niet voor niks bij warm zonnig weer het liefst onder parasols en zonnekappen of bomen…

  Like

  • Strikt genomen doen wetenschappers niet aan voorspellingen maar schrijven ze scenario’s met de meest waarschijnlijke geachte uitkomsten van hun modellen. In de jaren 70 had men tenminste op het noordelijk halfrond waar de meeste mensen en dus ook de meeste klimaatwetenschappers wonen te maken met drie decennia van dalende temperaturen. Het leek voor de hand te liggen om deze trend voort te trekken en men kwam tot de conclusies dat een ijstijd mogelijk is. Mits de trend zich voort zet. Dat gebeurde dus niet. Er is vooral op het noordelijk halfrond een duidelijk waarneembare trendbreuk ergens halverwege de zeventiger jaren die roet in het eten gooide. Het tegengaan van de zeer ernstige luchtvervuiling in de decennia vooraf zorgde er voor dat dingen anders liepen dan de modellen voorspelden. Vandaar het voorbehoud all thing equal zal toename van CO2 in de atmosfeer leiden tot opwarming.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.