Rubriek temperatuur anomalie – juni 2022

De maand juni is voorbij, de data is binnen, dus is het weer tijd voor een update van de rubriek temperatuur anomalie. De maand juni staat net als de vooraf gaande maanden in het teken van La Nina condities. Kenmerkend voor La Nina is dat de globale temperatuur iets lager uitvalt. Het gaat hierbij om de afwijkingen van de gemiddelde temperatuur ten opzichte van een basisperiode. Voor de bron waar ik gebruik van maak, Climate reanalyzer.org, is deze basisperiode het gemiddelde van de periode 1979-2000. Het is misschien wel handig om in het kort iets uit te leggen wat La Nina conditie inhoudt. La Nina wordt wel gezien als het omgekeerde van El Nino. In de jaren 2015-16 was sprake van een zeer sterk El Nino. De gemiddelde temperaturen bereikten toen record waarden. Nu heerst er een moderaat La Nina en het gemiddelde is weer iets om laag gegaan. Maar dit zijn relatieve afwijkingen van het gemiddelde. De Aarde is flink opgewarmd de afgelopen vijf decennia en een La Nina jaar, dat kouder dan gemiddeld hoort te zijn, is tegenwoordig warmer dan een El Nino jaar van pakweg 50 jaar geleden. De effecten die dit op het weer heeft kunnen dan ook anders zijn en misschien wel een stuk extremer uitpakken qua weertypen die toch al niet bekend staan om hun gematigd karakter. Hittegolven kunnen heter zijn dan gebruikelijk, droogte erger dan mee gemaakt en overstromingen kunnen hele landstreken op hun kop zetten. Alles wat al heftig was aan het weer kan net nog een graadje erger uitpakken.

Hoe zit een La Nina jaar er tegenwoordig uit. Het volgende plaatje uit Climate Reanalyzer geeft een illustratie. Het is een moment opname van een enkele dag. Het geeft de afwijking (anomalie) weer van de zee oppervlakte temperatuur(SST). Het geeft alleen de situatie voor de oceanen en zeeën weer. En dit ziet er als volgt uit;

Een felblauwe vlek wil zeggen dat het oppervlakte van het zeewater daar kouder is dan gebruikelijk. Dit zie je terug in een enorme wig van veel kouder dan normaal zeewater die zich uitstrekt van de Westkust van zowel Noord als wel Zuid Amerika en zich ver over het oppervlakte van de Grote oceaan uitstrekt. Dit is een verschijnsel van de tropen. Oranje rood wil zeggen dat het oppervlakte van de zee juist veel warmer is dan gebruikelijk. Dat zijn uitgebreide zones ten noorden en ten zuiden van de wig met warmer dan gebruikelijk zeewater. Dit speelt zich af in de subtropen en zelfs gematigde streken van de Grote Oceaan en zowel in het noorden als wel in het zuiden van de Grote Oceaan. Dit is zo’n beetje het algemene patroon zoals zich dit al weer een tijdje afspeelt. De wig van kouder zeewater is ontstaan omdat de gebruikelijke passaatwind tijdens La Nina condities een stuk krachtiger waait van oost naar west. Dit stuwt het koudere water voor de kust ver de Grote Oceaan op naar de andere kant ervan. Dit water wordt voor een deel vervangen door veel kouder zee water uit de diepte. Het water dat westwaarts wordt gestuwd warmt op en zal ten noorden of ten zuiden van de wig met kouder water terug willen stromen. Het moet nu eenmaal ergens blijven. Dit geeft de zones op met juist weer warmer zeewater dan gebruikelijk op.

Door deze afwijkingen krijg je allerlei verstoringen van het gebruikelijke weer. En dat vind je weer terug in hittegolven, droogte, overstromingen en stormen die nu een heel ander patroon laten zien dan gebruikelijk. Deze La Nina condities zullen vermoedelijk nog wel het hele jaar aan houden. De piek ligt meestal rond de Kerstdagen. Vandaar de naamgeving die in het Spaans het Kind heet.

Laten we nu de klimaat statistieken voor de maand weergeven in de vorm van een tabel;

Zoals je kunt zien zijn alle gemiddelden voor de maand juni wat aan de lage kant voor de periode van 35 maanden dat ik deze gegevens bijhoudt. Dit komt zoals gezegd omdat we van een periode van een zeer krachtig El Nino zijn afgedaald naar een periode van een moderaat La Nina. Dit zal zich nog wel een paar maanden zo blijven afspelen. Hier moet men niet uit concluderen dat de opwarming van de Aarde voorbij zou zijn. Daar voor is het nodig om de CO2-emissies flink te reduceren en dat kan alleen door veel minder fossiele brandstof te verbruiken en veel minder bossen in brand te steken. Dit laatste draagt er ook flink toe bij om record na record in het CO2-gehalte te krijgen. Halverwege de 19e eeuw werd al bewezen dat all things equal een stijging van het CO2-gehalte wel moet leiden tot een opwarming van de Aarde en dat blijkt ook te kloppen. Natuurlijk blijft niet al het andere gelijk. Alles is in een flux en veranderd tegelijk maar de onderliggend natuurkunde staat vast en wordt als zodanig al heel lang begrepen. Niet dat het geleid heeft tot ander en beter beleid. Er is veel gebeurd maar zoals steeds geld het is Too little and too late. Er is veel meer inzet nodig maar de mensheid is traag als het op beleidswijzigingen aankomt en verzint steeds weer redenen waarom het niet nodig is om nu al meer te doen. Men vindt altijd wel een reden om nog even te wachten met het nemen van maatregelen. Alles zo laten als het is lijkt zoveel makkelijker.

Laat ons dan nu overgaan tot de statistieken voor de maand juni voor de Aarde als geheel en de regio’s

Het beeld komt heel vertrouwd over. Het noordelijk halfrond heeft een hogere waarde voor de afwijking dan het zuidelijk halfrond dat opnieuw een negatieve waarde heeft. De tropen zitten iets onder het globale niveau. Het Noorpool gebied is een stuk warmer dan gemiddeld en het Zuidpool gebied juist een stuk kouder. De spreiding rond het gemiddelde is heel hoog voor de beide poolgebieden maar vooral voor het Zuidpool gebied. Dit is al een hele tijd een gebruikelijk beeld.

Laat ons nu kijken naar de gemiddelde waarde en statistieken voor het globale over de afgelopen drie jaar.

De dalende trend zet zich door. Maar zoals gezegd in de voorafgaande jaren hadden we een zeer krachtig El Nino met record op record. en nu heersen er nog steeds La Nina condities. De daling hoeft niets te betekenen het is slechts uitstel van executie en geen afstel ook de La Nina houdt een keer op en dan kan het weer heel snel business as usual zijn. De dip in de economie en daar mee gepaard brandstof verbruik is al weer voor een groot deel voorbij. Daarmee kan het heel snel gaan. De economische dip was puur kunstmatig en had niets te doen met natuurlijke schommelingen in de economie. De lock down is weer voorbij en iedereen snakt naar een vorm van normaliteit.

Als laatste de tijdreeksen voor de gemiddeld waarden voor de Aarde als geheel als wel voor de regio’s

Dit plaatje laat zien dat al zo’n kleine drie jaar geldt dat het noordelijk halfrond warmer is dan gebruikelijk en het zuidelijk halfrond juist kouder is en dat de tropen daar ergens in het midden verblijft. Het Nordpool gebied en het Zuidpoolgebied zijn tamelijk grillig en dat is een eigenschap van deze regio’s. Koud en grillig en nooit echt aangenaam om te verblijven. Daarom wonen daar ook maar weinig mensen.

Voor zover de temperatuur anomalie voor de maand juni 2022. Het is een hoop werk maar leuk om te doen en daar gaat het om. Het is leerzaam om dingen zelf te doen en te proberen om er iets van te snappen en er op een of andere manier wat van te maken.

Advertentie

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in opwarming, Rubriek, temperatuur anomalie, wetenschap en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Rubriek temperatuur anomalie – juni 2022

 1. Karel zegt:

  het weer is een geliefd onderwerp van velen , en het flink aan verandering onderhevig , ook in ons mooie landje , al zijn de komende weken zeg maar ” normaal “

  Geliked door 1 persoon

 2. Rob Alberts zegt:

  De opbrengst van mijn zonnepanelen was dit jaar iets minder.
  Zoals mijn tuin weer iets droger werd door minder regen.

  Of iedereen zich nu echt bewust is van de Klimaat Verandering?

  Jouw overzichten maken in ieder geval duidelijk dat het lastig is om te voorspellen?

  Bezorgde groet,

  Geliked door 1 persoon

 3. meninggever zegt:

  Ik heb altijd begrepen dat El Nino en Nina twee verschillende situaties inhouden en dat de gevolgen ook verschillend zijn. Wat me ook opvalt is dat er hier altijd 1 op 1 wordt gewezen naar economische opbloei en klimaat. Toch? Alsof je het effect van een maand bloei meteen ziet in die opwarming…. Tijdens de jaren voor deze eeuw stookten we massaal kolen, olie, hadden last van stof, gruis, waren de luchten grijs van de stinkende uitstoot, smog. Maar het was vooral koud en kouder dan nu. Men vreesde zelfs voor een zodanige afkoeling dat een nieuwe ijstijd in zicht kwam. Toen werden we wakker en maakten alles schoner en schoner. De smog verdween, de uitstoot daalde flink, we stapten deels over op windmolens en zonnecellen. En wat is het resultaat, de aarde wordt alsmaar warmer. Zou dus inhouden dat we weer op kolen over moeten en de uitstoot flink moeten opvoeren? Koelt de boel dan vanzelf weer af?? Ergens klopt er iets niet….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.