Rubriek duurzaamheid – juni 2022

In deze rubriek had ik het eerst over stikstof willen hebben. Maar we zitten midden in wilde woeste en zelfs gewelddadige protesten van de boeren. Laten we de situatie even uit kristalliseren en er dan volgende maand een extra rubriek aan wijden. Vandaar dat ik het deze keer zal hebben over de wolven in de lage landen. De wolf is weer terug in het land. Het bevalt het beest goed in ons land. Maar niet iedereen is er even blij mee. Het zijn heel schuwe dieren die lang geleden al geleerd hebben dat ze van de mens niets goeds hebben te verwachten. Toch gingen ze uit verre oorden op pad en vonden ook in de lage landen plek om te overleven en zich voort te planten. Hiermee is de wolf inmiddels bezig om weer inheems te worden. Dat waren ze ook tot de mens besloot om wolven en andere als schadelijk beschouwde soorten systematisch uit te roeien. De wolf legde het loodje maar kwam weer terug. Maar het verkeer is een grote bedreiging voor de wolf. Ze worden aan masse doodgereden net als zoveel andere dieren. Dat is wel de voornaamste beperkende factor voor heel veel soorten dieren in de lage landen. het verkeer is levensgevaarlijk en ze sneuvelen dan ook bij bosjes. Daar is niet zo heel veel aan te doen.

Een serie links uit de Nederlandstalige mainstream online nieuws sites;

13/10/2021 – Ruim honderd landen maken afspraken om biodiversiteit te beschermen

04/02/2022 – Bijzondere beelden van wilde zwijnen die wolf wegjagen op de Veluwe

17/02/2022 – Dode wolf gevonden op A2 bij Weert

17/02/2022 – Schapenhouders overwegen schapen weg te doen vanwege wolf: ‘Het is een lustmoordenaar’

22/03/2022 – Wat als de wolf dichterbij komt? ‘Langs de weg waar onze kinderen fietsen’

09/04/2022 – Doodgereden wolf ge­von­den op A2 in Limburg

23/04/2022 – Wolf laat zich mooi op camera vangen in Almelo

13/05/2022 – Voor het eerst doodt groep wolven mogelijk koe en verwondt drie andere koeien

07/06/2022 – Wolvin doodgereden op A50 bij Apeldoorn

15/06/2022 – In Nederland nu 15 gevestigde wolven en 11 zwerfwolven

27/06/2022 – BEKIJK – Wolvin Noëlla heeft minstens zes nieuwe welpen

28/06/2022 – Twee jonge wolfjes gezien op de Midden-Veluwe

30/06/2022 – Natuurmonumenten deelt beelden van nieuwe wolven op Veluwe

Het gaat niet alleen maar om wolven. Er zijn nog meer illegale vestigingen in de Lage Landen van andere soorten. Nee ik bedoel niet emigranten zonder geldige papieren maar allerlei diersoorten die gebruik maken van mogelijkheden om zich in ons land te vestigen. Ook in andere landen heeft men de nodige ellende met allerlei beesten die maar niet willen snappen dat de mens beschikt over hun voortbestaan. Soorten die als schadelijk worden aan gemerkt gaan er zonder pardon aan. Dat klinkt niet alleen wreed tegen de dieren, dat is het ook. Dieren hebben ook rechten.

29/10/2021 – Bultrug voor Nederlandse kust bewijst dat de soort Noordzee ontdekt heeft

06/11/2021 – Grootste walvissen eten veel meer dan gedacht, wat hun rol als ingenieurs van het ecosysteem nog versterkt

10/11/2021 – Nieuw rapport over de Theems: zeehonden en haaien in Londense rivier, maar ze lijdt onder gevolgen klimaatverandering

02/12/2021 – Vogels zingen steeds stiller en minder divers (en dat is geen goed nieuws)

28/12/2021 – Zitten straks ook bizons en beren vast aan de grens? Poolse muur dreigt oudste oerbos van Europa in tweeën te knippen

03/01/2022 – Na jarenlang debat worden 10.000 wilde paarden in Australië afgeschoten

24/02/2022 – Afschieten zwijnen en zwanen in Utrecht niet langer toegestaan

04/03/2022 – Overlast van eikenprocessierups nam afgelopen twee zomers af

07/04/2022 – Herten Oostvaardersplassen te alert voor jagers, klein deel afgeschoten

30/04/2022 – Maai Mei Niet: waarom je de grasmaaier nog even in de schuur moet laten staan

06/05/2022 – Recordaantal reeën doodgereden in Flevoland, meer afschot nodig

08/06/2022 – Na de wolf is nu de eland op weg naar Nederland: zijn we daarop voorbereid?

Het samenleven van mens en wilde dieren verloopt heel moeizaam. De mens denkt dat de Aarde er alleen voor hemzelf is en dat andere dieren moeten wijken voor de mens en zijn economische en andere belangen. De wilde dieren denken hier anders over en eisen hun eigen plek op onder de zon. Ze moeten tenslotte ook leve.

Advertentie

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in duurzaamheid, Rubriek, stikstof en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Rubriek duurzaamheid – juni 2022

 1. Karel zegt:

  mensdom verses dierenrijk
  zegt alles volgens mij

  Geliked door 1 persoon

 2. picpholio zegt:

  Als ik lees hoeveel verkeersslachtoffers er vallen, dan verwondert het me dat er nog steeds wolven weten te overleven. Voor mij is de wolf zeer welkom alleen is hij bij ons in een, meer dan ooit, vijandige leefomgeving verzeild. Hopelijk zegeviert de natuur, ik duim er alvast voor.

  Geliked door 1 persoon

 3. meninggever zegt:

  Wellicht goed om even te vermelden dat ons land een paar honderd jaar geleden vooral bestond uit een waterige westkant en een wat zanderige oostkant. Wat wij nu natuur noemen is aangelegd. Parkachtig. Dijken en polders in het westen zijn ofwel bewoond gebied, dan wel agrarisch ingericht. Niks voor wolven. Of beren. De kreeften en andere invasieve diersoorten horen hier niet thuis. Ze vreten de inheemse soorten op, en zijn een plaag, geen aanwinst. Net zo min als muskusratten. Die graven gaten in dijken waardoor die verzwakken. Horen hier niet thuis. De Belgen maakten daar gebruik van en eten ze op. Waterkonijn worden ze daar genoemd en ze lijken nog lekker ook. Kortom, wensdroomdenken is iets anders dan de geschiedenis kennen. Nederland was nooit een paradijs voor wolven. Nu wel, want ze vreten alles op wat ze tegenkomen. In een agrarisch park natuurlijk niet zo gek….Volgende stap…mensen laten wegslepen??

  Like

 4. marylou zegt:

  De wolf is een wild dier die normaal ver leeft van de mens in bossen. Men voert hem terug in waar hij rondsluipt in steden en regelmatig snelwegen oversteekt. Niet te verwonderen dat er veel wolven, sneuvelen. In een klein land met erg veel verkeer. Ben niet tegen de wolf maar wat hadden we verwacht.? Dat hij netjes naar links kijkt en dan naar rechts en oversteekt.

  Geliked door 1 persoon

  • De wolf werd niet uit gezet. Het beest kwam op eigen gelegenheid. Overbevolking in het oosten bracht het er toe om naar het westen te emigreren. Maar hier is het verkeer zoveel drukker dat het onwaarschijnlijk lijkt dat de wolf zich hier op de lange duur kan handhaven.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.