Rubriek energietransitie – juni 2022

Het gaat moeizaam met de energietransitie. De Russen sluiten het ene land na het andere af van aardgas. Dat is een relatief schone vorm van fossiel brandstof. veel schoner dan bijvoorbeeld steenkool. Steenkool geef flink hogere emissies van kooldioxide. Als je de stroom dan niet duurzaam kunt opwekken kies dan de schoonste optie. Maar door toedoen van Poetin en zijn dwaze alles vernietigende oorlog in en tegen Oekraïne wil dit niet lukken. De prijzen van energie zijn zeer hoog en dat werkt overal door in de prijzen. Vakbonden proberen en krijgen het soms voor elkaar om de veel hogere prijzen deels te compenseren. Dit werkt ook weer door in de prijzen. We krijgen er ook nog een loon-prijsspiraal bij. Personeelstekorten in tal van bedrijfstakken stuwen de lonen en prijzen verder op. Toch valt het nog wel mee. het is mooi weer en niet iedereen vindt het erg om uren te wachten op Schiphol of in de file te staan naar het nog veel zonniger zuiden. Het is daar heel heet en miljoenen landgenoten snakken naar de hitte die dan ook niet onvermeld mag worden. Waar deden we al die moeite voor een energietransitie ook al weer voor? Er is sprake van een klimaatverandering. het wordt warmer op Aarde en dat is niet zo fijn als het we lijkt. Er zijn voordelen. Het scheelt enorm in de stookkosten maar er zijn ook nadelen zoals hittegolven en we hebben niet allemaal vakantie en zeker niet alle dagen. Er moet ook nog gewerkt worden. Maar het mooie weer is goed voor de zonnepanelen. Ze maken zo overuren en leveren massa’s stroom op. Kortom er is wel degelijk ook goed nieuws te melden te midden van alle dagelijkse ellende in de Wereld.

Een serie links uit de Nederlandstalige mainstream online nieuws sites over de energietransitie;

Er was in West Europa weer spraken van een hittegolf. Dit lijkt raar want op het moment hebben we voor het derde jaar op een rij te maken met La Nina condities in het gebied van de Grote Oceaan. Een enorme wig van kouder dan normaal zeewater dringt van de westkust van Zuid-Amerika diep de oceaan binnen. Maar dat wil niet zeggen dat je geen hittegolven kunt krijgen. Dat kan dus prima. En heet was het en hitte is nog niet voorbij met alle gevolgen van hitte zoals droogte en bosbranden;

NASA-satellieten meten records: dit zijn de heetste en de koudste plekken op aarde

Krijgen we door klimaatverandering vaker snikhete dagen?

Warme en verzuurde oceanen zorgden voor klimaatrecords in 2021

Vier belangrijke klimaatindicatoren bereikten vorig jaar nieuw record

CHECK – Ja, momenteel ligt er evenveel ijs op de Noordpool als in 1989, trend is wel al decennialang dalend

Zeeijs aan Zuidpool op één na laagste peil in 44 jaar: “26 procent lager dan normaal in maart”

Hitte en droogte laatste jaren ergste in 2000 jaar

2022 nog steeds een heel droog jaar [in Nederland], ondanks recente regen

Hitterecords in Spanje en Frankrijk: ‘Dit is iets waar we aan moeten wennen’

Bloedheet met 33,9 graden in Limburg, maar: ‘Het is met een sisser afgelopen’

Code rood in delen van Frankrijk, recordtemperaturen tot 46 graden verwacht

De rivier Po, de slagader van het noorden van Italië, staat historisch laag door droogte

Dorpen nabij Berlijn geëvacueerd vanwege moeilijk te blussen bosbrand

Bosbrand in noordwesten Spanje onder controle

Vier jaar op rij tropennacht in juni in Nederland

Spanje vecht met bosbranden en evacueert dorpen en dat te midden van extreme hitte

Heet Pinkpop van start, lange rijen voor water

De keerzijde van het mooie weer: hoogste piek van graspollen in 40 jaar, maar wat kunnen hooikoortslijders doen?

Mexicaanse stad draait waterkraan dicht vanwege extreme droogte

Na warmterecord van 49 graden in New Delhi nu stofstormen in India voorspeld

Vrouwen klimmen op risico van eigen leven meters diep in droge waterputten in India om restjes water op te halen

Ergste droogte in 40 jaar: Rode Kruis opent noodnummer voor oosten Afrika

Irak getroffen door achtste zandstorm in één maand: “Tegen einde van dit decennium 300 per jaar”

Het was niet overal warm en niet overal heeft men last van droogte;

Miljoenen mensen op de vlucht door noodweer in Bangladesh en India

Nederland stuurt waterexperts naar Suriname voor advies over watersnood

Overstromingen in Yellowstone in VS, park voor het eerst in 34 jaar dicht

Doden door stortregens in het zuiden van China

Vier doden bij noodweer in Canada, honderdduizenden zonder stroom

Droogte, hitte, overstromingen en oorlogen. Allemaal brengen ze een hoop ellende met zich mee;

Wereldbank trekt 30 miljard dollar uit voor voedselzekerheid armste landen

VN waarschuwt: wereldwijde voedselcrisis in de maak door oorlog Oekraïne, coronacrisis en klimaatopwarming

Klimaatwetenschappers: ‘We gaan klimaatdoelen niet halen, aarde warmt meer dan 2 graden op’

Al in 1977 voorspelde klimaatmemo wereldramp. En de Amerikaanse president heeft hem gelezen

Voor zo ver een kort overzicht van klimaatverandering, La Nina condities, hitte, droogte, overstroming, oorlog en voedsel crisis in tal van landen. Het is tijd voor actie maar de oorlog van Poetin gooit roet in het eten. Het Westen heeft een reeks van sancties tegen Ruslan ingesteld en Poetin straft het westen en de rest van de wereld met tegenacties. Zo wordt er minder aardgas, een relatief schone brandstof, geleverd en verstoken we meer steenkool om stroom op te wekken. Deze ellende heeft niets van doen met de klimaatverandering. het is te makkelijk om de klimaatsverandering overal de schuld van te geven. Oorlogen zijn er altijd al geweest, net als droogtes en overstromingen, Maar dat het warmer wordt op Aarde kan niet ontkent worden. Dit heeft niets te maken met politieke duiding. Het is simpel een kwestie van meten. Het is niets anders dan toegepaste statistiek dat weer een vorm is van toegepaste wiskunde. het is heel elementair namelijk simpel passen en meten en vergelijken.

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in bosbranden, energie transitie, opwarming, Rubriek en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Rubriek energietransitie – juni 2022

  1. Karel zegt:

    ja de aarde warmt wel degelijk op en staat los van de idioten als Poetin en andere zotten

    Geliked door 1 persoon

  2. meninggever zegt:

    We mengen iets te vaak feiten en bij gebrek aan historische kennis worden sommige fenomenen direct gelinkt aan het linkse wensdenken rond die klimaatveranderingen. Ooit gooiden de grootmachten kernwapens op atollen of woestijnen. De effecten daarvan waren uiterst slecht voor onze planeet. De daarna optredende weerfenomenen werden zelden toegeschreven aan die oorzaken. We denken nu de wijsheid in pacht te hebben, maar ook ik meet soms even hoe ‘warm’ het eigenlijk is of hoe koud. Nou simpel, afgelopen weekend nog, het was in Limburg 35 graden, maar op de Wadden 16. In onze streken kwam de temperatuur uit op 25. Maar de volgende dag was het overdag net aan 13 graden. Kennen we dit vanuit het verleden? Natuurlijk. Het is namelijk Nederlands weer, en dat is al zolang ik leef grillig. Van bloedhitte in de jaren 70 overgaand in koelte een jaar later of zelfs binnen een week tijd. Daarom trokken mensen weg naar zuidelijke landen. Waar het ook toen al soms boven de 40 graden kwam. Ik was ooit in de jaren 80 op vakantie in Gran Canaria, hartje juni, 35 graden, 10 dagen lang, gelukkig hebben ze daar zee en wat schaduw in het noorden. Moet je het maar niet opzoeken. Nederland heeft dus een zeeklimaat. Grillig, warmte lost af met koelte, zon met regen en wind, zomer en winter. Sneeuwval in de winter zeldzaam. We doen nu net of omdat we op de Vaalserberg nu niet meer kunnen skieen het klimaat verandert. Was altijd al zo met een enkele uitzondering. Oorlogen zijn er altijd geweest. Met enorme uitstoot van allerlei ellende tot gevolg. Blijft die uitstoot lokaal? Nee natuurlijk. Verspreidt zich over de hele Aarde. Net als de fallout van die atoombommen en de ontplofte centrale in Tsjernobyl in de jaren tachtig. Duurde drie dagen en toen was die radioactiviteit al 2500 km verder te meten. Gek genoeg weigeren linkse actiegroepen inwaaiende vervuiling in de lucht mee te nemen in hun berekeningen. En krijg je het idee dat het de boeren zijn die ons land ernstig vervuilen. Blijken het toch de Russen te zijn….en is de cirkel weer rond…. Overigens, voor hen die menen de wijsheid in pacht te hebben, in de jaren van die intense sneeuwval (..) in het verleden, stookte heel de wereld op kolen. Ook wij in Nederland. En de uitstoot werd toen nog niet gefilterd of gemeten….. Rara….

    Like

  3. marylou zegt:

    We voelen het aan lijf en leden dat de aarde opwarmt. Ben een wandelaar en blijf bij grote hitte binnen want kan niet tegen grote hitte. Mij zie je niet aanschuiven op de luchthaven om naar nog warmere oorden te gaan. Ik ben tevreden in eigen land

    Geliked door 1 persoon

  4. Pingback: Naakt lopen, kolonialisme, klimaatcrisis, cultuur en vooroordeel – Jeshuaisten / Jeshuaists

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.