Rubriek temperatuur anomalie – mei 2022

De data is binnen dus is het weer tijd voor een update. Ook de maand mei was wat kouder dan gemiddeld voor de afgelopen 36 maanden. Dat gold globaal en voor alle regio’s. Dat wil iet zeggen dat het overal kouder was. Hier en daar was sprake van hittegolven met temperaturen die flink boven het gemiddelde lagen. Maar er waren ook zat gebieden waar de temperaturen juist lager dan gemiddeld waren. De lager dan gemiddelde gebieden hadden de overhand. Dat heeft te maken met het verschijnsel van La Nina. De La Nina condities heersen nog steeds en zullen dit vermoedelijk nog wel tot het eind van het jaar blijven doen. Dus blijft het gemiddeld iets lager dan normaal. De onderstaande tabel geeft de temperatuurafwijkingen weer;

Zoals gezegd vallen de gemiddelden zowel globaal als voor de regio’s lager uit dan normaal. Dit valt vooral goed op voor de beide poolgebieden. Hier is sprake van het verschijnsel polaire amplificatie. Dat wil zeggen dat effecten in de tropen en gematigde gebieden in de poolgebieden extra uitvergroot worden. Dit verschijnsel werkt in beide richtingen dus zowel bij globale opwarming als wel bij afkoeling. In het noordelijk halfrond is nog altijd sprake van opwarming die dus uitvergroot wordt in het noordpoolgebied. In het zuidelijk halfrond is sprake van afkoeling en dus van uitvergroting hiervan in het zuidpoolgebied. De tropen zijn iets lager dan globaal. Voor zover de tabel.

Laten we eens bekijken hoe de statistieken er uit zien voor de maand mei zowel globaal als voor de regio’s. Dit ziet er als volgt uit;

Het is een bekend beeld. De afwijking in het noordelijk halfrond is hoger dan globaal. In het zuidelijk halfrond is het lager. Het is er zelfs negatief. dat wil zeggen het is er kouder dan normaal. Dat wil zeggen kouder dan gemiddeld ten opzichte van de basisperiode 1979-2000. Dit hangt met de La Nina condities samen. Deze werken vooral sterk door in het zuidelijk halfrond. Het noordpoolgebied is een stuk warmer dan gemiddeld en het zuidpoolgebied is een stuk kouder. De tropen zijn iets minder afwijkend dan globaal. De spreiding rond het gemiddelde is heel klein met uitzondering van de beide poolgebieden waar het juist heel groot is. Deze beide gebieden kenmerken zich door extreem weer dat extreem afwisselend is zowel over de tijd als over de ruimte. Geen prettig gebied voor koukleumen zoals ik. Ik blijf dan ook maar liever in mijn eigen land. Daar was het heel gemiddeld weer. Iets aan de lage kant en een beetje droog hier en daar. Maar goed te doen. Alles is groen en staat in bloei.

Laat ons nu eens een blik werpen op de tijdreeks, gemiddeld en statistieken voor de globale temperatuurafwijkingen. Dat ziet er als volgt uit;

Er is nog steeds sprake van een dalende trend. Dit hangt samen met het zeer krachtige El Nino dat in de jaren 2015 en 2016 heerste. Hierdoor was het deze jaren veel warmer dan gemiddeld. Zelfs als je rekening houdt met de opwarming van de aarde zaten we helemaal aan de bovenkant van het stijgende trendkanaal. Nu heerst er een moderaat La Nina en zitten we eerder in de onderkant van het trendkanaal. Dat geeft over de kortere periode van de afgelopen drie jaar een dalende trend. Maar La Nina condities duren niet eeuwig. Als deze voorbij zijn kan de wereld weer heel snel terug keren naar waarden die een stuk hoger liggen. Maar nu valt het nog mee en dat is toch weer mooi mee genomen. Als de opwarming van de aarde schadelijk is kan men alleen maar blij zijn met een verminderde opwarming ervan. Maar er is geen sprake van een eind aan de opwarming van de aarde. Geen kleine ijstijd in het verschiet. Niets van dit alles. De opwarming van de Aarde is door La Nina condities iets vertraagd. dat is alles.

Ter afsluiting de tijdreeks van het gemiddelde zowel globaal als wel voor de regio’s. dat ziet er als volgt uit;

Het is het vertrouwde beeld. Tropen en globaal vallen vrijwel samen. Het noordelijk halfrond scoort hoger en positief en het zuidelijk halfrond scoort lager en negatief. De effecten van beide halfronden worden uitvergroot in hun poolgebieden. La Nina condities die nog wel tot het eind van het jaar zullen aan houden maken dat dit beeld nog wel even zal aanhouden. Pas als deze condities voorbij zijn zal er een ander beeld ontstaan waarbij de opwarming van de arde en dan met name op het zuidelijk halfrond en zuidpoolgebied flink zal toenamen. Althans dat is de verwachting. Het blijft even afwachten of dit ook werkelijk gebeurt. La Nina en el Nino zijn semiperiodiek. dat wil zeggen dat ze geen regelmaat kennen zoals seizoenen dit hebben. Er kan zo een derde jaar in successie komen met La Nina condities.

Voor zover de rubriek temperatuur anomalie voor de maand mei. Ik hoop dat u met net zo veel plezier deze rubriek leest als ik heb bij het samenstellen hiervan. Ik had u vorige keer beloofd dat ik met een model zou komen met daarin de seizoen patronen over een langere periode. Daar is niet veel van terecht gekomen en dat gaat deze maand ook niet lukken. Misschien dat het ergens in juli of augustus lukt. Het is heel veel werk. Veel meer dan ik gedacht had. Het is niet anders. Je moet er wel de tijd voor kunnen vrij maken en dat gaat deze maand niet lukken helaas. Dat houdt u dan nog te goed.

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in artikel, opwarming, Rubriek, temperatuur anomalie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Rubriek temperatuur anomalie – mei 2022

 1. Karel zegt:

  dat is me een flink lijstje met temperaturen
  ik kijk zelden op een thermometer , neem het weer eigenlijk iedere dag zo het komt

  Geliked door 1 persoon

 2. picpholio zegt:

  Toch interessant om er even een blik op te werpen. Het belangt trouwens iedereen aan 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. meninggever zegt:

  Het is dus eigenlijk allemaal gewoon gemiddeld en ik zie veel aannames rond wat ‘kan’ of ‘zou kunnen’. Beter dan al die klimaatprofeten die alles menen ‘zeker te weten’ en bij droogte aangeven dat dit ligt aan het klimaat en bij veel regen dat dit komt omdat we hier een typisch Hollands zeeklimaat kennen. Over de invloed van La Nina/o zijn we het meteen eens, over die van de overbevolking en verstedelijking van de wereld met alle gevolgen daarvan nog niet. Komt vast ook eens…

  Geliked door 1 persoon

 4. Pingback: Naakt lopen, kolonialisme, klimaatcrisis, cultuur en vooroordeel – Jeshuaisten / Jeshuaists

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.