Rubriek temperatuur anomalie – april 2022

De data voor april is binnen dus is het tijd voor een update voor de rubriektemperatuur anomalie. Het algemene beeld van april laat in de eerste helft van de maand een herstel zien naar normale waarden maar eindigt in mineur. Globaal en voor alle regio’s is het resultaat uiteindelijk negatief. Het gaat hierbij dus niet om de temperaturen op zich. Het noordelijk halfrond is op weg naar de zomer. Hier is dus vooral op hogere breedtegraden duidelijk sprake van opwarming Maar dit is seizoen bepaald. In het zuidelijk halfrond gaan we net zo hard op weg naar de winter. Daar koelt het dus af en weer vooral op hogere breedtegraden. het gaat hierbij om de temperatuur anomalieën. Dat zijn de afwijkingen van de korte termijn ten opzichte van een langjarig gemiddelde. Het langjarig gemiddelde is voor deze rubriek de periode 1979-2000. Er heersen nog altijd La Nina condities. Er is een duidelijk waarneembare wig van kouder dan gemiddelde zee oppervlakte water die zich uitstrekt van de kust van Zuid Amerika tot in de buurt van Papoea Nieuw Guinea. Deze wig wordt begrenst door de evenaar en is dus vooral op het zuidelijk halfrond actief. Deze La Nina conditie zal vermoedelijk nog wel tot het einde van dit jaar aanhouden. Herstel naar normale afwijkingen zal dan waarschijnlijk dit jaar niet meer plaats vinden.

Laat ons beginnen met de weergave van de tabel die laat zien dat alle regio’s dus ook de globale waarden van de temperatuur afwijkingen onder het gemiddelde liggen van de afgelopen 33 maanden dat de waarneming van deze rubriek weergeeft.

Globaal, voor het zuidelijk halfrond en voor de tropen is het verschil vrij klein. Het zijn vooral de beide poolgebieden die een aanzienlijke negatieve afwijking laten zien ten opzichte van de waarnemingsperiode. De poolgebieden kenmerken zich door het verschijnsel van polaire amplificatie. Dat wil zeggen dat globale processen in de poolgebieden zich versterkt voordoen. Wat zich in april voordoet is een versterkte afkoeling voor de zuidpool en een versterkte opwarming voor de noordpool. beide halfronden volgen hun eigen ontwikkelingen. Blijkbaar zit de wereld op het moment in een overgang periode.

Laat ons nu eerst eens kijken naar de gemiddelden en de statistieken globaal en per regio voor de maand april.

We zien het zelfde beeld dat we eigenlijk al maanden zien. Er is sprake van positieve waarden voor het noordelijk halfrond en negatieve voor het zuidelijk halfrond. Hierin kunne we de invloed van La Nina in zien. Zoals gezegd een verschijnsel dat zich vooral in de zuidelijke helft van de grote oceaan voordoet. Het heeft echter wel invloed op zowel de tropen als op de globale waarden. Die zijn duidelijk aan de lage kant. Het noordpoolgebied is positief en de zuidpool is duidelijk negatief met weer een paar flinke uitschieters naar beneden. De tropen volgen heel nauwkeurig de waarden van het globale tempo van de opwarming.

Laat ons nu eens kijken naar de afgelopen 33 maanden voor de globale waarden. het is een beetje een druk plaatje.

Het is te zien dat april 2022 wat aan de lage kant is. Maar niet extreem. Er is geen sprake van een kleine ijstijd of het einde van de globale opwarming van de Aarde. Het is gewoon een wat lagere waarde die vermoedelijk toch vooral de invloed van La Nina condities laat zien. Het huidige La Nina is “moderate” dat wil zeggen dat het waarneembaar is maar bepaald niet uitzonderlijk krachtig. Maar deze condities zullen vermoedelijk nog het hele jaar aanhouden. Herstel van de afwijking zal dan ook voorlopig nog niet plaatsvinden. In dit figuur is een negatieve trend opgenomen. Deze heeft alleen betekenis voor de waargenomen periode. Aan deze periode ging een krachtig El Nino vooraf met flink hogere waarden voor de temperatuur afwijking. We zitten nu in een moderate La Nina met iets lagere dan gemiddelde afwijkingen. We zijn van de bovenkant van een stijgend trendkanaal naar de onderkant aan het bewegen. Er is geen sprake van een trendbreuk. dat de Aarde opwarmt wil niet zeggen dat dat voor iedere dag, maand of jaar geldt. Klimaat is het gemiddelde weer over een periode van toch wel bij voorkeur minimaal 30 jaar. Ik wil eens proberen hoe dit plaatje er uit ziet als je van de tijdreeks een formule uitwerkt met daarin de trend en het seizoen patroon en daarbij samenhangende residuen. Gewoon om zo een beter beeld te krijgen van de daadwerkelijk afwijking. Dit kan de moeite lonen om uit te proberen.

Als laatste plaatje een weergave van de gemiddelde waarden globaal en per regio over de afgelopen 33 maanden.

Met uitzondering van de zuidpool die weer heel lage waarden laat zien valt het met de noordpool wel mee. het zit dicht bij de rest. Het is eigenlijk een beetje een saai plaatje. Maar dit is wat het is. Ik kan er wel van alles en nog wat bij vertellen maar eigenlijk is het een normale maand die iets onder het gemiddelde va de waarneming periode ligt.

Voor zover de rubriek temperatuur anomalie voor de maand april 2022.

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in opwarming, Rubriek, temperatuur anomalie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Rubriek temperatuur anomalie – april 2022

 1. meninggever zegt:

  Uit het klimaatfront geen nieuws dus. Alles saai, bijna normaal. Net alsof de natuur alles zelf regelt….en dat is ook zo….

  Geliked door 1 persoon

  • De opwarming van de Aarde zal gewoon doorgaan. Wat we nu zien zijn alleen schommelingen. Deze betekenen op de lange termijn erg weinig. Zolang de CO2-emissies niet omlaag gaan of op zijn minst stabiliseren veranderd er weinig. Klimaatverandering is geen probleem dat zich zelf weet op te lossen. Maatregelen zijn en blijven nodig. Er gebeurt van alles en nog wat maar er is veel meer nodig.

   Like

   • meninggever zegt:

    Maar als je weigert andere factoren dan de menselijke mee te nemen komen we er qua denkrichting niet uit hoor. Genoeg wetenschappers die wijzen op de dingen die ik ook noem maar kennelijk niet mag duiden. Op die manier is wat je schrijft voor politiek ingestoken. En dat past mij toch iets minder….Wetenschap moet zich niet politiek laten leiden…

    Geliked door 1 persoon

 2. Pingback: Naakt lopen, kolonialisme, klimaatcrisis, cultuur en vooroordeel – Jeshuaisten / Jeshuaists

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.