Rubriek duurzaamheid – maart 2022

Ook voor de voedselvoorziening geldt dat de oorlog van Poetin hier heel ontwrichtend werkt. In the Global Village waar alles met alles samenhangt kun je geen oorlog beginnen die miljoenen mensen van huis en haard verjaagd zonder dat dit ingrijpende gevolgen zal hebben voor de voedsel voorziening. De tijd dat ieder dorp op Aarde zelfvoorzienend was is al lang voorbij. In Nederland en dan met name de Randstad was die tijd al voorbij voor Nederland onafhankelijk werd. Zonder het graan van de Oostzeelanden en daarmee gepaarde handel was er bijna per direct een tekort aan brood. Vooral arme mensen en daar had je er heel wat van leden vrijwel direct honger als om een of andere reden (vaak een oorlog) de graantoevoer werd afgesneden. Dat is vandaag de dag iets beter maar ook nu zijn er meer dan genoeg, eigenlijk veel te veel, mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank. Men gaat het merken en vooral in veel hogere prijzen. De energieprijzen zijn al direct fors gestegen en die worden uiteindelijk zo veel mogelijk doorberekend en niet iedereen heeft een automatische prijscompensatie in loon of uitkering. Veel mensen ook in Nederland hebben meer schuld dan bezit en dat helpt ook al niet erg mee.

Ook hier heeft de beslissing van Poetin om een oorlog te beginnen veel ellende al opgeleverd en dit is nog mar het begin. Poetin is er de man niet na om toe te geven dat hij verkeerd bezig is en zal niet gauw opgeven. Zolang hij de baas is in Rusland kan de rest van de Wereld geen kant op. Hij heeft keer op keer verklaard dat het bij zijn troepenopbouw alleen maar om oefeningen ging en dat hij geen plannen had om een oorlog in de Oekraïne te beginnen. Hij viel het land toch binnen. Er zijn ongetwijfeld mensen die deze misleiding geniaal vinden. Maar het is een misdaad tegen de menselijkheid en het is een blunder. Het woord van Poetin is nu niets meer waard dus onderhandelen met het Rusland is bij voorbaat zinloos. De oorlog blijft doorgaan tot dat Poetin verwijderd is. Dan pas kunnen er onderhandelingen volgen maar dan zullen de veiligheidseisen tegen Rusland bikkelhard zijn. Er is geen enkele reden meer te verzinnen waarom we dit land nog kunnen of hoeven te vertrouwen. Dat heeft Poetin toch maar mooi voor elkaar gekregen. En het wil me niet lukken daar iets geniaals in te ontdekken. Internationale betrekkingen zijn gebaseerd op het gunnen van op zijn minst het voordeel van de twijfel aan de ander. Je hoeft elkaar immers helemaal niet aardig te vinden. Maar er is geen enkele reden behalve volstrekte wereldvreemdheid om het Rusland onder Poetin nog iets te gunnen of te vertrouwen Maar dit stukje gaat uiteindelijk om de reacties in het nieuws op de voedsel voorziening die door de oorlog ontwricht zal worden. De Oekraïne is een graanschuur en door de oorlog zal er veel minder worden gezaaid en dus straks ook veel minder geoogst worden. De prijzen voor voedsel voor mens en vee zullen fors stijgen en dat aan we merken ook.

Wel zien we vreemde dingen. Mensen hebben er nog altijd weinig voor over om biologische producten te kopen die iets duurder zijn. Men vertrouwd blijkbaar niet wat men niet kent. Macrobiotisch en andere verantwoord spul wordt blijkbaar gewantrouwd. Wat mag daar wel niet voor vreemd en raar spul inzitten? En waarom is het duurder? Wel dit laatste zal binnenkort niet meer zijn. Dan zal ook de zooi standaard uit de fabriek, iets dat soms compleet synthetisch is en nauwelijks ook maar iets van doen heeft met wat op de verpakking prijkt ook flink veel duurder zijn. Maar het blijft raar dit wantrouwen tegen alles wat riekt naar alternatief.

Een serie links uit de Nederlandstalige mainstream online nieuws sites over voedsel voorziening;

11/10/2021 – ACM wil subsidies en lagere btw voor ‘te duur’ biologisch voedsel

11/10/2021 – Duurzaam voedsel? We willen er vaak niet meer voor betalen

09/11/2021 – Eten van eigen bodem tegen klimaatverandering? ‘Menu wordt eenvoudiger’

17/11/2021 – Europese Commissie wil geen koffie meer importeren uit regenwouden

25/11/2021 – ‘Soja uit ontboste gebieden in veevoer met duurzaamheidskenmerk’

15/12/2021 – AH en Lidl stoppen met Braziliaans rundvlees om ontbossing Amazone

28/01 – Horeca legt gepeperde rekening bij consument: bier en biefstuk fors duurder

31/01 – Olieprijs nóg hoger: ‘Benzine zal morgen ook duurder zijn’

01/02 – Hoe vol is de Noordzee? ‘Heb weinig ruimte om te vissen’

02/02 – Rundvlees is voor het milieu te vergelijken met steenkool

18/02 – Btw naar nul voor groente en fruit, maar wat valt daar allemaal onder?

22/02 – ‘Sancties tegen Rusland kunnen Nederland 16 miljard euro kosten’

22/02 – EU komt met sancties tegen Russische bestuurders en banken

24/02 – Oorlog in Oekraïne heeft ‘gigantische’ gevolgen voor economie

23/02 – Bier en gehaktbal duurder door Oekraïnecrisis? ‘Graanschuur van Europa’

24/02 – D66 wil minder kippen en nog dit jaar vaccinatie tegen vogelgriep

24/02 – Rutte wil maximale sancties: ‘Russische inval is daad van ongekende agressie’

24/02 – Wordt veevoeder binnenkort onbetaalbaar voor Belgische boeren door oorlog in Oekraïne?

24/02 – ForFarmers merkt prijsdruk en vreest impact conflict Oekraïne

01/03 – Graanprijs loopt op door oorlog in Oekraïne: brood en meel worden duurder

02/03 – Graanschuur van Europa op slot: wordt brood duurder door de inval van Rusland in Oekraïne?

02/03 – Prijs van graan op hoogste niveau sinds 2008

02/03 – Italië heeft een probleem: de pasta is bijna op

03/03 – Vooral voedsel, metaal en energie kunnen duurder worden door oorlog Oekraïne

07/03 – Vissers aan de kant door dure brandstof: ‘Nekslag voor sector’

07/03 – Brood wordt twee keer zo duur

Majesteit het volk lijdt honger. Waarom? Het brood raak top. Raakt het brood op? Geef het volk dan koekjes. Maar of deze grap vandaag de dag beter begrepen wordt. In het Frankrijk van de Revolutie kon men er niet om lachen en ging je kop er af. Dus laat ons voorzichtig er mee zijn. Het concept humor wordt niet door iedereen begrepen.

08/03 – Tarwe van eigen bodem: kunnen we daarmee ons brood betaalbaar houden?

08/03 – Boeren zaaien extra graan: het was nog nooit zo lucratief

10/03 – Na energie worden nu ook voeding en meubelen steeds duurder

11/03 – ‘Overgewicht, roken en drinken in drie jaar nauwelijks gedaald’

13/03 – Vlees, brood, bier en pasta komende maanden duurder en duurder

15/03 – De graanschuur van Europa zit op slot en dat voelen ze in Afrika

15/03 – Tekort aan zonnebloemolie door oorlog in Oekraïne: “Acute crisis bij aardappelverwerkende bedrijven”

16/03 – Over vier tot zes weken is de zonnebloemolie op: ‘Een groot probleem’

16/03 – Levensmiddelensector voorspelt dat zonnebloemolie over een maand op is

17/03 – In Amsterdam is de zonnebloemolie op. En dat blijft zo

17/03 – Zonnebloemolie bij sommige supermarkten al op rantsoen

18/03 – Levensmiddelen fors duurder: nu ook prijs friet omhoog

21/03 – Veevoer sinds oorlog Oekraïne kwart duurder, problemen in sector

22/03 – Brede oproep aan supermarkten en andere verkopers: Stop met tabaksverkoop

24/03 – Er is genoeg voedsel in de wereld, maar niet iedereen kan het betalen

24/03 – Btw op groente en fruit niet voor de zomer geschrapt, Kamer boos

25/03 – Boeren hamsteren veevoer vanwege oorlog in Oekraïne

We wilden niet meer betalen voor duurzaam voedsel. God straft ogenblikkelijk en laat ons nu veel meer betalen voor voedsel dat niet eens duurzaam is. Als de oorlog niet spoedig ophoudt zal het nog heel vervelende gevolgen hebben voor onze voedsel voorziening. Ook in een rijk land als Nederland is veel te veel armoede en dat zal spoedig erger worden. Het zijn nu eenmaal niet de rijken die armoede lijden en in de Glazen stulp van Den Haag lijdt men geen armoede. Het zal weinig tot geen prioriteit krijgen. Voedsel banken zullen het druk krijgen en het was al veel te druk. Dit alles is de schuld van slechts 1 man; Poetin. Hij begon deze oorlog en dat had hij ook niet kunnen doen. Daarmee is hij de enige schuldige. Daar zal hij snachts niet wakker van liggen.

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in duurzaamheid, europa, Rubriek en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Rubriek duurzaamheid – maart 2022

 1. Karel zegt:

  weet je zeker dat het god is die straft
  bij mij is het de belasting , zoals die van zogenaamde toegevoegde waarde , welke waarde ik bij geen enkel product waar het op zit is terug te vinden
  voor deze oorlog van deze zot waren er al voedselbanken , en dan durven ze te beweren dat we een rijk land zijn 😦
  er is in de afgelopen zeg 50 jaar teveel industrie verkwanseld naar het buitenland , nu betalen we daar ook de prijs van

  Geliked door 3 people

  • Gemiddeld is Nederland een schatrijk land maar het is niet zo hee erg gelijkmatig verdeeld. Het vervelende in Nederland is dat we als geboren en getogen Calvinisten armoede nog altijd als verwijtbaar gedrag zien. Je zult wel iets fout gedaan hebben in je leven. dat maakt het extra moeilijk. Je komt er nauwelijks meer uit als je eenmaal in de problemen zit.

   Like

 2. meninggever zegt:

  Beetje een eenzijdig verhaal. Temeer omdat het afbreuk doet aan de geschiedenis en de lessen die we daaruit moeten trekken. De slappe houding van de vroegere landen en staten rond Duitsland maakte dat Hitler uiteindelijk zijn vernietigende werk kon doen. Na de val van de Muur en het uiteenvallen van het Sovjet-rijk bouwden we de slagkracht van de NAVO af. Alleen al het opheffen van vliegbases, de verkoop van Orion onderzeebootbestrijdingsvliegtuigen en de jarenlange discussie over de vervanging van de F-16 zegt genoeg over de linkse koers in dit land. Er zou geen dreiging meer zijn vanuit het oosten. Wel, we zijn even met de neus op de feiten gedrukt. Ineens lopen we daar ook fiks achteraan. Rusland is niet veel meer dan een kopie van de oude S.U. Poetin een ex KGB man en dus leider van een enorm rijk dat aan de randen extra veiligheidsbuffers wil toevoegen aan de grenzen. Nieuws? Niet als je de geschiedenis een beetje kent. Ik maakte de DDR, Hongarije, Tsjecho-Slowakije en Afghanistan mee en zag recent hoe Georgie en De Krim werden overmeesterd, hoe men in de Donbas o.a. meehielp met neerschieten MH-17. Wat is er dus nieuw?? Over dat biologisch verantwoorde voedsel is ook nog wel een verhaaltje te vertellen. Wie er in gelooft moet het vooral kopen en eten. Maar consumentenprogramma’s zijn er best heel kritisch over. Net als over zgn vegetarisch voedsel. Feiten zijn net even anders dan ideologische aannames. Dan is er nog dat graan. In ons land kan de agrarische sector een land voeden moet 11 miljoen inwoners. Maar we zijn op weg naar het dubbele, omdat we de grenzen wijd open hebben staan. En de groei van de bevolking niet kan worden bijgehouden door onze eigen voedselindustrie. Keuzes maken heeft ook daarop invloed. Daarbij gaat het meeste Oekrainse graan richting Midden-Oosten en Noord-Afrika, als er dus problemen ontstaan, zal het daar leiden tot ellende. En zien we de migrantenstromen al deze kant op komen. Waarmee de problemen hier nog heftiger worden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.