Rubriek duurzaamheid – februari 2022

Het is weer eens tijd voor de rubriek duurzaamheid. Ondertussen heeft Poetin besloten om een nieuwe oorlog tegen de Oekraïne te voeren. De vorige oorlog begon in 2014. Toen werd de Krim ingelijfd door Rusland en begon Poetin met het stukje voor beetje in te lijven van de door Russen bewoonde delen van de Oekraïne. Het waarom van de nieuwe oorlog is niet duidelijk. De Oekraïne is geen enkele bedreiging voor Rusland en kan dit ook nooit worden. Rusland is immers veel groter en heeft een veel groter leger. Dus het waarom van de actie is een groot raadsel. Het is Poetin die verantwoordelijk is voor deze oorlog en het voorbereiden van een niet geprovoceerde aanvalsoorlog is een oorlogsmisdaad op zich. Tijd dat Poetin net als Milosevic wordt uitgeleverd aan het Internationale Strafhof in Den Haag om terecht te staan voor de vele misdaden tegen de menselijkheid. Het wordt een keer tijd, Poetin heeft meer dan genoeg ellende aangericht en nog nooit iets goeds gedaan. Dit is geen mening maar gewoon een feit. Basta!

Vandaag een serie links over duurzaamheid. Ik wil beginnen met een update van wat links over het stikstofdossier. In Nederland is zelfs geen begin van een oplossing in zicht maar in Vlaanderen lijkt men nu een begin mee te maken. Je ontkomt er nu eenmaal niet aan. Natura 2000 is een Europees project en het is dus onderworpen aan Europees beleid en Rechtspraak. En volgens de Europese Rechtspraak doet Nederland veel te weinig om de vervuiling met stikstof tegen te gaan. Een kleine serie links uit de Nederlandstalige mainstream online nieuws sites;

Vlaanderen beperkt stikstofuitstoot; tientallen boeren moeten stoppen

Kabinet: veestapel moet met 30 procent krimpen

D66 wil halvering veestapel om stikstofuitstoot te verminderen

Raad van State: Nederlandse aanpak stikstof deugt niet

Tientallen projecten dreigen te sneuvelen door stikstof-uitspraak Raad van State

Stikstof bedreigt 14 natuurgebieden: ‘Verzuurde plekken blijven over’

‘Bouwprojecten krijgen weer geen vergunning door stikstof’

Kabinetsaanpak stikstof zal veestapel komende jaren met 30 procent verminderen

Nederlandse landschap verloor 225.000 kilometer heg, roep om herstel groeit

Nog wat andere links die met duurzaamheid te maken hebben;

Veel Nederlandse buurten hebben te weinig openbaar groen per woning

We planten massaal verkeerde bomen en dat bedreigt de Nederlandse natuur

185 miljoen bomen planten, is dat wel goed voor het klimaat?

Is het planten van bossen de oplossing voor het klimaatprobleem?

Gebruik van regenwater kan tekort aan drinkwater oplossen, maar wordt nog nauwelijks toegepast

Door mens verwoeste tropische bossen herstellen zich verrassend snel

“Toestand van natuur in Europa is zorgwekkend”, zegt rapport van het Europees Milieuagentschap

Meer achteruitgang dan vooruitgang voor diersoorten en leefgebieden Europese Unie

Ontbossing Amazone op hoogste niveau in 15 jaar

Akkoord over Europees landbouwbeleid, subsidie afhankelijk van duurzaamheid

Prijs van gezond eten harder gestegen dan die van snacks en snoep

Afspraken gezond eten hadden beperkt effect: ‘snufje zout minder per dag’

Jaarlijks 150 miljoen blikjes op straat, hoeveel helpt statiegeld?

Duurzame wereld zonder armoede is mogelijk. Zelfs als er drie keer zoveel mensen zijn

Wereldleiders beloven in aanloop naar VN-top aantasting natuur te stoppen

De situatie voor de natuur is zorgwekkend. Dat geldt voor Nederland maar ook voor Europa en de Wereld. Het is zorgwekkend maar niet hopeloos. Nog is de wereld niet verloren. Het is wel nodig om meer te doen dan er nu gebeurd. Er is veel meer nodig. Maar wat vooral nodig is, is nu een staak het vuren in de Oekraïne zodat er een eind komt aan het zinloos bloedvergieten. De Westerse wereld moet druk uitoefenen op Poetin om te stoppen met deze waanzin. Er is geen enkele rechtvaardiging voor de aanvalsoorlog van Poetin. De Oekraïne is geen bedreiging voor Rusland. Het is precies andersom.

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in duurzaamheid, europa, Rubriek, stikstof en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Rubriek duurzaamheid – februari 2022

 1. Volgens mij kan één of meerdere goed gerichte kogel(s) een einde maken aan aan deze misselijke mens, Poetin. Een andere mogelijkheid is er niet vrees ik…

  Geliked door 1 persoon

  • Het is verleidelijk om zo te denken maar niet productief. Wat we moeten zien te bereiken is een staakt het vuren en dan de terugtrekking van Russische troepen uit de Oekraïne. De frustratie is begrijpelijk. Dat is het grote probleem van bullebakken die tirannen worden. Uit zichzelf gaan ze niet weg. Je zult ze een zetje na moeten geven. Mar we moeten wel het hoofd koel houden en ons richten op haalbare maar tevens noodzakelijk dingen op de korte termijn. Maar Poetin dient wel degelijk te vertrekken. je kunt geen afspraken met een tiran maken. Ze worden toch niet na geleefd.

   Geliked door 1 persoon

 2. meninggever zegt:

  We doen nu net alsof Poetin het probleem is van de Russische expansiepolitiek. Hij is zeker het gezicht van die gedachte anno 2022, maar zijn we vergeten hoe het de #DDR ging? Polen? Hongarije? Tsjecho-Slowakije? Afghanistan? Georgie? Tsjetsjenie? De Krim en dan nu de Oekraine…Waren wij in het westen niet een beetje oorzaak van het Oekrainse streven naar toetreden richting EU of NAVO?? Na ineenstorten van de Sovjet-Unie kwamen daar de frustraties. We zien de kwaadaardige regimes in Bellarus, Kazakstan en zo meer. Overal trekt Rusland aan de touwtjes. En we mekkeren maar over de halsstarrige Polen en Hongaren die niet onder de knoet van Brussel willen functioneren. Gek he? Na al die ervaringen met de Oosterbuur…. Denk eens aan de FSB-moorden in het westen, het afschieten van een Pools regeringsvliegtuig, het afschieten van de MH17 en ooit het neerhalen van de Koreaanse Boeing 747. Grenzenloze naiviteit maakt dat we nu verrast worden. Wie zijn geschiedenis niet kent heeft in de toekomst niets te zoeken,…..

  Like

 3. natuurfreak3 zegt:

  Hebben we nu nog altijd niets geleerd na 2 wereldoorlogen. Al dat menselijk leed en al die kinderen die traumas oplopen. Ik begrijp de wereld niet meer en geloof ook niet dat we hier veilig zijn.

  Geliked door 1 persoon

 4. Pingback: Dominante, gedomineerde en volksklasse | From guestwriters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.