Rubriek temperatuur anomalie – januari 2022

De maand januari is voorbij en de data is binnen. Dus is het weer tijd voor een update voor de rubriek temperatuur anomalie. Temperatuur anomalie is de afwijking ten opzichte van een langjarig gemiddelde. Sommige regio’s en op sommige tijdstippen zijn warmer(in rood aan gegeven) dan gemiddeld en anderen zijn kouder(in blauw aan gegeven) en weer anderen zijn gemiddeld(in wit aan gegeven) op de kaartjes van mijn favoriete website Climate Renanalyzer.org. Deze gegevens zijn per dag verzameld en weergegeven per maand in de vorm van grafieken en tabellen om een beeld te geven van in dit geval de maand januari 2022. Laat ons eerst eens naar de tabel kijken;

De maand als geheel globaal is eigenlijk heel gemiddeld met slechts een klein verschil ten opzichte van de waargenomen periode van nu reeds 30 maanden. Ook het noordelijk halfrond en zuidelijk halfrond en de tropen wijken maar heel weinig af. De voornaamste afwijkingen zijn voor het Noordpoolgebied(veel kouder) en het Zuidpoolgebied(veel warmer) dan gemiddeld. Verder valt hier niet zo heel veel aan te zien.

Laat ons vervolgens eens kijken naar de grafiek voor de maand januari voor de statistieken voor globaal en de regio’s om te zien of hier iets aan te zien valt;

Het noordelijk halfrond wijkt af in de zin dat de het hoger scoort dan het gemiddelde en het zuidelijk halfrond wijkt af door minder opwarming. Dit beeld zien we al vanaf het begin van de waarneming nu 30 maanden geleden. De reden is dat er twee belangrijke mechanismen spelen bij de opwarming van de Aarde. Een is de stijging van het CO2-gehalte. Dit is een well mixed broeikasgas en het gehalte op het noordelijk en het zuidelijk halfrond is even hoog dus kun je evenveel opwarming verwachten hiervan. Maar op het noordelijk halfrond speelt ook het proces van brightening. De luchtvervuiling die altijd plaatsvond bij het verbruik van fossiele brandstof is sterk verminderd althans in de Westerse landen. Hierdoor werd de atmosfeer een stuk helderder en kon er meer zonne-energie door de atmosfeer dringen en het oppervlakte bereiken. Dit proces speelt meer op het noordelijk halfrond en draagt ook bij aan de opwarming aldaar. Vandaar dus een sterkere opwarming voor het noordelijk halfrond. Verder speelt in geringe mate nog mee dat er nog steeds La Nina omstandigheden zijn. Die vinden weer vooral plaats op het zuidelijk halfrond. Maar de La Nina is zo goed als voorbij en speelt globaal maar een geringe rol nog. Maar het telt wel mee in wat lagere waarden voor de opwarming voor het zuidelijk halfrond. La Nina speelt ook een afkoelende rol in de Tropen. Vandaar dat het daar wat lager is. Daar kan nog het effect van de vrij zware vulkaanuitbarsting bij komen bij Tonga. Bij zo’n uitbarsting worden grote hoeveelheden zwaveldioxide en as uitgestoten en dat kan een afkoelend effect hebben. Maar dat blijft nog even afwachten in hoeverre dit zich doorzet.

Hoe ziet het er uit als we naar de globale ontwikkeling kijken;

We hebben in het toch al vrij drukke plaatje nu ook een trendlijn aangebracht. De x staat voor de afkoeling per maand over de afgelopen 30 maanden en is negatief(-0,007). Dit hangt ongetwijfeld samen met de La Nina condities die nu heersen. Een aantal jaren geleden (20125-16) hadden we een zeer sterk El Nino met afwijkingen ver boven de trend maar nu dus zwakke tot moderate La Nina en dus wat lagere waarden. Men kan niet te veel waarde hechten aan de trend. De R-kwadraat is heel laag(0,13). Ik heb een langer termijn grafiek van de temperatuur afwijkingen erbij gedaan zodat u kunt zien dat we nog steeds in een warme tijd leven. Er is geen sprake van het einde van de opwarming of een kleine ijstijd. Er is een korte termijn dalende trend met een heel lage r-kwadraat;

De dalende trend is het lichtgroene streepje in de grafiek. Dit heeft vermoedelijk niets te betekenen. Dat het warmer wordt op Aarde wil niet zeggen dat dit mooi gelijkmatig gebeurt en dat ieder jaar dus een record jaar is. We gaan van een zeer sterk El Nino naar een zwak La Nina. Dat is alles.

Ter afsluiting nog de tijdreeksen van de globale en de regionale afwijkingen voor een compleet beeld;

Globaal, noordelijk halfrond, zuidelijk halfrond en tropen liggen dicht bij elkaar maar het noordelijk halfrond scoort voortdurend hoger en het zuidelijk halfrond lager dan globaal. Noord en zuidpoolgebieden wijken sterk af en zijn heel variabel, Dat schijnt typerend te zijn voor deze regio’s.

Voor zover de rubriek temperatuur anomalie voor de maand januari 2022. Laat ons hopen dat het vrede op Aarde blijft en Poetin tot bezinning komt voor het te laat is. Want anders krijgen we een heel ander plaatje dan gewenst.

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in luchtvervuiling, opwarming, Rubriek, temperatuur anomalie, vulkaan en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Rubriek temperatuur anomalie – januari 2022

  1. meninggever zegt:

    Dus, hoe schoner de atmosfeer, hoe warmer de Aarde wordt? Dat staat wel haaks op de theorietjes van de #Kaabrigades en #Klaveriaanse stoottroepen….. Zegt veel over die vreselijke stromingen…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.