Het jaar 2021 is voorbij. Het was iets minder qua temperatuur afwijking dan de voorafgaande 4 a 5 jaar. Maar die waren dan ook afzonderlijk warm. Niet dat 2021 koud was. Dat was het zeker niet. Het is beslist geen begin van een nieuwe kleine ijstijd. Het was gewoon iets kouder dan de voorafgaande jaren maar er is beslist nog sprake van opwarming van de Aarde. Dat hoeft ons niet te verbazen. Het CO2-gehalte in de atmosfeer is op record hoogte. Immers de CO2-emissies waren wel is waar iets lager door allerlei corona lock down maatregelen maar niet zo veel dat dit al merkbaar invloed al heeft op het gehalte. Eenmaal in de atmosfeer is de CO2 niet snel verdwenen. Dat gaat maar heel langzaam. Er zijn nu twee jaar van lock down maatregelen en die hebben er best wel ingehakt qua energieverbruik maar als de pandemie uiteindelijk over is zal het herstel ook heel snel plaatsvinden. Dat is tot nu toe nog altijd het geval geweest bij iedere crisis. Herstel volgt heel snel. Alle maatregelen van centrale banken, internationale organisaties, de EU en nationale regeringen zijn er op gericht om dit tot stand te brengen.
Over de temperatuur anomalie voor december kan men kort zijn. Er is een begin van herstel te zien maar nog niet volledig. Globaal blijft de afwijking onder het niveau dat gebruikelijk lijkt te zijn voor de wintermaanden. Het Noordpool gebied is nu kouder dan normaal en het Zuidpool gebied is nu warmer dan normaal. Ze hebben stuivertje gewisseld. La Nina wil nog niet globaal doorzetten. Het blijft nog steeds beperkt tot een enorme wig van kouder dan normaal zeewater in de Grote Oceaan van de kust van Chili en Peru tot de kust van Nieuw Guinea en onder de evenaar. Maar de La Nina indicator ONI blijft steken tussen “weak” en “moderate”. Als die daar blijft kun je verdere globale afkoeling wel vergeten. Laat ons de tabellen en grafieken voor december 2021 weergeven. Ze spreken redelijk voor zich zelf;

Globaal is er weinig verschil tussen december en het gemiddelde van de afgelopen 30 maanden. Alleen de beide poolgebieden laten duidelijke grote verschillen zien zien. Het Noorpoolgebied is veel kouder dan gemiddeld en het Zuidpoolgebied is duidelijk warmer dan gemiddeld. Ze zijn stuivertje gewisseld.
Laat ons naar de grafiek voor december 2021 kijken of daar nog iets opvalt;

Het is eigenlijk het zelfde beeld dat we nu al 30 maanden zien. Het noordelijk halfrond scoort hoger dan gemiddeld, het zuidelijk halfrond scoort lager en de tropen score vrijwel gelijk met de globale afwijking van de temperatuur. Het Noordpool gebied en het Zuidpoolgebied laten een grote spreiding zien rond het gemiddelde. Dit is ook niets bijzonders. Het weer is daar heel grillig en afwisselend en meestal koud. Maar dit kun je uit de afwijking ten opzichte van het langjarig gemiddelde niet aflezen.
Laat ons de tijdreeks voor de globale waarden van de temperatuur afwijking bekijken;

Je kunt goed zien dat de globale waarden boven het gemiddelde staan voor de hele periode van 30 maanden maar toch wel een stuk lager uitvallen voor de tijd van het jaar. Hier is dus toch wel iets van een La Nina effect te zien. Het kan nog in omvang toenemen. Dat is altijd mogelijk maar het is zoals eerder gezegd echt niet super actief te noemen. Laat ons tot slot nog een blik werpen op de globale en regionale tijdreeksen om te zien of daar nog iets opvalt;

Het zuidpoolgebied is de laatste paar maanden warmer dan gemiddeld. het Noorpoolgebied is juist iets kouder dan gemiddeld. Verder valt ook hier niet zo heel veel bijzonders te zien. Daar is niet veel aan te doen. Echt heftige dingen gebeuren blijkbaar niet zo vaak en als ze gebeuren dan meestal heel kortstondig en lokaal en dat valt niet op op de tijd en ruimte schaal die we hier handhaven. Maar het gaat nu eenmaal over de verandering van het klimaat en dan praat je over globale processen van decennia en dingen die vaker voorkomen dan eens in de tien of twintig jaar in een heel klein gebied.
Bij die uitstoot blijft het gevolg van de diverse (en in 2021 wel heel frequente) uitbarstingen van vulkanen over de hele wereld buiten beeld?? Dat verbaast me steeds weer. Gewoon niet meetellen dan is het er niet?? Net zoals we jubelen over ‘Glasgow’ en dan verzwijgen dat de EU intussen zo ver is om nucleair en gas op de lijst van groene energie te accepteren. Of dat China haar kolen-output met tientallen procenten laat groeien omdat men anders de enorme vraag niet kan beantwoorden naar energie. Dat het in het noorden van onze wereld kouder is dan normaal kwam al uit Russisch onderzoek naar voren. Siberie kent record-temperaturen van soms -60 graden en ook de Scandinavische landen lijden nu al weken onder record-koudes en sneeuw. Is dat dan ineens ‘weer’ en wordt het pas ‘klimaat’ als het iets warmer is dan normaal?? Ik zal altijd blijven wijzen op de feiten. Aannames liggen me minder. En de feiten zijn dat als je een compleet beeld wilt schetsen je ook alle cijfers en aanwijzingen moet meenemen….
LikeGeliked door 1 persoon
We verzwijgen niet dat de EU nucleair en gas groen wenst te wassen. We worden slechts overvallen door dit besluit. Maar dit is de EU, verdeelt over alles ook over de definitie van groen.
LikeLike
Had de EU besloten om Nucleair en gas in de ban te doen was iedereen in linkse huize vermoedelijk jubelend over straat te gaan, want we moeten dringend terug naar de koude middeleeuwen van die club. Nu het anders uitpakt (en ik kom veel in Duitsland waar men aardgas subsidieert als schone brandstof…) snapt men de EU ineens niet. Het is maar net welke politieke pet je opzet dus om wetenschap een kleur te kunnen geven. Jammer…
LikeGeliked door 1 persoon