Extra rubriek energie transitie – Glasgow COP 26

Het is weer eens tijd voor een update van mijn rubriek energietransitie. Een energietransitie is niets anders dan de overgang van een situatie waar de ene energiebron dominant was naar een situatie waar een andere dat wordt. De overgangsperiode is de transitieperiode. Het is iets dat sturing nodig heeft van de overheid. Het heeft overleg nodig en afstemming. Je moet op de een of andere manier de steun zien te vinden van de wetenschappers en de ondernemers die de expertise hebben om dit tot stand te brengen en je moet de instrumenten hebben om als overheid je wil aan de samenleving op te leggen. Maar je moet het als overheid toch vooral hebben van de gewoonte om te gehoorzamen van de burger. Dit laatste is voor de burger ook en tevens de weg van de minste weerstand. Burgers hoeven het niet altijd eens te zijn met de plannen van de overheid. Maar er moeten nu eenmaal de nodige stappen worden gezet. Het is naïef om te denken dat de markt alle problemen oplost. Je hebt wel eerst een markt nodig en dat is wat overheden kunnen zijn, de marktmeesters die zorgen dat er markten zijn en dat die goed functioneren. Dat is geen benijdenswaardige baan. Je kunt het nooit goed doen of het deugd niet.

Vandaag ga ik het hebben over de Klimaattop van Glasgow. De officiële naam van de bijeenkomst is COP 26. COP staat voor Conference of Parties. Dat zijn de partijen(landen) die zijn toegetreden tot het Klimaatverdrag van Rio uit 1992. 26 is het volgnummer van deze top. De eerste klimaatbijeenkomst was er al in 1979. Het was de World Climate Conference bijeen geroepen door het Wereld Meteorologische Organisatie WMO. Het was vooral een bijeenkomst van wetenschappers. Hier werd besloten om tot een systeem van Climate Conferences te komen. In 1988 was er de eerste Conferentie en die leidde tot de oprichting van het IPCC. Dat is de wetenschappelijke Denktank van het Klimaatgebeuren. In 1990 volgde een tweede Conferentie waarin onder andere het 1e rapport van het IPCC werd besproken. Ook besloot men om de UNFCCC op te richten. Dit is het United Nations Framework Convention on Climate Change. Ook wel het Klimaatverdrag van RIO genoemd. Doel van dit verdrag is om de emissies van broeikasgassen te verminderen en op deze wijze de opwarming van de Aarde niet uit de hand te doen lopen.

In dit verdrag werd ook afgesproken om als het enigszins kan jaarlijks een Klimaattop te houden om de voortgang bij te houden. En er is veel vooruitgang geboekt ook al zal niet iedereen mijn mening delen. Deze Klimaattoppen worden iedere keer in een ander land en stad gehouden. Het Verdrag van RIO was een Raamovereenkomst die ingevuld moet worden. Het is niet eenvoudig om alle landen op Aarde op een lijn te krijgen. Het is soms niet eens gelukt om met een Slotverklaring te komen maar soms kwam men met veel meer dan dit. Een heel kort overzicht van de COP’s en resultaten die werden behaald. In Rio besloot men om jaarlijks bijeen te komen op een Klimaattop. Op de eerste top stelde men vast dat RIO te weinig was en er veel meer diende te gebeuren. Men besloot tot een 2e Top. Tijden COP 2 besloot men het 2e rapport van het IPCC als wetenschappelijke basis te gebruiken. Je hebt nu eenmaal een basis nodig om verder te komen. Hiermee werd het IPCC een adviesorgaan. Op de COP 3 werd het Klimaat protocol van Kyoto opgesteld. Het is een protocol onder het Klimaatverdrag. In dit protocol werd besloten om de aangesloten landen te verdelen in de Annex I. Dit zijn de Westerse industrielanden. Deze landen spraken af om hun emissies van broeikasgassen te verminderen. Sommige annexlanden is dit daadwerkelijk gelukt. Waar een wil is is een weg anders niet. En de overige landen die voorlopig nog niets hoeven te doen. Wat geen belemmering hoeft te zijn om op vrijwillige basis wel wat te doen.

Er volgde COP na COP. Te veel om allemaal op te noemen. De COP 6 in Nederland werd een mislukking. Er was zelfs geen slotverklaring. Tijdens COP 18 werd besloten om het Protocol van Kyoto te verlengen tot 2020. De links geven een overzicht van alle COP’s. Het is iets voor de liefhebber. Het eerste echte resultaat is er pas in 2015 op de COP 21. Hier komt het tot het Akkoord van Parijs. In dit akkoord spreken alle landen af om met concrete plannen te komen hoe hun emissies daadwerkelijk omlaag te krijgen. De vrijblijvendheid die tot dan toe werd gehanteerd had geen enkel resultaat als je naar de globale emissies kijkt. Die zijn al die jaren niet gedaald maar slechts gestegen. En dat kan niet de bedoeling zijn tenslotte. Een opmerkelijk resultaat was dat Obama achter het akkoord stond en het namens de VS tekende. Maar toen werd Trump gekozen als zijn opvolger en trok hij de VS weer terug uit Parijs. Daarna werd Joe Biden gekozen en die keerde de VS weer terug naar Parijs maar wat doet zijn opvolger. Geen idee. Ik weet niet wie dit wordt en heb daar geen enkele stem in. Ik ben nu eenmaal geen Amerikaan. Maar het maakt maar weer eens duidelijk dat in de wereld van de politiek er geen enkele consensus bestaat over nut en noodzaak om iets te doen aan opwarming van de Aarde. En zoals in Deel 3b-1 is uitgelegd kom je nergens als de grote jongens, de cowboys van het klimaat gebeuren niet mee willen doen. Dan krijgt de VS spotgoedkope fossiele brandstof en zadelen wij onze economie op met een peperdure energie transitie. Had ik al opgemerkt dat een energie transitie peperduur zal uitvallen? Dat laat zich niet vermijden maar door gaan op de huidige weg, ook wel business as usual genaamd, zal net zo goed peperduur worden door de immense schade die de opwarming van de Aarde gaat kosten. Of je nu door de hond wordt gebeten of door de kat enz.

We zijn nu al een heel eind verder in het Klimaattop gebeuren. Met al 26 COP’s in 29 jaar kun je rustig zeggen dat ook dit circus(in de positieve betekenis van het woord) deel uitmaakt van het scenario van Business as Usual. Eigenlijk vind ik dit wel een mooie term. Misschien is dit de naam die ik ga gebruiken als werktitel van wat steeds meer de richting in gaat van misschien wel geen boek dan toch elk geval een project. Misschien moet ik de naam van deze blog maar eens aanpassen. het gaat al lang niet meer over klimaatveranderingen in de strikte zin van het woord. Strikt genomen heeft mijn blog niet eens een naam. Tijd om eens na te denken aan een rebranding van mijn product. Daar bedoel ik dus deze blog mee.

Voor zover deze extra editie van de rubriek energietransitie. Vandaag geen lijst met links naar de Nederlandstalige mainstream online nieuws sites. Dat zou een beetje te veel worden van het goede. Misschien dat ik de schade inhaal met een regulaire update van de rubriek. De maand november is nog niet voorbij. Ik hoop dat u het nog een beetje kan volgen. Het is best wel lastig om het een beetje te kunnen volgen. Het Klimaattop gebeuren is een wereld op zich zelf geworden met in Glasgow meer dan 30.000 genodigden plus een reeks van bonte vogels die geen enkele gelegenheid voorbij laten gaan om de wereld te verbazen met hun prachtig verenkleed.

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in cop25, energie transitie, Rubriek, wetenschap en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Extra rubriek energie transitie – Glasgow COP 26

  1. picpholio zegt:

    Het is gewoon “triest” 😦

    Geliked door 1 persoon

  2. meninggever zegt:

    Als je aan de ene kant een transitie wenst richting uitstoot, moet je ook man en paard benoemen en niet met vage termen menen dat je de wereld wel gaat redden. Stel dat de mens (al zo vaak andere argumenten aangevoerd) alleen verantwoordelijk is voor alle schade op Aarde aan milieu en klimaat, stel dat dit zo is, dan moet je ook zo duidelijk zijn over overbevolking en massa-immigratie. Een land als NL kan nooit voldoen aan de nieuwe (door een elite opgestelde) normen als we tegelijk de bevolking jaarlijks laten toenemen met tienduizenden mensen. Want die willen allemaal wonen, werken, rijden, leven, eten, drinken, etcetc. Dat legt druk op de infrastructuur en zorgt zelfs voor een door links bedachte onteigening van boerenland t.b.v. verstening die dan weer bijdraagt aan de uitstoot van dat waarvoor men zelf waarschuwt. Dan ook echt doorpakken. Geen aanwas bevolking meer (NL was in 1945 6 miljoen mensen groot, nu op weg naar 20 miljoen) geen gedogen meer, en aanpakken van de uitstoot door o.a. kernenergie serieus te overwegen en evt in te voeren. Wil je draagvlak moet je ook echt met goede plannen komen. Niet wijzen naar sectoren die jou als activist niet bevallen, maar het ware probleem onder ogen willen zien. Daarnaast is spreiding van de bevolking ook nodig. 65% van de Nederlandse samenleving speelt zich af in of net aan de rand van, de Randstad. Zie je over de hele wereld. Verstedelijking, en dat draagt niet bij aan verschoning van de Aarde als we dat echt zouden willen. Maar durven we dat aan?? Wie heeft daar een echte visie voor? Ik zie het nergens. Omdat men in de activistische kring bepaalde zaken verzwijgt want niet politiek correct. Maar dat zal toch echt moeten om de bevolking, ondernemers en de hele de hele politiek in de benen te krijgen. Een beetje wijzen naar anderen, schuldigen, complexen opleggen, minderheden liever aanhoren dan de grote meerderheid, het zal leiden tot diepere kloven in de samenleving. En wat je nodig hebt is draagvlak…. Met minderheden op links zal men bruggen moeten leren bouwen. Anders zijn de dagen van die zelfde samenleving geteld…Ook op dat vlak is het nu 2 voor 12.

    Like

  3. De Nederlands bevolking is sterk gegroeid maar de welvaart groeide nog veel sterker. We zijn veel welvarender dan pak weg 75 jaar geleden. Bevolkingsgroei hoeft geen enkel probleem te zijn als je de zaken in goede banen leidt. Een bevolking van 20 miljoen is ook mogelijk maar niet door natuurlijke groei. Zonder immigratie op grote schaal de afgelopen 2000 jaar (denk aan de Batavieren, de eerste gedocumenteerde immigranten) zou Nederland nooit veel hebben voorgesteld. Luchtvervuiling in Nederland is sterk terug gedrongen. Het kan altijd veel beter maar zo slecht doen we het niet in de Lage Landen aan zee. Als de zeespiegel ons niet overstroomt zullen we over 75 jaar nog veel welvarender zijn dan dat we het nu al zijn. Of we ook tevredener zijn dan nu weet ik niet maar dat is iets voor degenen die dan leven.

    Like

    • meninggever zegt:

      Immigratie dient slechts haar doel als de nieuwkomer een bijdrage levert aan onze samenleving of economie. Niet als men er van uit gaat dat integratie niet behoort bij de kerntaak, acceptatie van onze samenleving een voorwaarde is, net als de taal. In vroeger jaren en eeuwen waren nieuwkomers vaak in staat om volledig mee te kleuren met de bestaande Hollandse samenleving. Dat is nu totaal anders. Het denken vaak er op gericht de meerderheid zich te laten aanpassen bij de minderheid. 20 miljoen als streefgetal is idioot. Ons land kan pakweg 10/11 miljoen mensen goed aan. Door verdubbeling van die aantallen pleeg je constant roofbouw op groen, agrarische sector, uitstoot etc. Want ergens moet worden gewoond, gewerkt, geleefd, gereden, gegeten en vermaakt. En door het groene landschap langzaam maar zeker te verstenen zet je dat allemaal op het spel…

      Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.