Rubriek Temperatuur Anomalie – oktober 2021

De data is binnen en verwerkt en dus is het weer tijd voor een update voor deze rubriek. De maand waar we ons mee bezighouden is oktober 2021. Oktober 2021 staat in het teken van herstel van de temperatuur anomalie. Temperatuur anomalie wil zeggen de afwijking van de gemiddelde temperatuur van oktober 2021 vergeleken met de basisperiode 1979-2000. Dit is als met het weer. Als ze zeggen dat het vandaag te koud is voor de tijd van het jaar is dit ook de waarde van de dag vergeleken met het gemiddelde over een klimaatperiode van 30 jaar. Een paar jaar geleden spraken we van de afwijking ten opzichte van normaal. Maar nu de Aarde steeds warmer wordt is de term normaal niet meer van toepassing. Er zijn mensen die denken dat de opwarming van de Aarde al in pakweg 1750 begint. Anderen zoals ik zien het begin van de echte globale opwarming pas vanaf pakweg 1975. Maar dan gaat het ook best wel rap met de opwarming. Maar zo af en toe is er een dipje. Dat gebeurt vooral als er een La Nina is. Het afgelopen jaar was er een La Nina van gemiddelde sterkte. Niks bijzonders voor een verschijnsel van deze omvang. Op het moment heersen er La Nina condities maar alleen in het centrale deel van de Grote Oceaan. Op globale schaal is de La Nina als die zich als doorzet zwak. Er is een kans dat er een echte La Nina komt maar dat zal pas ergens in december 2021 t/m februari 2022 zijn. Als het al plaats vindt. Het gevolg is dat de temperatuur anomalieën weer opveren. Ze staan al weer op of boven het gemiddelde van de waarnemingsperiode. Dat is over de afgelopen 28 maanden.

Laat ons over gaan op de grafieken maar eerst een tabel om het herstel weer te geven;

Het gaat vooral om de laatste kolom, het verschil. Die is bijna overal positief dat wil zeggen dat het gemiddelde voor oktober 2021 al weer iets boven het gemiddelde ligt over de afgelopen 27 maanden ligt. Alleen het Zuidpoolgebied blijft nog wat achter. Maar er waren weer dagen dat alle waarden boven nul lagen. Ook hier dus terug naar het scenario Business as Usual. De kans op stabilisatie op huidig hoog niveau schijnt opnieuw niet te worden overwogen. Maar misschien is een crisis of in dit geval een pandemie niet het moment om te verwachten dat men veel aandacht of zorg heeft voor het terugdringen van de CO2-emissies. Men heeft op zo’n moment echt wel andere dingen aan hun hoofd dan het terugdringen van de emissies. Dat gebeurt immers vanzelf door terug lopende economie en dus verminderen van de vraag naar brandstof. Maar nu is er herstel en ook dit gaat heel snel. Het is tenslotte een puur kunstmatige ontwikkeling. Door de lock-down bleven miljarden mensen min of meer gedwongen thuis niet omdat ze geen geld of zin hadden ergens heen te gaan. Nu vindt er weer een versoepeling plaats, voor zolang dat duurt en gaan mensen weer massaal op reis.

Op naar de eerste grafiek en dat is die met de gemiddelde en statistieken van de maand oktober;

Het is een bekend beeld. De waarden voor het NH zijn hoger dan die van het ZH. Globaal en tropen zitten hier tussen in. Het Noordpoolgebied is en stuk hoger en het Zuidpoolgebied is negatief maar voor het eerst in tijden waren er ook positieve waarden. De spreiding rond het gemiddelde is meestal klein behalve voor de beide poolgebieden. Ook dit is een bekend patroon.

Laat ons nu een blik werpen op de tijdreeks van de globale ontwikkelingen plus de statistieken;

Je kunt zien dat het globaal gemiddelde alweer net over de grens is van het langdurig gemiddelde. Er is duidelijk sprake van herstel van de temperatuur anomalie. Met niet meer dan een zwak La Nina denk ik dat het herstel nog wel verder kan gaan met veel hogere waarden voor de temperatuur anomalie. Ook het effect van de lock-down is wel zo’n beetje voorbij. Tijd om echte maatregelen te nemen zoals afgesproken op de vele klimaattoppen. Belofte maakt schuld.

Ter afsluiting nog de tijdreeksen met de gemiddelden globaal en voor de regio’s;

Je kunt zien dat de gemiddelden voor globaal, de tropen en de beide helften dicht bij elkaar blijven en niet veel uitschieters laten zien . Dat is duidelijk iets voor de beide poolgebieden. Die fladderen alle kanten uit.

Voor zover de rubriek temperatuur anomalie voor de maand oktober 2021. Veel plezier met het lezen en het speculeren wat de nabije toekomst ons wel of niet zal brengen. De beste manier om iets van het klimaat en de verandering te snappen is het zelf te onderzoeken en te proberen om wat je denkt te weten te formulieren zo dat een ander het misschien ook kan snappen. Alleen wetenschappelijke artikelen lezen heeft voor de geïnteresseerde leek weinig zin. Wetenschappers schrijven hun artikelen voor anderen wetenschappers en niet voor een breed publiek.

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in opwarming, Rubriek, temperatuur anomalie, wetenschap en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Rubriek Temperatuur Anomalie – oktober 2021

  1. meninggever zegt:

    Het is en blijft een kwestie van interpreteren. Als je wel de hoogtepieken wilt zien en niet de diepterecords, komt het niet goed. Als je slechts kijkt naar uitstoot door menselijk gedrag (later meer) komt het niet goed. Want een enorme vulkaanuitbarsting op La Palma (op IJsland was er ook een heftig actief net als in Italia) zorgt voor zoveel uitstoot dat die vier dagen later ook in NL is te meten en te zien op de lak van de auto’s hier. Tel je die niet mee dan zijn al die becijferingen aan vragen en twijfels onderhevig. Daarbij is een deel van het menselijke gedrag toe te schrijven aan heet andere factoren dan misdraging of gebrek aan inzicht. Laten we wel zijn, in Glasgow maakt men een hoop poeha (en we weten dat men daar kakelt over 20% van het totaal, de grote vervuilers (80%) zitten niet aan tafel) en wijst men naar van alles en nog wat, de echte oorzaak is nog steeds ons consumptief gedrag maar zeker ook de enorme bevolkingsgroei. Daarbij staan veel meetinstrumenten in stedelijk gebied. Steden die gebouwd zijn op plekken waar het voorheen groen was. Andere meetwaarden dus. Ook in een hete periode goed te zien dat stedelijke meetinstrumenten veel meer warmte zien dat zij die in de open polder hun werk doen. En die steden bouwen we in het groen omdat de bevolkingsaanwas geen rem meer lijkt te kennen. Wie het een wil doen, moet ook het ander afremmen. Alle veelal linkse besluiten zijn gericht op stoppen van de economie (men jubelt over de lockdowns rond corona, maar het effect op uitstoot CO2 bleek zeer gering)maar niet op de afremming van instroom landverhuizers. Integendeel men neemt de effecten van dat laatste op de koop toe. Verstening……en dan weer meten in die steden hoe warm het wordt…..#linksliegt. Spijt me dat ik er steeds weer op moet wijzen..

    Like

  2. natuurfreak3 zegt:

    Knap dat IJsland dit probeert toch te sturen

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.