Rubriek Temperatuur anomalie – september 2021

Het is weer tijd om de rubriek temperatuur anomalie bij te werken. Er lijkt een voorzichtig herstel te zijn van de temperatuur anomalie maar er is een vrij grote kans dat La Nina condities weer terug keren. In dat geval kan het nog wel een heel jaar duren voor dat dit herstel op treedt. Het is niet erg als herstel uitblijft. De opwarming van de Aarde wordt als heel schadelijk beschouwd. Uitstel is alleen maar welkom. Misschien dat er van uitstel ook afstel komt. Als er maar genoeg maatregelen worden genomen om de wereldwijde emissies omlaag te krijgen kan de opwarming beperkt blijven tot niet veel meer dan wat het nu is. De opwarming sinds het begin van de industriële revolutie bedraagt al zeker 1 graad Celsius. Dat is best wel veel met vervelende gevolgen. Met onder ander meer kans op extreem weer. We hebben er ook in Nederland flink last van gehad. Denk aan de overstromingen in Limburg. Het klimaat veranderd en dat is niet alleen maar gunstig nieuws. Het is toch eerder ongunstig. Maar op het moment hebben tijd nodig om alle genomen besluiten, akkoorden, verdragen enz om te zetten in resultaten. La Nina kan ons een paar maanden tot misschien wel een jaar uitstel van executie geven. En van uitstel kan zoals gezegd afstel komen. Laat ons eens een keer optimistisch zijn.

Laat ons de resultaten voor de maand september weergeven. Laten we beginnen met de overzichten met de statistieken voor de maand september globaal en voor de regio’s;

De resultaten zijn een beetje een mix van herstel en eerder een verdere afkoeling. Globaal is er een begin van herstel, Dat geldt ook voor het zuidelijk halfrond en zuidpoolgebied, ook al is het laatste nog altijd flink kouder dan voor de tijd van het jaar gebruikelijk. Maar het zuidpoolgebied is heel grillig met veel uitschieters zoals ook nu weer blijkt. De Tropen zijn weer aan het afkoelen. Het is vooral de gebied van de Grote Oceaan die aan het afkoelen is. Dat is deel van het La Nina gebeuren. Onderstaand plaatje maakt het duidelijk;

SST anomaly staat voor temperatuur afwijkingen van de gemiddelde temperatuur van het zee oppervlakte.

Hier is duidelijk de wig van kouder dan gemiddeld zeewater te zien van de kust van Zuid Amerika ver de oceaan op. Ook is te zien dat dit ten zuiden van de evenaar plaats vindt. Wat ook opvalt zijn de warmer dan gemiddelde gebieden vlak er onder en er boven.

Laat ons verder gaan met de grafieken voor de maand september. De tijdreeks en statistieken voor de globale waarden;

Er is een begin van herstel te zien voor de globale waarden van september maar het houdt nog niet echt over. Het is nog altijd ver onder het gemiddelde. En als La Nina zich door weet te zetten is er eerder een verdere afkoeling te verwachten. Maar zoals gezegd, als opwarming van de Aarde schadelijk is dan is uitstel van de opwarming alleen maar welkom. Van uitstel kan temslotte ook afstel komen.

Laat ons eens kijken naar de gemiddelde waarden van de temperatuur anomalie van de tijdreeksen globaal en voor de regio’s;

De extreem grote afwijkingen voor de beide poolgebieden zijn iets minder groot. Ze bewegen zich meer naar de gemiddelde waarden voor de rest van de Aarde. Maar poolgebieden kenmerken zich door flinke uitschieters in alle richtingen. Het kan zo weer terug keren naar grote afwijkingen. Het is er een en al afwisseling maar meestal is het er erg koud. Een wereld alleen geschikt voor Mad Dogs and Englishmen. Ik blijf liever thuis.

Dit was het weer voor de rubriek temperatuur anomalie.

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in Rubriek, temperatuur anomalie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Rubriek Temperatuur anomalie – september 2021

 1. meninggever zegt:

  Zolang we het weer niet best kunnen voorspellen van volgende week lijkt mij dat het voorspellen van het klimaat voor over 20,30 of 50 jaar echt een wetenschap is die weinigen beheersen. Voor de goede orde nogmaals, in de jaren zeventig wist men op basis van metingen en onderzoek in aardlagen overal ter wereld vrijwel zeker dat we stonden voor een extreem koude toekomst, de nieuwe IJstijd genaamd. Toen jaar later was die theorie achterhaald. Toen was het weer de zure regen. Daarna gaten in de ozonlaag, en altijd was er die wonderlijke wens dat het vooral de mens was die dat allemaal veroorzaakte. Geldt ook voor uitstoot. Tuurlijk is dat niet goed, maar ook een direct gevolg van te veel mensen op een planeet die daar niet op is ingericht. Wij verdringen andere soorten, we vreten de planeet kaal, maar zijn ook in staat om woestijnen weer groen te maken, in hetzelfde soort denken als het omvormen van oerbossen tot landbouwgrond. Waar we dan weer planten kweken die ons moeten helpen minder vlees te eten. Middel en kwaal.

  Geliked door 1 persoon

  • Wat wetenschappers doen is het schrijven van scenario’s. Dat zijn geen voorspellingen in de zin van dit gaat er gebeuren maar van als bepaalde aannames uitkomen bepaalde dingen kunnen gebeuren binnen grenzen van de waarschijnlijkheid. Bepaalde dingen staan vast. Als het CO2-gehalte stijgt dan zal als alle het andere gelijk blijven de temperatuur ook stijgen. Er zitten wat vreemde elementen in de klimaatwetenschap zoals wat zal er gebeuren als het CO2-gehalte verdubbeld. Het CO2-gehalte is nooit verdubbeld dus weten we ook niet wat er gebeuren gaat. We kunnen alleen kijken naar war er al gebeurd is en aan de hand daarvan uitspraken doen wat je kunt verwachten. Het is via de vertaling in de blogosfeer dat er een heel ander verhaal te voorschijn komt namelijk dat we het wel zouden weten alsof we een kristallen bol zouden hebben. Die hebben we niet.

   Like

   • meninggever zegt:

    Juist die stelligheid in al die voorspellingen verbaast me zo. Alsof ineens de Heilige geest vooral bij linkse mensen is ingedaald. Wat bewezen niet zo is. Mijn verhaal gaat altijd weer over twijfels die te maken hebben met eerdere stellige uitspraken over klimaat en weer die achteraf nergens op sloegen. Men denkt alles te weten, maar kijkt net als een kind naar iets groots met verwondering maar ook met beperkt besef van wat er gaande is. Een ding weten we wel zeker, te veel mensen op deze planeet gaan die thuisbasis leegeten. En omvormen tot een soort globale stad met tuinen. En dat is of was vast niet de bedoeling van schepper of natuurlijk fenomeen dat onze planeet maakte tot wat hij is. Iets unieks in de onmeetbare ruimte….

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.