Rubriek Temperatuur anomalie – augustus 2021

De data is binnen voor de maand augustus. Het is weer tijd voor een update. Het beeld voor augustus wijkt nauwelijks af van dat voor juli. Er heeft nog geen herstel plaats gevonden van de temperatuurafwijking. Maar dat viel ook niet te verwachten. Het ligt niet langer aan La Nina dat de temperatuurafwijking zo laag blijft. Dit verschijnsel is nagenoeg volledig verdwenen. Het ligt aan het seizoen patroon dat ook voor de temperatuur afwijking duidelijk zichtbaar wordt. We zitten nu nog in het bereik van de lage waarden. Het zal pas in de herfst zijn dat we overgaan naar het bereik van de hogere waarde. De meteorologische herfst is al begonnen en spoedig verwacht ik dat de temperatuurafwijkingen weer terug keren naar het niveau voor dat La Nina toesloeg.

Laat ons beginnen met de statistieken voor de maand augustus zowel globaal als wel voor de regio’s. Dit ziet er als volgt uit;

Het beeld is vrijwel gelijk aan dat voor juli. De globale temperatuurafwijking is laag. Het Noordelijk halfrond en dan met name het noordpoolgebied heeft positieve afwijkingen. Dat wil zeggen er is sprake van opwarming ten opzichte van de basisperiode. Het zuidelijk halfrond en dan met name het zuidpoolgebied heeft hoge negatieve afwijkingen. Dat wil zeggen dat er sprake is van een afkoeling ten opzichte van de basisperiode. De tropen laten heel normale afwijkingen zien. Hierdoor zijn de globale waarden nog steeds aan de lage kant. Ze zijn immers het gemiddelde van beide halfronden. De spreiding rond het gemiddelde is klein met uitzondering van het zuidpoolgebied waar het juist heel groot is. Dat is bijna altijd het geval. Vrijwel iedere dag zien we het zelfde beeld. Een voortdurende afwisseling van gebieden die veel warmer zijn dan de basisperiode met gebieden die juist veel kouder zijn. Het gebied is gelijker tijd fel rood en fel blauw. Als je kleurenblind bent voor blauw zie je alleen maar enorme en schrikbarende opwarming plaatsvinden. Maar de gemiddelde waarden zijn al een hele tijd ver onder nul. Gemiddeld is er sprake van afkoeling met af en toe een zwieperd van je welste omhoog.

Laten we nu eens kijken naar de statistieken en tijdreeks voor de globale temperatuurafwijkingen. Dit ziet er als volgt uit;

De globale afwijking is laag en de spreiding rond het gemiddelde is klein. Dat is normaal voor de tijd van het jaar. In de zomer zie wel vaker een dipje in de opwarming van de Aarde. Het is gewoon sprake van een seizoen patroon. Vrijwel iedere variabele in de klimaatwetenschap laat een seizoen patroon zien. Dat is verder niet bijzonder.

Laat ons als laatste een blik werpen op de gemiddelde waarden voor de tijdreeksen globaal en per regio. Dit ziet er als volgt uit;

Het zuidpoolgebied scoort nog altijd heel laag. Ook het noordpoolgebied scoort niet bijzonder hoog. Verder is er niet zo heel veel te zien. Zoals gezegd het beeld voor augustus lijkt erg veel op het beeld van juli. Volgend maand verwacht ik een herstel van de tempratuur afwijking. Dit verwacht eigenlijk voor alle waarden. We zullen zie in hoeverre deze verwachting uitkomt. Dit was het weer voor de rubriek.

Ik hoop dat u net zo veel plezier heeft in het lezen van mijn rubrieken als ik heb aan het bijhouden van de data en links en aan het schrijven er van.

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in Rubriek, temperatuur anomalie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Rubriek Temperatuur anomalie – augustus 2021

 1. Het interesseert mij wel. Ga het wat beter volgen via jouw cijfers!

  Geliked door 1 persoon

 2. Een dikke merci voor al je werk en moeite om al die data én gegevens uit te pluizen, interessante links te verzamelen. Mijn zoon (die ik alle logs van jou doorstuur) vind het ook heel interessant en vind je informatie een verademing tussen het vele fake nieuws dat de wereld overspoelt.

  Geliked door 1 persoon

  • Er is heel veel fake nieuws. Van regelrechte ontkenning tot de ondergang van de Aarde nonsens. Klimaatverandering vindt plaats en een flink deel van de verandering is geen pretje. Dat blijkt wel uit de vele natuurrampen. Maar het is niet zo onoplosbaar en onvermijdelijk als sommige pessimisten het voorstellen.

   Geliked door 1 persoon

 3. picpholio zegt:

  Wat geweldig dat je dit allemaal zo nauw opvolgt en ook probeert om het in duidelijke taal aan ons mee te geven. Natuurlijk hopen we dat je voorspelling waarheid zou worden…. dat hebben we toch wel een beetje verdiend hé na het lange wachten op stabieler weer.

  Geliked door 1 persoon

  • Het proberen uitleggen in duidelijke taal helpt me om zelf een beter zicht te krijgen op de taaie materie. Ik ben geen wetenschapper waardoor wetenschappelijke artikelen en rapporten zoals van het IPCC niet altijd even helder zijn. Door zelf dingen uit te proberen leer je heel veel. Meer dan er alleen maar over te lezen. En het is heel leuk om te doen.

   Like

 4. meninggever zegt:

  De meeste van dit soort uitslagen worden politiek ingestoken. Men wil graag heffingen invoeren en menselijk gedrag afremmen om het klimaat te ‘redden’, maar de onderbouwingen kloppen veelal niet. Wie een beetje in de breedte kijkt en onderzoekt ziet de verschillen tussen Noord en Zuid ook. En dan is het gemiddeld zeer normaal. Niks bijzonders. Daarbij heeft men in linkse kring wel een erg bijzondere manier van meten. Als ik mijn thermometer aan de zonkant van het huis neerleg zal het daar extreem warm zijn, maar in de schaduw is het bepaald frisser vanwege de heersende noordenwind. Kortom, zo meet men in linkse kring ook graag. Als ijs smelt is het nieuws want vergaat de wereld, als het aangroeit een fenomeen dat afwijkt van de gewenste norm. Ik las nu weer in de media dat we staan voor een erg strenge winter omdat de Golfstroom tot stilstand komt. Het is vast niet wetenschappelijk onderbouwd, maar ik hoop toch dat wij in ons landje nog lang van het normale wisselvallige zeeklimaat kunnen genieten…

  Like

  • De opwarming van de Aarde is geen links hoax. Het is gewoon een feit. Er is veel ruis op de trend maar de trend is opwarming. Het CO2-gehalte stijgt. Dit komt voort uit de CO2-emissies. Deze zijn veel hoger dan de jaarlijkse toename. Dat houdt in dat de toename wel degelijk toe te schrijven is aan de emissies. Alle vier varianten van co2-emissies en co2-uitval laten zien dat de stijging van het CO2-gehalte niet natuurlijk is maar door de mens veroorzaakt. Dit gebeurt onbedoeld. men heeft nu eenmaal energie nodig. ieder jaar meer en die moet ergens vandaan komen. Fossiele brandstof voldoet heel goed. Aardgas in een hoogrendementsketel voldoet perfect in het verwarmen van mijn huis in de winter. Maar het geeft co2-emissies. Het Co2-gehalte stijgt en all things equal leidt dit tot opwarming van de Aarde. Er is alleen heel veel ruis op de trend maar de trend is er en is geen links complot. Gewoon een feit en feiten dien je nu eenmaal te aanvaarden.

   Like

 5. natuurfreak3 zegt:

  Bedankt voor die verstaanbare uitleg.
  Ik volg het hier meteen ook altijd mee op.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.