Rubriek temperatuur anomalie – juli

De data is binnen dus is het weer tijd voor een update van de rubriek. Ik heb nu de cijfers binnen van 24 maanden. Het is dus tijd en er is gelegenheid om iets te zeggen over de opwarming van de Aarde in zijn algemeenheid. Verder de update van de maand juli globaal en regionaal en het gemiddelde en de statistieken. Laten we afsluiten met wat voorzichtige conclusies.

Laten we beginnen met een overzicht van 2 jaar dataverzameling. Ik heb de gemiddelden en standaardafwijkingen per maand in tabelvorm geplaatst. dat ziet er als volgt uit;

De opwarming van de Aarde (TA) ten opzichte van de basisperiode 1979-2000 is 0,393°C met een geringe spreiding om dit gemiddelde. Deze opwarming komt volledig voor rekening van het Noordelijk Halfrond (NH). Op het Zuidelijk Halfrond (ZH) is geen opwarming meer. Er is zelfs sprake van een lichte daling van de gemiddelde temperatuur. Er is inmiddels een flink verschil in ontwikkeling tussen het NH en het ZH te zien. De daling van het ZH zal het gevolg zijn van de La Nina die de afgelopen twee jaar heeft geheerst. Samen met de tegenhanger El Nino vormen ze het ENSO verschijnsel. ENSO staat voor El Nino Southern Oscillation. Het zijn schommelingen in het weer die zich vooral voor doen in het zuidelijk deel van de Grote Oceaan. De La Nina is bijna voorbij. Men verwacht dat de temperatuur afwijking van het Zuidelijk Halfrond weer terug zal keren naar normale waarden. In zoverre deze term nog van toepassing is. De laatste jaren zien we vooral extreme vormen van weer die toegeschreven worden aan de opwarming van de Aarde.

De beide poolgebieden laten op het oog een totaal verschillend beeld zien maar dit is schijnbaar. De veel hogere waarden voor het Noorpool gebied en de veel lagere waarden voor het Zuidpool gebied komen beide voort uit het zelfde verschijnsel namelijk polaire amplificatie. Door opwarming of afkoeling neemt de hoeveelheid ijs en sneeuw in de poolgebieden toe of af en ijs en sneeuw zijn wit en weerkaatsen veel zonne-energie. Veranderingen in het oppervlakte aan ijs en sneeuw leiden tot wat men de ijs-albedo terugkoppeling noemt. Als er minder ijs is, weerkaats er minder zonne-energie en warmt het extra op via deze terugkoppeling. Verder valt op dat er in de beide poolgebieden veel meer spreiding rond het gemiddelde is. Het weer is er bijna constant heel extreem. Het is geen plek om er een zomerhuisje neer te zetten. Er is inmiddels een heel groot verschil tussen de beide poolgebieden opgetreden.

De Tropen volgen het patroon van de globale ontwikkeling. Naast het gemiddelde van de afgelopen 24 maanden heb ik er de waarden voor de maand juli naast gezet. De temperatuurafwijking voor de Tropen is al weer vrijwel normaal maar de overige waarden zijn nog steeds een stuk lager dan het gemiddelde over de afgelopen 2 jaar.

Dan is het nu tijd voor een update voor de maand juli. We beginnen met de statistieken voor de maand juli zowel globaal als wel regionaal. Dat plaatje ziet er als volgt uit;

We zien dat ook voor de maand juli de opwarming van de aarde voor rekening komt van het Noordelijk Halfrond. Het Zuidelijk halfrond doet nog steeds niet mee. Het effect van La Nina lijkt nog niet volledig voorbij te zijn. De Tropen hebben op het moment een hogere temperatuur afwijking dan globaal. Het Zuidpoolgebied heeft nog altijd een heel hoge negatieve afwijking. Met andere woorden het is daar te koud voor de tijd van het jaar. Plus dat er een grote spreiding is rond de gemiddelde waarde. Voor zover de maand juli.

Tijd om eens te gaan kijken naar de ontwikkelingen van het globale plaatje. In dit plaatje het gemiddelde en de statistieken over het afgelopen 2 jaar. Dat ziet er als volgt uit;

Het gemiddelde is nog altijd wat aan de lage kant. Dit komt mede door een seizoen patroon. Het is pas in de herfst dat er een herstel te verwachten valt. Als er tenminste een herstel optreedt. Dat is toch altijd weer even afwachten. We zien het wel als het zover is.

Verder met de ontwikkelingen van het gemiddelde voor de globale en de regionale ontwikkeling. Dit ziet er als volgt uit;

Met uitzondering van het Zuidpool gebied lijken alle waarden voor de temperatuur anomalieën dicht in de buurt van de globale ontwikkeling te liggen. Het Noordpoolgebied heeft vrijwel de hele periode hoge positieve afwijkingen en het Zuidpoolgebied hoge negatieve. Het Noordelijk Halfrond heeft voortdurend hogere afwijkingen dan het Zuidelijke halfrond. Je kunt stellen dat de opwarming van de Aarde toch vooral voor rekening komt voor het Noordelijk halfrond en dat het Zuidelijk Halfrond een blok aan het been is voor de opwarming van de Aarde. Maar er was een La Nina actief en dat heeft er voor gezorgd dat het Zuidelijk Halfrond een afkoeling heeft doorgemaakt. Deze La Nina is nu zo goed als over. Dan zou ook het Zuidelijk Halfrond weer een positieve bijdrage kunnen leveren aan de opwarming.

Als we alle gegevens samenvatten kunnen we voorzichtig constateren dat de opwarming van de Aarde toch vooral het werk is geweest van het Noordelijk Halfrond. Door het optreden van een overigens vrij normaal La Nina is er op het Zuidelijk Halfrond sprake geweest van afkoeling. Dit verschil in ontwikkeling vinden we terug in de beide poolgebieden. Het effect van polaire amplificatie is duidelijk te zien. In het het Noordpool gebied vindt een veel sterkere opwarming plaats dan in het Noordelijk Halfrond. Voor het Zuidpoolgebied geldt dat de afkoeling veel groter is dan voor het Zuidelijk Halfrond. De polaire amplificatie is niet zozeer globaal bepaald maar door het halfrond waarin het poolgebied ligt. La Nina is zo goed als voorbij. Het is aannemelijk dat ook het Zuidelijk halfrond weer gaat bijdragen aan de opwarming van de aarde. Dit is niet noodzakelijke wijs een goede ontwikkeling.

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in opwarming, Rubriek, temperatuur anomalie, wetenschap en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Rubriek temperatuur anomalie – juli

  1. meninggever zegt:

    25 grote steden in China storen momenteel 30% uit van de wereldwijde vervuiling aan CO2 etc. De meeste industriele landen bevinden zich op het noordelijk halfrond. De hele EU stoot 8% van het totaal uit. Hoeveel bijdragen zien we door de uitstoot uit vulkanen die constant actief zijn? Zoals op IJsland. Uit het verre verleden weten we dat landen als Groenland gewoon letterlijk groen was en er een heel ander soort bomen stonden dan we nu voor mogelijk houden. Is die opwarming wellicht het gevolg van een normalisering van de temperaturen t.o.v. een extreem koude periode? Immers in de middeleeuwen kenden we een kleine IJstijd. Winters die maanden duurden en veel ellende en honger brachten. Met overzichten die 50 jaar terug gaan kom je er m.i. niet, immers de industrialisering dateert uit vanuit de 18e eeuw en toen werd er maar nauwelijks gemeten op dit soort dingen. Maar een ding is zeker en vast, de overbevolking van onze Aarde kan mede oorzaak zijn. En die lijken we maar niet te willen inzien of indammen…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.