Rubriek energie transitie – juli 2021

De Europese Unie heeft met een reeks van wetsvoorstellen besloten om eens een keer werk te gaan maken van alle mooie plannen die er liggen om de CO2-emissies te reduceren. Dit is heel erg nodig want met goede voornemens alleen komen we er niet. Er worden al decennia lang plannen gemaakt om de CO2-emissies te reduceren maar tot nu toe zijn die alleen maar toegenomen. Een wereldwijde crisis door de Lock down maatregelen vanwege de pandemie van corona helpt ook alleen maar tijdelijk. Uiteindelijk herstelt de Wereld zich van de crisis en stijgen de emissies weer. Vandaar dat De EU nu met concrete maatregelen komt hoe de doelstellingen ook werkelijk te bereiken. Er hangt een hoog prijskaartje aan de maatregelen. Laat daar geen enkel misverstand over bestaan. Maar aan niets doen en hopen dat het allemaal wel meevalt en de doelstellingen vanzelf wel een keer worden behaald hangt ook een heel hoog prijskaartje.

De hittegolven van de afgelopen jaren en de recente overstromingen in Nederland, België en Duitsland worden door experts wel degelijk aan de klimaatverandering gelinkt. En de klimaatverandering wordt wel degelijk aan het gestegen CO2-gehalte van de atmosfeer geweten en deze stijging wordt veroorzaakt door een alsmaar stijgend gebruik van fossiele brandstoffen zoals steenkool, aardgas, kerosine, benzine, diesel en stookolie. Als we niets of te weinig doen zullen natuurrampen zoals we de afgelopen maanden hebben mee gemaakt veel vaker kunnen voorkomen. Niets doen is dus ook heel kostbaar en dus uiteindelijk geen optie.

Maar bedenk dat het hier gaat om een energietransitie en dat hebben we de afgelopen eeuwen wel vaker mee gemaakt. Van turf, hout en wind en vooral heel veel spierkracht van mens en dier gingen we over op steenkool en stoom machines. Van steenkool en stoommachines gingen we over op aardgas en aardolieproducten en verbrandingsmotoren. Al deze energie transities waren kostbaar. Toch zijn we daar niet armer van geworden. Tegen de kosten staan ook baten. Dat geldt ook voor de energietransitie die we nu gaan mee maken.

Een hele serie links uit de Nederlandstalige online mainstream nieuws sites;

02/01 – Na de bosbranden, stormen en overstromingen van 2020: pakt de wereld dit jaar de klimaatverandering aan?

16/06 – EU investeert 5,8 miljard euro om eerste klimaatneutrale continent te worden

16/06 – Broeikasramp minder waarschijnlijk, maar Parijsdoelen nog lang niet in zicht

24/06 – Europese Klimaatwet bindend na goedkeuring door parlement

11/07 – Experts waarschuwen: ‘We trappen te veel op rem om klimaatdoelen te halen’

14/07 – Gigantisch klimaatpakket van Timmermans: van laadpalen tot CO2-prijs

14/07 – Klimaatplannen moeten EU koploper maken, Nederland stoot nu bovengemiddeld veel uit

14/07 – Timmermans: ‘Als klimaatpakket lukt, maakt mensheid een kans’

14/07 – Europese Commissie presenteert ambitieuze klimaatwetten: iedereen gaat het merken

14/07 – Brussel presenteert megaklimaatpakket: dit zijn de belangrijkste maatregelen

14/07 – Dit ga jij merken van de klimaatplannen van Timmermans

14/07 – Europa stelt met “FitFor55” nieuwe klimaatplannen voor: waarover gaat het, en wat betekent het voor jou?

Er zijn veel reacties op de maatregelen en niet alle zijn even positief;

14/07 – Kabinet: haalbaarheid en betaalbaarheid van EU-klimaatpakket bekijken

14/07 – Uiteenlopende reacties op klimaatplannen EU

14/07 – Twijfels in Europees Parlement over eerlijke verdeling kosten klimaatplan

17/07 – Klimaatpakket legt extra druk op onze handelspartners: dit moet je weten

17/07 – Samsom over klimaatplan: ‘Links- of rechtsom moeten we afspraken nakomen’

Het is nodig om de energie transitie te maken en het is mogelijk;

21/05 – Werkgevers willen desnoods extra minister voor uitvoering Klimaatakkoord

07/06 – Oxfam waarschuwt voor 4.800 miljard dollar schade door klimaatverandering

17/06 – Windmolens en CO2-heffing: deze klimaatmaatregelen steunen we

24/06 – Milieudefensie wil hoger beroep Shell in klimaatzaak voorkomen

25/06 – Van kolen naar aardgas – De Nederlandse aardgastransitie

27/06 – Urgenda weer naar rechter omdat kabinet niet opschiet met klimaatbeleid

12/07 – PBL: kosten van broeikasuitstoot niet eerlijk verdeeld, huishoudens betalen te veel

Er zijn een tweetal recente natuurrampen die mede aan klimaatverandering worden toegeschreven. Een is de hittegolf in Canada en het Westen van de VS. De tweede is de overstromingen die plaatsvonden in Limburg, België en Duitsland. Het dodental hier staat op meer dan 150. Over beide gebeurtenissen wil ik nog een kort berichtje wijden. Hier vast de reacties van experten over de rol van klimaatverandering op de rampen;

28/06 – Het is bloedheet in VS en Canada, en klimaatverandering lijkt (grote) oorzaak

08/07 – Extreme hitte Canada legt onderschat effect klimaatverandering bloot

16/07 – Klimaatwetenschappers geschokt door overstromingen Duitsland

20/07 – Klimaatverandering maakte extreme neerslag Limburg heftiger

Zoals gezegd ga ik nog nader berichten over deze extreme gebeurtenissen. Maar niet nu. Het zou te veel van het goede worden. Overdaad schaad. Het is duidelijk dat het klimaat veranderd. Het wordt warmer en het weer wordt extremer. Extreem weer gebeurtenissen hangen samen met de energie die opgeslagen is in de atmosfeer. Hoe warmer het wordt en hoe meer vocht in de atmosfeer hoe heftiger het weer te keer kan gaan. Hittegolven en droogte komen vaker en extremer voor. Maar ook stortregen en overstromingen komen vaker voor. Daar dienen we ons op voor te bereiden. We hebben de middelen, de know how en zijn niet arm en niet dom. We hebben opnieuw gezien waar de natuur toe in staat is.

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in energie transitie, europa, Geen categorie, gevolgen, opwarming, Rubriek en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Rubriek energie transitie – juli 2021

 1. Als heel de wereld mee wil stappen in dit idee, kan er misschien nog iets ten goede veranderen. Maar ik zie dat met lede ogen aan… De wereld is zo verdeeld als de pest 😦

  Geliked door 1 persoon

 2. douryeh zegt:

  Meer thuiswerken; meer akker-, tuin- en bosbouw en minder veeteelt; minder internationale handel; minder verkeersbewegingen. Lijkt me dat dat het antwoord is.

  Geliked door 1 persoon

 3. natuurfreak3 zegt:

  Het is de hoogste tijd als iedereen al bij zichzelf begint is de start gnomen maar zo ver zijn e noniet nochtans is het 5 voor twaalf

  Geliked door 2 people

 4. meninggever zegt:

  He tis heel simpel. Cijfers zijn de feiten waarop we baseren. 8% van de totale uitstoot in de wereld wordt door alle EU-landen samen uitgestoten. 92% komt van elders. 30% o.a. uit China. 25 grote steden daar stoten net zoveel uit als EU en Amerika samen. Maar wij gaat 1,1 biljoen Euro investeren om in onze omgeving een soort schuldgevoel te onderdrukken. De Nederlandse cijfers zijn al absurd. Immers, 16% binnenwaaiende vervuiling wil men niet meetellen bij het geheel. Maar als 16% door verkeer wordt veroorzaakt (waarvan 2% door de totale luchtvaartsector) maakt men daar een issue van. Linkse logica is niet te volgen voor realisten. Waar het op neerkomt is dat men niet kijkt naar de geschiedenis, maar vooral naar de eigen navel. Ik was in 1980 in Limburg. De Maas buiten haar oevers, wegen afgesloten, dorpen onbereikbaar. De Geul buiten de oevers. Ook toen al. En in die tijd hingen de klimaatdeskundigen nog de theorie aan dat de nieuwe IJstijd op komst was. Kortom, 42 jaar geleden was de wereld ook al bijna aan het ten onder gaan. Alleen klopten de berekeningen en theorie niet. Zou dat nu ineens wel zo zijn? In de Amerikaanse geschiedenis van lang geleden zijn heel wat hittegolven bekend, sommigen daarvan zelfs warmer dan men nu ervaart. Hele oogsten verwoest. Ierland kende dit ook in de geschiedenis. Oorzaak voor veel emigratie naar de VS. Zonder kennis van de geschiedenis komen we er niet uit. En indoctrinatie of propaganda zijn slechte raadgevers….

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.