Rubriek temperatuur anomalie februari 2021

De maand februari 2021 is weer voorbij dus is het weer tijd voor een update van de rubriek temperatuur anomalie. Hadden we in november nog record waarden in positieve zin voor globaal, het noordelijk halfrond en het noordpoolgebied, in februari hadden we records in negatieve richting voor globaal, het noordelijk halfrond, het noordpoolgebied en de tropen. Er vond een snelle afkoeling plaats op Aarde. Er leek een link naar de koude inval in Texas. Ik verwachte dus toen die weer voorbij was een snel herstel maar dit is uitgebleven. De waarden bleven laag. Vermoedelijk is er een link met het La Nina verschijnsel. Dat betekent dat het nog enkele maanden kan duren voor er herstel optreedt. Dat wordt dan ergens in de zomer. Maar de huidige el Nina is niet buitengewoon sterk dus kan er ook iets anders aan de hand zijn en kan het ook langer duren voor er herstel zal zijn. Daar valt nu niet zo heel veel over te vertellen.

Laten we beginnen met het weergeven van de tijdreeks voor de statistieken van globale temperatuur anomalieën. Dat ziet er als volgt uit;

De afkoeling van de Aarde heeft zich voortgezet. Het is al vanaf november vorig jaar dat dit begint. Toen hadden we nog topwaarden voor de temperatuur afwijking. Maar inmiddels zijn die nu een stuk lager. We hebben zelfs de eerste waarde globaal onder nul te vermelden. Hoever en hoelang zal de daling voortduren? Dat weet ik niet. Dat zal de toekomst ons leren. Waarschijnlijk is dit slechts korte termijn ruis op het opwaartse signaal van de opwarming van de Aarde. Het CO2-gehalte van de atmosfeer is nog steeds heel hoog. De emissies zijn iets minder maar nog altijd veel te hoog om echt een omslag te maken op de langere termijn.

Laat ons vervolgens eens gaan kijken naar de gemiddelde waarden voor de regio’s en kijken wat dit plaatje oplevert;

Het is vooral noordpoolgebied waar de temperatuur anomalie veel lager uitvalt. Wat opvalt is dat de waarden voor alle regio’s dicht bij elkaar liggen en allemaal aan de lage kant zijn. Vindt hier een omslag plaats van een stijging met veel hogere stijging voor de poolgebieden naar een situatie met een daling en een nog lagere daling van de poolgebieden? Klimatologen hebben al eerder vastgesteld dat de poolgebieden veel heftiger reageren op opwarming of afkoeling dan de rest van de wereld. Men noemt dit verschijnsel polaire amplificatie dat is dus een versterking van een trend oplevert in beide richtingen.

Laat ons nu eens kijken voor de statistieken van de regio’s. Omdat sinds de recordwaarden een november een flinke afkoeling plaatsvond is het interessant om de plaatjes vanaf november weer te geven. De verticale schaal is voor alle plaatjes hetzelfde. Dan kan men beter zien hoe de gemiddelde waarden omlaag gaan maar ook de spreiding rond het gemiddelde een stuk lager uit valt;

Ik heb ook een set van plaatjes voorbereid waarin men zien kan hoe in de maanden zelf de temperatuur afwijkingen sterk gedaald zijn en de spreiding rond het gemiddelde een stuk kleiner uitvalt.. Dat ziet er als volgt uit;

Ook hier kan men goed zien hoe de daling van de temperatuur afwijking voor zo’n beetje alle regio’s inzet en dat ook hier de waarden van de regio’s steeds dichter op elkaar kruipen. Het is niet een specifieke regio die verantwoordelijk is voor de daling maar het is het best te zien in het noordpoolgebied omdat daar de waarden in november vorig jaar wel bijzonder hoog waren. Daar is inmiddels niet veel meer van over.

De daling van de temperatuur anomalieën kan samenhangen met het la Nina verschijnsel maar onderstaand plaatje laat zien dat deze la Nina niet bijzonder sterk is en inmiddels al weer op de terugweg lijkt te zijn;

Is er misschien iets meer aan de hand? Geen idee maar de toekomst zal het ons leren. Dit was het weer voor de update van de rubriek temperatuur anomalie voor de maand februari 2021. De meteorologische winter is inmiddels voorbij en het voorjaarszonnetje straalt ons vrolijk tegemoet.

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in opwarming, Rubriek, temperatuur anomalie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Rubriek temperatuur anomalie februari 2021

  1. meninggever zegt:

    Juist vandaag weer een stevige uitbarsting van een grote oude vulkaan in Indonesie. Kilometers hoog steeg de gas en stofwolk. En dat gaat dan dagen, soms weken door. Al die troep heeft invloed op de metingen, filtert zonlicht. Daarnaast was die daling van temperaturen op het noordelijk halfrond al enige tijd gaande. Groenland, Alaska, Siberie, de Noordpool zelf. IJsgroei op de noordelijke Atlantische Oceaan. Kortom, de weer machinerie is erg complex en volgens mij snappen we het nog steeds niet helemaal. Omdat we onze eigen rol onder- of overschatten. De mens is net als alle andere levende wezens een opvarende van een complex systeem waar meerdere oorzaken meespelen om het eindresultaat te bepalen. Statistieken zeggen veel, vervuiling moeten we wellicht aanpakken of verminderen, maar of we dan in NL moeten beginnen??

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.