Rubriek duurzaamheid – luchtvervuiling

Vandaag in de rubriek duurzaamheid aandacht aan luchtvervuiling. Luchtvervuiling is een groot probleem. Niet alleen in opkomende industrielanden maar net zo goed in de lage Landen aan Zee. Luchtvervuiling verminderd de levenskwaliteit van degenen die er aan bloot worden gesteld en verminderd de levensverwachting. Het onderwerp is nauw verwant aan klimaatverandering. We zien het zelfde probleem; Overheden maken allerlei plannen, meest heel ambitieus, maar dan komt de uitvoering. Dan blijkt dat allerlei ondernemers en industrieën er last van hebben als de maatregelen nodig om de doelen te behalen daadwerkelijk moeten worden ingezet. Meestal besluit men dan dat het niet zo urgent is en doet men heel weinig. De luchtvervuiling blijft zo bestaan terwijl het probleem wel degelijk oplosbaar was geweest. Maar aan het daadwerkelijk oplossen van het probleem hangt een prijskaartje. Het mag niet te veel geld kosten dus doet men ook tegen luchtvervuiling maat heel weinig en blijft het probleem voort bestaan. Het geen betreurenswaardig is en en goed georganiseerd land onwaardig. De belangen afweging is te eenzijdig gericht op economische belangen en niet of nauwelijks op de gevolgen voor de volksgezondheid.

Een serie links over luchtvervuiling uit de Nederlandstalige mainstream online nieuws sites;

Kritiek op houtkachel zwelt aan: kun je nog verantwoord stoken?

Stookalert voor Groningen en Drenthe: laat houtvuur uit

Artsen waarschuwen voor vuurkorf: “Ramp voor je longen”

Studie: Luchtvervuiling vergroot kans op onvruchtbaarheid aanzienlijk

Een op de vijf sterfgevallen in 2018 veroorzaakt door luchtvervuiling

Nieuwe studie: 15 procent van coronadoden gelinkt aan luchtvervuiling

Zwarte sneeuw bedekt duinen bij Tata Steel: “Normaal zie je vervuiling niet zo duidelijk”

OM wil Tata Steel vervolgen om stofuitstoot

Omwonenden Tata Steel: ‘Stank is in de slaapkamer van mijn kind te ruiken’

Tientallen omwonenden klagen Tata Steel aan voor het schaden van de gezondheid

Overname Tata Steel door Zweden van de baan, gebrek aan duurzaamheid

Tata Steel steekt 300 miljoen in aanpak stank- en stikstofoverlast IJmuiden

Asfaltfabrieken stoten te veel kankerverwekkend benzeen uit

Luchtkwaliteit verbetert amper in lockdown: “Fijnstof aanpakken wordt steeds moeilijker en duurder”

Bonus voor de luchtkwaliteit door corona is bijna helemaal weggesmolten

Luchtvervuiling China weer op niveau van voor corona. En Europa volgt

Bijna een vijfde van de Indiërs overlijdt door luchtvervuiling

Onderzoek: Vervuilde lucht in 2019 doodsoorzaak van half miljoen baby’s

Nieuw rapport bepaalt grootste gezondheidsrisico voor de mens. En het is geen virus

‘Brits meisje geeft anonieme luchtvervuilingsslachtoffers een gezicht’

Kun je zelf je blootstelling aan luchtvervuiling verminderen?

Nederland loopt voorop bij schonere luchtkwaliteit

Het is niet dat er niets gebeurt maar er is zo vel meer nodig wil het een effect hebben. De wil is er maar nu nog de uitvoering. De lock down als gevolg van corona gaat het probleem uiteindelijk niet oplossen. Dat is maat tijdelijk. Er zijn gerichte maatregelen nodig om het probleem van luchtvervuiling aan te pakken.

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in corona, duurzaamheid, luchtvervuiling, Rubriek en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Rubriek duurzaamheid – luchtvervuiling

 1. Erover praten en lullen ja en het vooral bij de volgende regering (bijna generatie) leggen…

  Like

 2. En zo zijn we al eindeloos bezig met palaveren en vergaderen, een commissie van hier en eentje van daar… Het enige dat daadwerkelijk gebeurt is alle problemen doorschuiven naar een volgende regering.

  Like

 3. meninggever zegt:

  Maar als je er iets aan wilt doen moet je ook met echte cijfers komen en oorzaken durven benoemen. Zo zijn uitbarstingen van vulkanen aardig belastend voor onze schone lucht. En juist die dingen zijn de laatste maanden aardig actief. Dan is er de factor mens. Veel mensen op een kluitje laten leven zorgt voor extra belasting. Maar wij gaan maar door met verstedelijking en verstening. We laten hele volksstromen binnenkomen, bouwen daar huizen voor en wegen, moeten dat verwarmen en zo meer. Dus…uitstoot blijft op niveau. Wil je geen stijging meer dan moet je domweg nadenken over stoppen van de bevolkingsgroei. Enige optie. Want wijzen naar die of die oorzaken heeft geen zin. En de regering kan slechts kaders aangeven waarbinnen we iets doen aan het ‘probleem’. Doe je dan niets aan de hoofdoorzaken om welke politieke keuzes dan ook, blijft het bestaan. Het is een illusie te denken dat je door bijvoorbeeld minder te vliegen (2% van het totaal) oplossingen biedt snapt het echt niet. Industrie (ook energiecentrales) zijn goed voor 20%. Binnenwaaiende uitstoot is 15-17% van het totaal. Een koepel bouwen boven ons land dan maar??

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.