Rubriek energie transitie februari

Het is weer eens tijd voor een update van de rubriek energie transitie. Deze keer gaan we het hebben over CO2-emissies, de toename van het CO2-gehalte en de link met de opwarming van de Aarde.

Door de lock down maatregelen heeft de economie grote klappen gekregen. In veel landen heeft men de ergste recessie sinds het begin van de registratie. Daardoor wordt er veel minder fossiele brandstof verbruikt en dit leidt dan weer tot veel lagere CO2-emissies. Toch stijgt het CO2-gehalte nog steeds en dit zou dan weer moeten stijgen van de temperatuur-anomalie. Tenminste in een situatie van if all things are equeal. Aan deze voorwaarde wordt in de praktijk zelden of nooit voldaan. Vooral op de lange termijn veranderd alles tegelijk. Dit maakt het allemaal minder duidelijk dan dat het in principe is. Toename van het CO2-gehalte hoort tot opwarming van de Aarde te leiden maar dat is niet altijd duidelijk. Er is veel ruis op het signaal van de opwarming van de Aarde en deze ruis is niet willekeurig. Er zijn allerlei schommelingen in het weer zoals het verschijnsel van El Nino en la Nina. Op het moment hebben we La Nina condities en dit brengt lagere temperaturen met zich mee. Er zijn een reeks van deze schommelingen en sommige zijn multi-decadaal, dat wil zeggen at het decennia kan duren voor een bepaalde situatie weer veranderd. Maar voor ik te veel uitweidt over de theorie van de opwarming van de Aarde eerst een serie links over het CO2 uit de Nederlandstalige mainstream online nieuws sites;

Verontrustende studie: door smeltende permafrost komt wellicht veel meer koolstof vrij dan gedacht

‘Slapende reus’ ontwaakt: voor het eerst bewijs dat methaan vrijkomt in IJszee

Voor het eerst methaanlek ontdekt op zeebodem Antarctica

Uitstoot broeikasgassen en vervuilende stoffen blijft dalen

Onze uitstoot daalde hard, maar de klimaatcrisis is niet weg (integendeel)

Afname CO2-uitstoot in 2020: warmt de aarde nu echt minder op?

CO2-uitstoot van armen gedaald, van rijken gestegen

Oxfam: Vooral armere Europeanen dragen bij aan afname CO2-uitstoot

Klimaatvraag: Hoe kan de CO2-concentratie ‘ondanks corona’ stijgen?

Uitstoot van broeikasgassen daalde in EU vorig jaar met 3,7 procent

Hoe groot is nu precies effect van coronacrisis op klimaatopwarming?

VN: recordhoeveelheid broeikasgas ondanks maatregelen coronavirus

Waarom stoot een Amerikaan meer CO2 uit dan een Europeaan?

CO2-uitstoot fors gedaald, behalve in één land

Chinese CO2-uitstoot inmiddels hoger dan voor de coronacrisis

‘Rijkste 1 procent stoot dubbel zoveel CO2 uit als armste 50 procent van de wereld’

Een vijfde van wereldwijde CO2-uitstoot veroorzaakt door paar multinationals

‘CO2-uitstoot van 13 grootste melkveehouders even groot als die van het hele Verenigd Koninkrijk’

Onderzoek: Coronacrisis leidt tot grote CO2-daling, maar het is niet genoeg

Rapport: Op lange termijn kan coronacrisis leiden tot hogere CO2-uitstoot

Uitstoot CO2 nooit meer zo hoog als in 2019

Natuurlijke schommelingen CO2-concentratie veel kleiner dan huidige stijging

Aarde minder snel opgebruikt: voor het eerst valt Earth Overshoot Day later

Potentieel tienduizend oude boorlocaties Noordzee lekken methaan

Dit zijn de meest klimaatvervuilende gebieden van Europa

Er zit nu evenveel CO2 in de lucht als miljoenen jaren geleden (toen het 3 graden warmer was)

CO2-uitstoot China piekt weer na coronacrisis: meer dan jaar eerder

Het beeld is duidelijk. De uitstaat van CO2 is verminderd maar het gehalte aan CO2 is toegenomen. Het hoort warmer te worden maar er is veel ruis op de trend van de opwarming. Daarom wil ik u het volgende plaatje niet onthouden. Het is van de website van Climate Reanalyzer. Dit is een website waar ik wel vaker gebruik van heb gemaakt;

Het plaatje geeft de temperatuur anomalie weer van de Aarde en een reeks regio’s waarin je de aarde kunt opdelen. Zoals al eerder uitgelegd is temperatuur anomalie de afwijking van een bepaalde periode, in dit geval dinsdag 16 februari 2021 ten opzichte van alle andere 16e febrauri’s in de basisperiode 1979-2000. temperatuur anomalie wordt gebruikt als een maat voor de mate waarin de Aarde de afgelopen decennia is opgewarmd. Het gaat om de statistieken onder aan het figuur; World 0,0° C. Met andere woorden de opwarming van de Aarde is opeens voorbij. Hoe kan dit nu. Het gehalte aan CO2 was nog nooit zo hoog? Wel er is veel ruis op de trend zoals het volgende plaatje van de zelfde website laat zien;

Ook dit plaatje geeft de temperatuur anomalie weer ten opzichte van de zelfde basisperiode. Maar deze keer de afwijking van de afzonderlijke maanden ten opzichte van deze maanden tijdens de basisperiode. Er is veel ruis op de stijgende trend die al vanaf 1975 onafgebroken gestegen is. Maar hoewel de huidige daling beslist bijzonder is is het niet uniek. Dit gebeurde wel vaker. Meestal sprongen de temperaturen weer snel terug naar het hogere niveau en ging de opwarming van de Aarde gewoon door. Mar deze ruis op het signaal is niet volledig willekeurig. Op het moment heerst een La Nina en dit zorgt voor lagere temperaturen. Dit kan in een paar maanden weer voorbij zijn maar er zijn meer schommelingen en sommigen duren decennia. Het kan dus ook veel langer duren. We weten het gewoon niet. Maar de onderliggende trend van het almaar stijgend CO2-gehalte is niet verdwenen. Daarvoor is veel meer inspanning nodig en dit over veel langere tijd. Daar zijn maatregelen voor nodig en het is uiteindelijk aan de politiek om deze maatregelen in werking te zetten.

In de rubriek temperatuur anomalie zal ik nog nader ingaan op de huidige periode van globale afkoeling die op het moment plaats vindt.

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in artikel, corona, energie transitie, opwarming, Rubriek, temperatuur anomalie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Rubriek energie transitie februari

  1. meninggever zegt:

    Valt het ook op dat we al een paar maanden last hebben van vulkaanuitbarstingen verdeeld over de hele wereld?? Daarbij vergeleken is de menselijke uitstoot een blikje peanuts. Gek genoeg worden die uitstotingen van moeder Aarde zelf nooit meegeteld in de statistieken, maar ze vertekenen wel het beeld dat alles wat nu plaats zou vinden menselijke oorzaken moet kennen. Overigens geldt het zelfde fenomeen bij metingen die worden gedaan rond bosbranden in het Amzaonegebied, maar nooit als het zelfde gebeurt in Indonesie. Dan is het ineens minder giftig of slecht voor het milieu. Ik vraag me altijd af hoe deze vorm van wetenschap toch ooit voet aan de grond kreeg….

    Like

  2. natuurfreak3 zegt:

    We zijn er nog niet met die onbetaalbare electrische auto’s

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.