Rubriek temperatuur anomalie – januari 2021

De maand januari is om en de gegevens zijn binnen. Dus niet getreuzeld en een update schrijven voor de temperatuur anomalie voor de maand januari. Temperatuuranomalie is zoals al eerder uitgelegd de temperatuur afwijking van een bepaalde tijdsperiode ten opzichte van een basisperiode. De tijdsperiode is januari 2021 en de basisperiode loopt van 1979 tot en met 2000. Laten we beginnen met de statistieken van de globale afwijking van de temperatuur. Dit levert het volgende plaatje op;

De dip in december die mogelijk veroorzaakt werd door het verschijnsel van La Nina heeft zich in januari niet voortgezet. De gemiddelde afwijking is blijven staan en de spreiding rond dit gemiddelde is kleiner geworden dan in december. Soms leek het erop of de daling zich zou voortzetten dan leek het er weer op dat de afwijking weer terug zou keren naar het record niveau van november. Het blijft afwachten wat het de komende maanden gaat doen. Voorlopig blijft het stabiel.

Laat ons eens kijken naar de gemiddelde afwijking van de regio’s om te zien of hier wat uit af te leiden valt;

De zeer hoge afwijkingen van het noordpoolgebied zijn nu een weer een stuk lager. Het zuidpoolgebied laat weer positieve afwijkingen zien na een lange periode met vrijwel uitsluitend negatieve waarden. Het noordelijk halfrond valt wat lager uit en het zuidelijk halfrond blijft negatief. De globale afwijking en die van de tropen verschillen opnieuw heel weinig. Dat is al de hele periode van de waarneming het geval. Verder is hier niet zo heel veel te zien.

Laat ons nu kijken naar de statistieken voor de afzonderlijke regio’s;

De afwijkingen van het noordelijk halfrond zijn opnieuw een stuk hoger dan die van het zuidelijk halfrond. Voor het noordelijkhalfrond waren er nauwelijks negatieve waarden en voor het zuidelijk halfrond waren er nauwelijks positieve waarden. Ook dit is al een tijdje aan de gang en kan samenhangen met el Nina maar ook met de vaak zeer hoge waarden voor het noordpoolgebied. Er is vrijwel geen spreiding rond het gemiddelde van de topen die ook maar weinig afwijken met het globale patroon. Het noordpoolgebied en het zuidpoolgebied laten weer een grote spreiding zien rond hun gemiddelde. Dat is op zich niets bijzonders. Dat patroon zie je al tijden.

Laat ons nu het verloop van de afwijkingen bekijken voor de maand januari. Deze zijn per dag verzameld voor de Aarde als geheel en voor de regio’s. Dit plaatje ziet er als volgt uit;

De grote spreiding van het noordpoolgebied rond het gemiddelde komt voort dat ook in januari de afwijking van het noordpoolgebied flink is verminderd. Het is voor het eerst in tijden dat we hier weer negatieve waarden waarnemen. De afwijking van het zuidpoolgebied zijn juist toegenomen. Ook het noordelijk halfrond laat een afname zien ook al is die minder extreem dan die voor het noordpoolgebied.

tenslotte wil ik het geheel afsluiten met twee plaatjes die het verschil laten zien tussen de echte temperaturen die er heersen en hoe de temperatuuranomalie er uit ziet. Beide plaatjes geven de situatie voor het noordpoolgebied weer op de zelfde dag;

Het linke plaatje geeft de echte temperaturen weer voor zaterdag 30 januari 2021. Het is heel koud in het noordpoolgebied. Dat is logisch. het is er winter en poolwinters zijn heel koud. De zon komt niet boven de horizon uit. De hoeveelheid zonne-energie is nul. Het rechter plaatje laat de afwijking zien voor iedere pixel van het gebied ten opzichte van het gemiddelde van de basisperiode 1979-2000. In Siberië, Alaska en Noordwest Europa is het een stuk kouder dan gebruikelijk. In Oost Europa en west Canada is het juist een stuk warmer dan gebruikelijk. Dat valt goed op door met kleuren te werken. Blauwe kleuren voor kouder dan normaal. Hoe groter de afwijking hoe donkere de kleur. En rode kleuren voor gebieden die warmer dan normaal zijn. Ook hier geldt hoe groter de afwijking hoe donkere de kleur. Het valt op dat in het noordpoolgebied tegelijkertijd gebieden zijn die veel kouder dan normaal zijn en veel warmer dan normaal zijn maar slechts heel weinig gebieden die normaal zijn. Dit is heel typisch blijkbaar voor de poolgebieden.

Voor zover de update voor de maand januari. Wat gaat de toekomst ons brengen? Op de langer termijn zal de opwarming zich voortzetten. De CO2-emissies zijn weliswaar een stuk lager door de Lock down maar zijn nog altijd hoog. Het CO2-gehalte zal dus blijven stijgen en dus zal de opwarming gewoon door gaan. Maar mede door het La Nina verschijnsel zal het misschien iets vertragen.

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in Rubriek, temperatuur anomalie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Rubriek temperatuur anomalie – januari 2021

  1. meninggever zegt:

    Alles heeft twee kanten. Ook cijfers. Als je de statistieken eens bekijkt over een paar honderd jaar zie je ook fluctuaties. Uitschieters. En in onze tijden als ijsgebieden omschreven stukken aarde laten onder het ijs zien dat er tropische begroeiing stond in vroeger tijden. Zonder CO2 uitstoot van de mens. CO2 uitstoot (en erger) komt ook door vulkaanuitbarstingen. Wellicht viel ook op dat de afgelopen maanden diverse van die dingen tot uitbarsting kwamen. En dat heeft enorme gevolgen voor de CO2 uitstoot in de wereld. Want blijft in de hogere luchtlagen hangen en zo meer.

    Geliked door 1 persoon

    • In deel2 – De toename van CO2 heb ik me verdiept in de toename van CO2 en vulkanen zijn echt niet de voornaamste oorzaak van de recente toename van CO2. Dat is toch echt toe te schrijven aan de CO2-emises en die kun je verklaren uit de toename van het verbruik van fossiel brandstoffen zoals steenkool, aardgas en aardolieproducten zoals kerosine, benzine, diesel en stookolie.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.