Rubriek duurzaamheid – januari 2021

Opnieuw is het nodig om aandacht te besteden aan het Stikstof dossier. Een echt hoofdpijndossier is het inmiddels. Maar dit komt toch in hoofdzaak voort uit het feit dat de politiek de boeren, de huizenbouwers en weg en wegenbouwers niet moeilijk wil maken. Deze sectoren zijn heel belangrijk voor onze economie. En zolang economische overwegingen zwaarder wegen dan overwegingen zoals natuur, milieu en volksgezondheid zal het wel nooit tot oplossing komen. Niet dat het ontbreekt aan goede voornemens. Ook in de politiek is men een al welwillend. Er zijn massa’s goede voornmens alleen worden ze niet uitgevoerd. Op dit vlak scoort Nederland heel slecht. Het maakt niet uit om wel beleidsterrein het gaat . Steeds zien we het zelfde verschijnsel; Vaak heel ambitieuze voornemens en dan komt het prijskaartje in zicht en besluit men toch vooral te kiezen voor maatregels waar men zo min mogelijk last van heeft. Mar er is een wetmatigheid die zegt dat maatregels waar je geen last van hebt ook geen baat van zult hebben. Helaas lukt het zo nooit om grip te krijgen op de problemen. Daar bij moet men vaststellen dat de belanghebbenden goed georganiseerd zijn en er geen enkel probleem mee hebben om desnoods met harde acties hun eisen kracht bij te zetten. De eisen zijn altijd het zelfde. Ze willen geen last hebben van de voorgenomen maatregelen en ongehinderd hun geld kunnen verdienen. Want geld verdienen geldt in Nederland als plicht. Het komt voort uit ons aangeboren Calvinisme blijkbaar;

Een serielinks uit de Nederlandstalige mainstream online nieuws sites;

22/01 – Nederlandse landbouwexport ligt op koers voor nieuw record

22/01 – Ondanks coronacrisis nieuw landbouwexportrecord: 95 miljard euro

25/11 – ‘Agrarische topvervuilers houden Nederland op slot’, branche bestrijdt conclusie

25/11 – ‘Door slechts enkele agrarische topvervuilers kunnen we geen huizen bouwen’

25/11 – ‘Kleine groep veehouders verantwoordelijk voor extreem hoge stikstofuitstoot’

25/11 – Geheime stikstof-info drijft wig tussen Limburg en Rijk: ’Bizar’

01/12 – Groot deel kalverboeren rond Veluwe wil zich laten uitkopen, extra geld nodig

09/12 – Schouten sluit stikstofdeal met oppositie, maar chagrijn blijft

09/12 – Provincie Overijssel blij met miljarden van het Rijk voor verbetering stikstofgevoelige natuur

10/12 – Boeren en Natuur en Milieu Overijssel niet blij met stikstofwet

10/12 – Weerstand tegen Kamermeerderheid voor stikstofwet: ‘Dweilen met kraan open’

10/12 – Schouten vindt steun bij oppositie voor bekritiseerde stikstofwet

11/12 – Ook blokkades distributiecentra supermarkten in Heerenveen, Raalte

12/12 – Voor tweede dag op rij boerenprotesten bij distributiecentra en supermarkten

12/12 – Supermarkt Albert Heijn over boerenacties in Zwolle: ‘Niet de juiste weg’

12/12 – Protesterende boeren in Raalte negeren coronaregels: ‘Sympathie voor ons is er nog’

12/12 – Duizenden supermarktklanten zonder boodschappen door boerenprotest

12/12 – Burgemeester Snijders [Zwolle] roept op tot ‘landelijke oplossing’ voor prijs van boerenproducten

13/12 – Burgemeester Zwolle wil landelijke regels voor boerenprotesten: ‘Grens overschreden’

14/12 – Opnieuw boerenacties, distributiecentrum Jumbo Breda geblokkeerd

15/12 – Blokkades van distributiecentra door boeren voorlopig van de baan

02/01 – Boerderij omstreden varkenshouder Straathof in Mariënheem verkocht

06/01 – Nieuwkoopse boeren verleasen stikstofruimte aan industrie

08/01 – FDF-leden naar huis van Bennie Jolink: ‘Mijn familie vond het intimiderend’

13/01 – Veel boeren hebben nog geen opvolger klaarstaan

14/01 – Onderzoek: klagende boer heeft geen recht van spreken

15/01 – Balende boeren aan de grens: de stikstof uit België komt zo overwaaien

15/01 – Aardappelberg voor hoofdkantoor van supermarktkoepel CBL

21/01 – Biologische landbouw groeit, maar minder boeren stappen over

28/01 – Brabantse boeren naar België, op de vlucht voor strenge stikstofregels

29/01 – Plan om Reggedal bij Sallandse Heuvelrug te trekken: nationaal park ruim tien keer zo groot

Hier mee sluiten we deze update over het stikstof dossier af. Het zal beslist nog een gevolg krijgen. Dat kan niet uitblijven. De bestaande maatregelen zullen onvoldoende zoden aan de dijk zetten. En uiteindelijk zal de Hoogste Rechtsinstantie namelijk de Europese Rechter zich hier weer over uitspreken en dan zijn we weer een paar jaar verder en wie dan leeft die dan zorgt. Van uitstel kan heel goed ook afstel komen maar het blijft sneu voor het milieu. Wat opvalt is dat het vooral gaat over de bouwboeren en de weg en wegenbouwers die niet aan de slag kunnen zoals ze graag zouden willen. Over de volksgezondheid wordt niet eens gesproken. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Nederland ook in het bestrijden van de corona pandemie helemaal onderaan bungelt op de ranglijst van landen;

Covid-prestatie-index: Nederland op 76e plaats

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in duurzaamheid, europa, Rubriek, stikstof en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Rubriek duurzaamheid – januari 2021

  1. Matroos Beek zegt:

    Wij wonen in de buurt van een nieuw aangelegd natuurpark. Daar komen binnenkort dus ook 400 vakantiewoningen in. Er is altijd gesproken over volledig duurzame en ecologisch verantwoorde woningen, want ja, dat moet wel in zo’n park. Vorige week stond in de krant dat het te duur wordt voor de aanleg van zonne-energie. Vooral de kabel zou van te ver moeten komen en is niet betaalbaar. Men gaat nu overal gas aanleggen??!!! Wij wisten niet wat we lazen. Kan dat nog in deze tijd? Notabene in een nieuw natuurpark! Ach ja, de wandelpaden die ze aanleggen zijn ook al in asfalt gelegd. We hadden het kunnen weten. Het natuurgebied was slechts een excuus om nog meer geld te verdienen.

    Geliked door 1 persoon

    • Het is overal het zelfde verhaal. Een en al goede voornemens en dan komt de uitvoering. Opeens is het te duur om duurzaam te zijn. Dus dan maar even niet. We hebben immers nog wel even de tijd om de CO2-emissies omlaag te krijgen. Plus dat men in het openbaar bestuur er van uitgaat dat het terugdringen van de emissies slechts een inspanningsverplichting is. Soms krijg je de indruk dat ze bedoelen dat het slechts vrijblijvend is. Of ligt dit aan mij en moet ik eens minder bezig zijn met complot theorieën?

      Geliked door 1 persoon

  2. Rebbeltje zegt:

    Brabantse boeren naar Belgie…alsof de grens die uitstoot tegenhoud 😦
    Groetjes

    Geliked door 1 persoon

  3. meninggever zegt:

    Stikstof en cijfers. Aardgas geen oorzaak. Biogascentrales wel. En dus sluiten we de ene soort en openen de andere. Maar dan blijkt dat die houtcentrales elders zorgen voor ontbossing en de uitstoot van amoniak 8/10 keer hoger is dan van conventionele centrales. Foutje…niet bedankt. Stikstof wordt door bepaalde sectoren veel sterker uitgestoot dan door anderen. Maar het is mode geworden niet op feiten te reageren maar op emoties. Dus luchtvaart (2% totaal) in plaats van agrarische sector (45% van het totaal) bashen. Linkse demagogie die steeds meer terrein verliest. De gemiddelde burger is het zat. In Duitsland schakelt men over van kolen op gas. Want veel schoner. Zal zeker ook schelen bij de stikstofcijfers, want 16% van het totaal daarvan waait binnen vanuit de buurlanden w.o. Duitsland. En dan nog even over het grande totale. In de wereld stelt Nederland qua uitstoot niks voor. Vulkanen zijn enorm vervuilend, bosbranden (deels aangestoken om bossen om te vormen tot landbouwgrond ten behoeve van productie voedsel voor mens en vee)en zware industrie in landen die we hier niet durven aanpakken. Op mikrogebied valt iets te winnen, maar die totale uitstoot in de wereld lijkt me een groter probleem. Maar ja, daar zet men liever niet op in. Greenpeace is door Poetin op de terroristenlijst gezet…..Dan ga je niet voor een centrale liggen natuurlijk….

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.