Rubriek energie transitie – AdaptieKlimaattop.nl

In Nederland begint morgen een internationale online Klimaat conferentie. Het gebeuren is online omdat er nog altijd een corona pandemie heerst. Bij “echte” klimaatconferenties komen er honderden internationale politici en bestuurders op af. Ze gaan allemaal met het vliegtuig. Ook zijn er massa’s prominenten die zich al dan niet met een privéjet van conferentie naar conferentie spoeden om maar aan de wereld te laten zien hoezeer ze begaan zijn met de klimaatproblematiek. Ook komen er massa’s activisten op af die geen enkele conferentie willen overslaan om maar te laten merken hoe zeer ze wel niet begaan zijn met de wereld en het milieu. Dat is allemaal nog tot daar aan toe maar er komen ook massa’s autonomen en andere relschoppers op af en daar hebben echt geen behoefte aan. We hadden afgelopen weekend al genoeg te stellen met onze eigen relschoppers. In een tiental steden waren er tientallen zo niet honderden zogenoemde wappies aan het relschoppen. Daar heb je niets aan. Vandaar dat men deze keer gekozen heeft voor een online gebeuren.

De grote ster van het gebeuren is John Kerry voor de USA. Hij is pas benoemd door Joe Biden de nieuwe en hopelijke betere president van de VS. Joe Biden heeft per decreet het decreet van Donald Trump afgeschaft dat op haar beurt weer het decreet van Barack Obama ongedaan maakte. Obama had omdat hij niet verwachte dat de Senaat het Klimaatverdrag van Parijs zou goedkeuren geprobeerd om dit per decreet te regelen. Maar als wat de ene president per decreet goedkeurt net zo gemakkelijk door de volgende president kan worden afgekeurd schieten we er misschien niet zo heel veel mee op. Het Klimaatverdrag van Parijs zal echt door de Senaat van de VS dienen te worden goedgekeurd wil het op de lange duur enig resultaat hebben. Maar voorlopig doet de VS weer mee aan Parijs.

Doel van de online klimaat adaptie conferentie is om uit te zoeken hoe de mensheid zich kan aanpassen(adaptie) aan de vaak toch wel negatieve gevolgen van klimaatverandering. Daarbij kun je denken aan bosbranden, overstromingen, hittegolven, extreem weer en de stijging van de zeespiegel. Dat het klimaat veranderd staat wel vast. het wordt warmer en vooral in de Poolgebieden gaat het heel hard. Uit eigen onderzoek blijkt dat de beide poolgebieden gemiddeld maar liefst 6 keer sneller opwarmen dan het gemiddelde van de Aarde. Dit brengt allerlei gevolgen met zich mee. Vandaar de klimaat adaptie conferentie die door Nederland is georganiseerd.

In dit artikel een aantal links die te maken hebben met Parijs, de nieuwe president van de VS en de opwarming van de Aarde. De links zijn afkomstig van Nederlandstalige online mainstream nieuws sites;

20/04 – ‘Alle landen hebben economisch voordeel van aanscherpen klimaatbeleid’

08/08 – Klimaatakkoord van Parijs of niet, in België is het gemiddeld al ruim 2,5 graden opgewarmd – en wat brengt de toekomst?

23/09 – Chinese president Xi Jinping: China wil tegen 2060 klimaatneutraal zijn

29/09 – Nieuw Chinees klimaatdoel is volgens experts ‘het beste nieuws in jaren’

20/10 – Oxfam: Rijke landen komen toegezegde klimaathulp arme landen niet na

29/10 – In dit tempo wordt de klimaatconferentie van volgend jaar een groot succes

29/10 – Wat betekenen de Amerikaanse verkiezingen voor het klimaat? Dit zijn de plannen van Trump en Biden

4 november 2020 Joe Biden wint met overmacht de verkiezingen van Donald Trump

05/11 – Joe Biden: “Over 77 dagen doet VS weer mee met klimaatakkoord van Parijs”

05/11 – Biden: VS terug in klimaatverdrag Parijs op 1e dag als president

06/11 – Nog onduidelijk of rijke landen beloofde 100 miljard klimaatsteun halen

10/11 – Biden heeft grote klimaatplannen: hoeveel kan hij waarmaken?

24/11 – Professor: ‘Nog vier jaar Trump zou klimaatwetenschap niet overleven’

01/12 – Na recente golf van grote klimaatbeloftes wereldwijd: “Doel van klimaatakkoord Parijs is nu binnen bereik”

01/12 – Nieuwe berekeningen: ‘Doel klimaatakkoord Parijs binnen bereik’

02/12 – VN-baas: “In 2021 wereldwijd front voor CO₂-neutrale toekomst smeden want voor gebroken planeet bestaat geen vaccin”

09/12 – VN: 2021 wordt van doorslaggevend belang voor Parijsakkoord

12/12 – Klimaatakkoord van Parijs viert vijfde verjaardag, maar waar staan we nu eigenlijk, vijf jaar later?

12/12 – HET PARIJS-AKKOORD 5 JAAR NA DATO: VEEL GEBLAAT EN WEINIG WOL

14/12 – VN roept op tot noodtoestand voor klimaat: op weg naar 3 graden opwarming

29/12 – VN-baas: “Klimaatverandering en COVID-19 kunnen enkel aangepakt worden als we samenwerken”

19/01 – VS keert terug in Parijsakkoord, maar vertrouwen herstellen vergt meer tijd

20 januari 2021 Joe Biden ingezworen als 46ste president van de VS

20/01 – VS onderschrijven klimaatakkoord van Parijs weer

21/01 – Weer in klimaatakkoord en bouw muur stopgezet: Biden neemt meteen reeks maatregelen om tijdperk-Trump te beëindigen

21/01 – Biden direct van start: terug in klimaatverdrag en mondkapjesplicht

21/01 – Biden ondertekent decreten over mondkapjesplicht en klimaatakkoord

22/01 – Kersverse VS-klimaatgezant John Kerry spreekt op ‘Nederlandse’ klimaattop

22/01 – Nobelprijswinnaars: Richt economisch herstel nu op aanpak klimaatcrisis

24/01 – Top over aanpassingen aan nieuw klimaat; waar moet Nederland zich op voorbereiden?

25/01 – 5 vragen over klimaattop: ‘Miljoenen mensen in de problemen’

25/01 – Brengt toespraak John Kerry op klimaattop de VS terug op het wereldtoneel?

Het is duidelijk dat de VS weer mee wil doen op het internationale toneel. Onder Trump heeft de VS zich vrijwel volledig geïsoleerd van wat er in de rest van de wereld plaats vond. Maar als de corona pandemie een ding heeft duidelijk heeft gemaakt is het wel dat geen enkel land zich in zijn eentje tegen de gevolgen van globale ontwikkelingen als de klimaatverandering kan onttrekken. Bij het klimaat en milieu kun je nog illusies hebben in de zin van het zal mijn tijd wel duren maar dat is duidelijk onzin. Volgens de deskundigen zijn de gevolgen van klimaatverandering al duidelijk zichtbaar. Het is kortom een goede zaak dat de VS weer meedoet. Als de grootste economie ter wereld aan de kant blijft staan is het voor veel kleinere landen dan de Lage Landen aan Zee heel ontmoedigend. Wat is het nut van alle inspanningen vraag men zich dan af.

Maar we moeten ons niet te snel rijk rekenen. Tot nu te hebben alle klimaatconferenties en akkoorden en dergelijke nog bar weinig opgeleverd. Doel was en is om de CO2-emissies ver onder het niveau van 1990 terug te dringen. Dat heeft niet plaatsgevonden. De CO2-emisies zijn veel hoger dan dat in 1990 het geval is geweest;

Voorlopig zijn alle afspraken die men maakt niet veel meer dan goede voornemens. Ze zijn vast en zeker goed bedoeld. Maar er is veel meer nodig om de klimaatverandering ongedaan ter maken. Maar na vier jaar Trump kunnen we verder met het pogen om de CO2-emissies terug te dringen en hopelijk gaan we eer nu ook echt werk van maken.

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in energie transitie, opwarming, Rubriek en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Rubriek energie transitie – AdaptieKlimaattop.nl

 1. Wat ik me altijd afvraag… Kunnen we de klok nog terug draaien ? Is het technisch én economisch gezien haalbaar om terug te keren naar pakweg 1960 ? Nog maar het probleem van het plastiek, in de rivieren, beken,de zee,enz… Wij in het westen doen onze uiterste best om zoveel mogelijk te recycleren… In het oosten wordt plastiek massaal gedumpt in het milieu, zonder dat men er daar een probleem in ziet. Dat is dweilen met de kraan open hé ?? Er is verdomd héél veel werk te verzetten vrees ik.

  Like

  • Terugkeren naar de wereld zoals die in pakweg 1960 was is niet mogelijk en je moet je afvragen of dit wel wenselijk is. Er zijn vele problemen en die zijn op divers niveau. Sommige problemen zoals klimaatverandering spelen op globaal niveau. Daar zijn globale oplossingen voor nodig. Maar een probleem als vervuiling van plastic kan men ook heel goed in eigen land oplossen. Maatregelen tegen luchtvervuiling zullen eerder op het niveau van de EU dienen plaats te vinden maar zetten beslist zoden aan de dijk. Het voordeel van schone lucht is bijna direct meetbaar in de volksgezondheid. Maar inderdaad er is veel werk te doen en soms vraag ik me af of de politiek in Nederland niet te veel bezig is met economische belangen en te weinig met andere belangen.

   Like

 2. meninggever zegt:

  Juist gisteren maakte de NASA bekend dat er een enorme toename is van ijsvorming in de Noordelijke oceanen. He, maar dat was toch niet de bedoeling met al dat smeltende ijs? Groenland heeft megatonnen aan nieuw ijs gemeten, Siberie is elke dag in een winter beland waar de temperaturen overdag 40-50 onder nul zijn. Kortom, welke cijfers kloppen eigenlijk? Is de klimaatverandering wellicht toch de al in 1979 aangekondigde nieuwe kleine IJstijd?? Moeten die veranderende magnetische Polen er iets mee van doen hebben? Waardoor geografisch de aarde ook verandert? Zal toch niet? Nee, want past niet in de heffingenpolitiek van stromingen als die van Klavertje of de Grunen in Duitsland. Alsof heffingen de problemen oplossen. Overbevolking is een groot probleem, immigratie, armoede van grote groepen en extreme rijkdom bij anderen. Wellicht helpt het als we eens afkomen van wat corrupte regimes. Bedenk maar eens dat wij hier mopperen op onze koning als die met zijn Boeing 737 naar Griekenland vliegt, maar dat veel Afrikaanse staatshoofden zich laten vervoeren door honderden miljoenen kostende Airbussen of Boeings van de grootste soort terwijl hun bevolking aan het infuus ligt. Kortom….het is meer dan een klimaatprobleem. Het zit veel dieper. Doe daar dan eens iets aan…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.