Update corona pandemie en de tweede lockdown

Het gaat niet goed met de bestrijding van corona. Het is de afgelopen maanden weer helemaal uit de hand gelopen. In de verenigde Staten zitten men in de derde golf zonder dat men ooit uit de eerste of tweede golf is gekomen en in Europa zitten we nog steeds in de tweede golf. De maatregelen zoals men die tot nu toe neemt hebben onvoldoende gewerkt. In Duitsland sprak een minister al van “ausser Controlle” op zijn goed Nederlands out of control. Van daar dat men zowel in Duitsland als nu ook in Nederland overgaat tot de tweede lockdown.

Eerst maar weer de Top 10 van landen waar het goed fout gaat;

Het is de vaste groep van landen . Er is maar een nieuwkomer en dat is Turkije. Dit land heeft er op een dag 823.000 nieuwe gevallen bijgekregen. Hoe dit precies in elkaar steekt weet ik niet. Misschien is het een herberekening. Maar wat het ook is, in een keer staat het land in de top 10. Wat opnieuw opvalt is dat landen die in de lijst van besmettingen hoog scoren dit ook doen in de lijst van mensen die aan corona overleden zijn en omgekeerd. Europese landen staan hoog genoteerd en dit is echt niet alleen omdat er in deze landen meer getest wordt dan in andere landen. In China heeft men de bevolking van miljoenensteden getest en vond niet meer dan een handvol nieuwe besmettingen. Je kunt alleen maar besmettingen met testen aan tonen als die besmettingen er ook daadwerkelijk zijn. Veel nieuwe besmettingen betekent veel mensen met klachten en dat betekent als de klachten aanhouden meer mensen in het ziekenhuis en IC en uiteindelijk meer mensen die overlijden. Geloof mij, corona is beslist gevaarlijker dan griep. Maatregelen zijn nodig

Een overzicht van de situatie in Europa. Niet alle landen worden bijgehouden voor deze grafiek. De werkelijke situatie in Europa is dus nog veel slechter;

Het aantal nieuwe besmettingen in de tweede golf is veel hoger dan in de eerste golf. Ook valt op dat na de eerste golf het corona virus zo goed als verdwenen was. De lockdown die vrijwel overal in Europa werd ingevoerd heeft dus heel goed gewerkt. Alleen heeft man daarna te vroeg en te veel versoepeld. Het virus kwam weer terug. Daarna heeft men veel te lang gewacht met het invoeren van de nu onvermijdelijk geworden tweede lockdown. Dat had men veel eerder kunnen en dus moeten doen. Maar uiteindelijk heeft men dat gedaan wat gedaan moet worden.

Verder nog een lijst van links naar de Nederlandstalige mainstream online nieuws sites over de lockdown;

Nederland gaat maandlang in lockdown

Harde lockdown tot 20 januari: scholen, theaters en meeste winkels dicht

Alle fractievoorzitters uitgenodigd op ministerie Algemene Zaken

‘Bakker, drogisterij, slijterij en foodafdelingen blijven open’

Meteen rijen voor veel winkels na bericht over lockdown

Drukte bij kappers en in winkelstraten om ‘nog snel kerstcadeaus te kopen’

Wat niet-essentiële winkels dan precies zijn? Niemand die het lijkt te weten

Bijna alles dicht, harde lockdown tot en met 19 januari

Detailhandel heeft veel vragen, basisscholen voelen zich overvallen

DNB: nu hard ingrijpen betekent straks sneller groeien

Daar gaat de economie alsnog: herstel valt tegen volgens DNB

DNB: werkloosheid loopt volgend jaar hard op, cao-lonen juist niet

‘Wees lief voor je personeel want deze lockdown wordt extra zwaar’

Strengere lockdown in Duitsland: winkels en scholen dicht vanaf woensdag

Dit zijn de lockdownmaatregelen op een rij

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt fors

Vakbonden begrijpen lockdown, maar vrezen de gevolgen

Nederlandse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 4,3 procent

Nederland is sinds middernacht in lockdown: dit zijn de nieuwe regels

De lockdown is heel vervelend voor iedereen en voor de genen die hun bedrijf gesloten zien worden kan dit heel nare gevolgen hebben. Het is hard maar het is nodig. Het lukt gewoon niet om het virus met andere manieren onder controle te krijgen en een lockdown kan dit hopelijk wel. De vaccins zijn nu beschikbaar. De eerste mensen zijn al ingeënt. Maar het zal misschien wel een heel jaar duren voordat we iedereen dit dit wil kunnen inenten tegen het virus.

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in corona, europa, Rubriek en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Update corona pandemie en de tweede lockdown

  1. Blewbird zegt:

    Wat we nu doen, kan nauwelijks ‘bestrijden’ worden genoemd, veeleer (proberen te) vermijden. Dat dat in de praktijk maar matig lukt, komt doordat het virus slimmer is dan wij en wij bijna moedwillig dom. Wat we niet kunnen zien, is er ook niet, lijken we te denken. Een vaccin neemt nog steeds niet de oorzaken weg, voorkomt hooguit gevolgen. Mooi blog!

    Geliked door 1 persoon

  2. natuurfreak3 zegt:

    Bedankt om me te volgen en wat corona betreft er is een lichtje aan het eind van de tunnel. Bij ons wordt vrijdag gestart met vaccinatie: eerst rusthuizen ,dan zorg en dan 65 plussers en zo verder. Wat me het meest stoort zijn al die lockdown feesten en de massa mensen die toch op reis gaat en zo egoistisch zijn dat ze niet aan anderen denken. en zo voor nieuwe besmettingen zorgt

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.