Temperatuur anomalie voor de maand oktober

De maand oktober is weer voorbij. Het is tijd voor een update voor de rubriek temperatuur anomalie. Temperatuur anomalie is de afwijking van de gemeten temperatuur ten opzichte van een basisperiode. De basisperiode voor mijn databron, Climate Reanalyzer.org, is de periode 1979-2000. Deze bron was gedurende drie dagen niet beschikbaar deze maand. Dat lijkt weinig maar de maand oktober heeft 31 dagen dus dat is toch maar liefst 10 procent van de data die ontbreekt. Het lag aan een storing van de website. Daar is weinig aan te doen. Laat ons verder gaan met de update.

Laten we beginnen met de anomalieën inclusief de statistieken weer te geven, globaal en per regio voor de maand oktober. Dat ziet er als volgt uit;

Wat opvalt zijn de hoge waarden voor het noordpoolgebied. De website verstaat onder het noordpoolgebied(artic) het gedeelte van de Aarde tussen 60 NB en 90 NB. De temperatuur anomalie is hier heel hoog geweest en laat ook nauwelijks spreiding zien rond de gemiddelde waarde. Het zuidpoolgebied(antartica) heeft een veel lagere temperatuur anomalie. gemiddelde is die onder nul. Dat wil zeggen dat voor de maand oktober er helemaal geen sprake is geweest van opwarming maar juist van afkoeling. Maar de spreiding rond de gemiddelde waarde is vrij groot. Ook is er een groot verschil tussen het noordelijk halfrond(nh) en het zuidelijk halfrond(zh). Alleen op het noordelijk halfrond was sprake van opwarming. Het zuidelijk halfrond laat juist afkoeling zien. De tropen, het gebied tussen 30 NB en 30 ZB laat een min of meer gemiddelde opwarming zien met heel weinig spreiding rond het gemiddelde.

Hoe ziet dit plaatje er uit als we de ontwikkeling volgen over de tijd voor de regio’s. Dit ziet er als volgt uit;

Op deze grafiek is goed te zien hoe de temperatuur anomalieën tussen het noordelijk halfrond(zh) en dan met name het noordpoolgebied(np) en het zuidelijk halfrond(zh) en dan met name het zuidpoolgebied(zp) steeds verder in uiteenlopende richting bewegen. Het noordelijk halfrond warmt op en het zuidelijk halfrond koelt af. Waarom dit zo is weet ik niet. Het zijn vooral de noordpool en de zuidpool die heel sterk uit een lopen. De volgende twee plaatjes laten dit goed zien;

Dit is de weergave van het noordpoolgebied en je ziet goed dat het veel warmer is. Je ziet dat de noordpool omringt is met gebieden die veel warmer zijn dan gemiddeld.

Dit is de weergave van het zuidpoolgebied. Je ziet hoe het vasteland van Antarctica omringt is met gebieden die veel kouder zijn dan gemiddeld. Deze tegenstelling is al een tijdje goed te zien. Ik weet niet waar het aan ligt. Kan het iets van doen hebben met een zich steeds sterker ontwikkelend La Nina in de Grote Oceaan? Dit ziet er als volgt uit;

Je ziet goed de enorme wig van veel kouder dan gemiddeld water rond de evenaar. Maar het is ook goed te zien dat dit effect op het zuiden van de Grote Oceaan sterker is dan voor het noorden. Zou het daar aan kunnen liggen. Het is mogelijk. Een andere oorzaak is misschien gelegen in de corona-crisis.

Kan het misschien iets te maken hebben met de corona crisis? Het verbruik van fossiele brandstof is sterk verminderd. Maar de meeste brandstof wordt verbruikt op het noordelijk halfrond. Daar wonen nu eenmaal de meeste mensen met de meeste industrie en verkeer. Er is een geringere emissie van kooldioxide maar ook van een geringere luchtvervuiling. De atmosfeer wordt helderder. Er kan meer beschikbare zonne-energie van de top van de atmosfeer het oppervlakte bereiken maar het is ook makkelijker voor warme om te ontsnappen van het oppervlakte naar de top van de atmosfeer. De seizoenen op de beide halfronden zijn tegen gesteld aan elkaar. Tijdens de zomer op het noordelijk halfrond komt er veel meer zonne-energie op het oppervlakte terecht en dan met name het noordpoolgebied. Op het zuidelijk halfrond is het dan winter en straalt er meer warmte uit van het oppervlakte. Op de zuidpool is het dan volledig donker en straalt er alleen maar warmte uit. Vandaar de tegenstelling tussen het noordelijk halfrond en het zuidelijk halfrond. Theoretisch is dit mogelijk maar speelt dit effect van extra brightening door de corona crisis werkelijk zo’n grote rol dat dit mogelijk is? Geen idee maar soms dien je te speculeren om op ideeën te komen voor mogelijke verklaringen. Maar het is ook mogelijk dat we te veel aandacht geven van wat uiteindelijk slechts een korte termijn verschijnsel is door dat er nu eenmaal een grote mate van natuurlijke variatie is? Het gaat uiteindelijk om het signaal en niet om de ruis op dit signaal. Wat laat het signaal zien voor de globale opwarming van de Aarde? dat ziet er als volgt uit;

Er lijkt sprake te zijn van een golfbeweging. Misschien een simpel seizoenspatroon. Bijna alle variabele die iets van doen hebben met de opwarming van de Aarde laten een duidelijk seizoenspatroon zien. De seizoenen van de Aarde zijn nu eenmaal heel krachtig aanwezig.

Dat brengt mij tot het laatste punt van deze update. Mijn artikel over de vier seizoenen is voor de helft af. Het is de bedoeling om het nog deze maand te plaatsen. Dan zal duidelijk worden hoe veel spreiding er is on het jaargemiddelde. Dit is veel groter dan verwacht.

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in artikel, opwarming, Rubriek, temperatuur anomalie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.