Gevolgen van de klimaatverandering voor Nederland

Wat zijn de gevolgen van de klimaatverandering voor Nederland? Wel in de eerste plaats wordt het warmer in Nederland. Dat is leuk voor de winter. dat scheelt immers weer in de stookkosten. Maar je woning grondig laten renoveren en isoleren en van een goed HR ketel voorzien heeft het zelfde effect en verhoogt ook nog eens het woongenot. Mijn woning is pas gerenoveerd en een bijkomend voorbeeld is dat je vel minder verkeerslawaai ervaart. Het is opeens op je midden in de natuur woont. Je hoort er nauwelijks iets van. Dus voor verlaging van de stookkosten heb je de klimaatverandering eigenlijk niet nodig. Voor de zomer geldt dat er meer kans is op een hittegolf en dat is niet zo heel erg leuk. Zeker niet als je in een slecht geïsoleerde woning zit. Ook dan is het een voordeel als je woning grondig gerenoveerd is. het is lekker koel. Zorg voor een goede zonnewering en het is zelfs koeler dan koel namelijk dubbel koel.

Hittegolven zijn niet erg prettig. Ze zorgen ook voor droogte, Er is minder neerslag en veel meer verdamping. Dit heeft weer allerlei vervelende gevolgen voor de drinkwatervoorziening maar kan ook zorgen voor verzakkingen van de funderingen van huizen. Kort om eigenlijk zorgt de klimaatverandering vooral voor veel problemen en brengt maar weinig goeds met zich mee.

Een serie links uit de Nederlandstalige mainstream online nieuws sites over klimaatverandering en dan vooral de gevolgen voor Nederland;

De opwarming, record na record en af en toe een koude record

Het was de warmste 21 oktober ooit gemeten

Wereldwijd warmste september ooit gemeten

2020 mondiaal mogelijk heetste jaar ooit, ook kans op record in Nederland

Nog nooit kende Nederland zo’n warm jaar als 2020

Zomerse dagen in herfst nemen toe: is dit het nieuwe normaal?

Dinsdag nog ruim 30 graden, nu voor het eerst weer vorst aan de grond

Het is herfst: regen, regen en nog eens regen

69,6°C onder nul: “klimaatdetectives” ontdekken nieuw kouderecord op noordelijk halfrond

Mogelijk fatale hittegolf in Californië: ‘4 dagen boven de 45 graden’

Temperaturen tot 49 graden: “Zeldzaam gevaarlijke en mogelijk fatale” hittegolf in Californië

Nazomer komt eraan: ‘Erg warm, zelfs kans op een regionale hittegolf’

Hitterecord: Prinsjesdag is de laatste tropische dag in het jaar sinds 1901

32, 33 of 36 graden? Stopt die thermometer vandaag nog ergens?

De hete zomer van 2020 leidde tot een lijst van warmterecords

Ook deze zomer belandt in top 10 warmste zomers ooit

Augustus op één na warmste ooit gemeten

Maar voordat we aan doemdenken doen het was natuurlijk niet allemaal kommer en kwel deze herfst. Eigenlijk was het heel mooi weer de meeste dagen. Het leverde voor mij door de zonnepanelen die ik sinds kort op dak heb meer elektriciteit op dan ik verbruikt hebt. Het overschot kon terug naar de leverancier van stroom en dat is mooi mee genomen. Maar er zijn wel degelijk gevolgen aan de klimaatverandering die minder mooi zijn.

Gevolgen van de opwarming;

VN: natuurrampen sinds 2000 verdubbeld door klimaatverandering

Beroemde Victoria-watervallen in zuidelijk Afrika zijn zo goed als opgedroogd

Ergste verbleking ooit in Great Barrier Reef na warmterecord in februari

Marokko en Turkije dreigen gortdroog te worden door klimaatverandering

Afrikaanse trekvogels komen in knel door Europese klimaatverandering

Hoeveelheid zee-ijs Noordpool voor tweede keer in 10 jaar onder kritieke grens

Zeespiegel stijgt niet door smeltend poolijs dus waarom is het zo erg?

Ruim 650 mensen meer overleden tijdens hittegolf: bekijk de kaart

Verdroging van Nederland en België en gevolgen;

Weinig herfstkleuren in het bos? Dit is de reden waarom bomen dit jaar langer groen blijven

Bodemdaling groter dan verwacht: miljoen huizen kunnen verzakken

Noodkreet Natuurmonumenten: voorkom onherstelbare droogteschade door beter waterbeheer

Droogte funest voor landgoederen in de Achterhoek: ‘De problemen zijn groot’

Professor hydrologie over barsten in huizen door droogte: “Vooral probleem in zuiden van Oost- en West-Vlaanderen”

Drie jaar droogte levert enorme ‘onzichtbare’ schade op aan natuur

Nederland verdroogt, maar regen is niet de oplossing

Nederlandse woningen krijgen een funderingslabel

“Kinderen die opgroeien in groene omgeving hebben hoger IQ”

Fractie van herstelgeld coronacrisis genoeg voor beteugelen klimaatprobleem

Dit is in het kort waarom klimaatverandering in het algemeen niet voordelig is. De nadelen wegen veel zwaarder dan de voordelen. Klimaatverandering leidt tot hittegolven, droogte en dit geeft op zich weer veel problemen. Het is belangrijk dat we meer moeite doen om de klimaatverandering af te remmen. Dit bereiken we door door minder CO2-emissies en dit is een kwestie van minder fossiele brandstof verbruiken.

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in gevolgen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Gevolgen van de klimaatverandering voor Nederland

 1. Bas Clingen zegt:

  Beste Raymond Horstman,

  Met interesse heb ik kennis genomen van uw artikel over het warmer worden van de aarde. Als oplossing draagt u aan om beter met deze hoge temperaturen om te gaan door o.a. het isoleren van woningen. Verder las ik uw aanbeveling om de temperatuur van de aarde naar de beneden te krijgen, zoals u schrijf:

  “Dit bereiken we door door minder CO2-emissies en dit is een kwestie van minder fossiele brandstof verbruiken”.

  Dit lijkt mij een nuttig streven en ik signaleer dat de wereldpolitiek en technische wetenschappen zich inspannen om minder CO2-emissie uit te stoten. Zij het dat er een hoger rendement gehaald wordt uit fossiele brandstof en andere bronnen van energie gaan gebruiken.

  Echter is in de beschouwing van temperatuurstijging vaak het theologisch aspect weggelaten. In de reguliere wetenschap word de klimaat verandering toegeschreven door het zelfstandig handelen van de mens op aarde. Toch is er ook nog iemand anders die ook iets meent in te brengen in deze zaak.

  Onderstaande brief is geschreven tijdens de hittegolf van 2018 en verstuurd naar de journalistiek. Het is allesbehalve mijn bedoeling om de knuppel in het hoenderhok te gooien, wel mijn verlangen de mens om mij heen met een andere oorzaak van klimaatverandering kennis te laten maken.

  Brief verstuurd 4 augustus 2018:

  Ik heb naar aanleiding van de recente warmte – en droogteperiode tijdens de lente/zomer van 2018 een aantal goed mogelijke theologische oorzaken op een rijtje gezet betreft het ontstaan van dit uitzonderlijke weertype.

  Algemeen goed is om de oorzaak van de droogte te verklaren door het opwarmen van de aarde. Dit doordat er alsmaar CO2 broeikasgas in de atmosfeer terecht komt. Wetenschappelijk is bewezen dat een toename van dit gas in de luchtlaag om de aarde werkt als een warme deken over het aard oppervlak.

  Maar wat hebben er aan geestelijke invloeden aan bijgedragen dat dit uitzonderlijke weer “zomaar” kan ontstaan? Wat was ook alweer het hete hangijzer waar Europa zich aan stootte?

  Op 6 december 2017 erkent President Trump dat Jeruzalem de enige ongedeelde hoofdstad van Israel is. Te lezen staat in de Dagelijkse Standaard van dd. 7 december 2017 van onze vorige minister van buitenlandse zaken dat Halbe Zijlstra dit besluit kenmerkte als “contraproductief en onverstandig”.

  Maar van wie is Israël eigenlijk en voor wie is Jeruzalem eigenlijk?
  Er staat geschreven in de Bijbel dat Israël van God is, voor het Joodse volk om in te leven en dat Jeruzalem de stad is van de grote Koning Jezus.
  Lees hiervoor vers Genesis 17:8
  “En Ik zal u, en uw zaad na u, het land van uw vreemdelingschappen geven, het gehele land Kanaän, tot eeuwige bezitting; en Ik zal hun tot een God zijn”.

  Iets verder staat in de Psalmen 2:6
  ‘Dit is de Koning die Ik heb aangesteld,’ verklaart de Here dan, ‘en Ik heb Hem in Jeruzalem, mijn heilige stad, een troon gegeven.’

  Het zou zeer goed mogelijk zijn dat God d.m.v. deze langdurige warmte en droogte, ons een sterke waar te nemen prikkel geeft om de mensen op andere gedachten te brengen.

  Er staat in Zacharia 2:8b immers:
  Israël is immers Zijn oogappel.
  We kunnen gerust veronderstellen dat God in Zijn oog geprikt wordt met de anti Israël cq. Jeruzalem houding, zeker als het gaat over de houding van leidende politici in Europa. God zou wel eens heel goed terug kunnen reageren met een hittegolf dat ons aan het nadenken zal gaan zetten.
  In het praktisch geseculariseerde Nederland is er nauwelijks meer kennis van de God van Bijbel, Zijn wetten en hoe Hij Zijn wetten onderhoud en uitvoert.
  Toch is dit een element dat zeer goed kan meespelen in het ontstaan van deze warmte periode.

  In het Bijbelboek Deuteronomium hoofdstuk 28 staat de opstelling van God naar een land cq. persoon al naar gelang de gehoorzaamheid die men voortbrengt.
  Dit hoofdstuk in de Bijbel is beter bekend als “Zegen en Vloek”. De eerste 14 verzen beschrijft de zegen van God op gehoorzaamheid, vers 15 t/m 68 beschrijft de vloek als gevolg van ongehoorzaamheid van een land cq. persoon. In vers 22 staat letterlijk “er zal een hittegolf komen en uw oogsten op het veld zullen door droogte worden vernietigd”.

  We kunnen in alle redelijkheid toch wel stellen dat we met een ecologische ramp van formaat te maken hebben gehad.
  Graag wil ik nu wat meer inzoomen op wat er aan voorafgaat voordat God een vloek in de vorm van een hittegolf over Europa laat komen.

  Ontkenning dat God bestaat
  Het aanbidden van andere godsdiensten dan de God van Israël
  Het verwerpen van Jezus Christus als Redder van de mensheid
  Ontkenning dat Jeruzalem de eeuwige ongedeelde hoofdstad van Israël is.
  Anti Israël houding van de Europese politieke leiders
  Israël verwijten als veroorzaker van Gaza en Westbank problematiek
  Terugkerend anti semitisme in Europa
  Het aborteren van kinderen
  Het seksueel uitbuiten van kinderen
  Ouderen euthanasie
  Porno ongelimiteerd op internet
  Kinderporno op internet
  Homohuwelijken
  Normalisering LBGT door overheid.
  Geslachtsveranderingen
  Sexindustrie
  Drugsgebruik verzorgd door drugsindustrie
  Onverantwoord omgaan met de schepping

  Op het eerste gezicht lijken bovenstaande zaken niet een oorzaak te zijn voor het droge weer van de afgelopen periode. Maar het zou wel eens een behoorlijk signaal vanuit de Hemel kunnen zijn, om onze koers te gaan verleggen en God, Israël, Jeruzalem en Zijn wetten te eerbiedigen.

  Met vriendelijke groet,
  Bas Clingen

  Geliked door 2 people

 2. Pingback: Naakt lopen, kolonialisme, klimaatcrisis, cultuur en vooroordeel – Jeshuaisten / Jeshuaists

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.