De maand augustus is voorbij en daarmee is tevens de meteorologische zomer voorbij. De hitte is voorbij en het weer loopt in de pas met de wetenschap die zich hier mee bezighoudt. Het lijkt wel herfst als je naar buiten kijkt. Ook een heel mooi jaargetijde daar niet van. Eigenlijk heeft ieder seizoen wel wat te bieden en je zult er toch mee moeten doen.
Het is weer tijd voor het bijwerken van de rubriek temperatuur anomalie. Laten we beginnen met het weergeven van de grafiek met de statistieken voor de wereld als geheel en de regio’s;

De waarden voor de maand augustus zijn opnieuw wat aan de lage kant. Dit kan er aan liggen dat er sprake is van een seizoenspatroon. Dat is moeilijk te zeggen met de gegevens van slechts een enkel jaar.
Laat ons nu als eerste de statistieken voor de regio’s erbij pakken om te zien of hier iets interessants te zien is;

Wat opvalt zijn de grote verschillen tussen het noordelijk halfrond en dan met name het noordpoolgebied en het zuidelijk halfrond en dan met name het zuidpoolgebied. In het noorden hoge waarden die al heel lang niet meer onder nul zijn geweest en in het zuidelijk halfrond negatieve waarden die ook al heel lang niet meer positief zijn geweest. Het gaat hier dus om afwijkingen ten opzichte van een basisperiode. Positieve waarden zijn een indicatie voor de opwarming van de Aarde. Maar de negatieve waarden lijken niet zo goed te passen in het verhaal. Maar er is natuurlijk wel veel ruis op het signaal. De opwarming van de Aarde is niet tot staan gebracht omdat er een paar maanden zijn met negatieve waarden voor de temperatuur anomalie voor bepaalde regio’s. Daar is wel iets meer voor nodig. Bijvoorbeeld drastische reducties in de uitstoot van kooldioxide en dus een drastische vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen. En dat vindt nog altijd in te geringe mate plaats.
Laten we nu eens gaan kijken naar de ontwikkeling van het gemiddelde voor de regio’s over het afgelopen jaar;

Wat opvalt is opnieuw de lage en negatieve waarden voor het zuidpoolgebied. Dit gebied kenmerkt zich door een heel wisselvallig weer. Ik heb een plaatje dat weergeeft hoe op een en de zelfde dag er gebieden zijn die ver onder de normale temperatuur zijn en gebieden die ver boven de normale temperaturen liggen. dat ziet er als volgt uit;

E zullen niet veel gebieden op Aarde zijn die extremer weer laten zien dan het zuidpoolgebied. Het is niet voor niets het enige continent waar de mensheid niet heeft geprobeerd om er permanent te wonen. Het ligt te afgelegen maar het is er ook te extreem om er te willen wonen.