Hier had ik eigenlijk deel 7 gepland van de serie artikelen maar dat gaat niet lukken. Het kost veel meer werk dan gedacht. Het zal augustus worden voor alles is verwerkt en uitgeschreven. Om toch iets te publiceren wat enigszins thuis hoort in deze serie heb ik een kort artikel over een gevolg van de opwarming van de Aarde en dat is zeespiegelstijging. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van een artikel van de website van het Compendium voor de leefomgeving. Hierbij is een composiet gemaakt van de gegevens van 6 meetstations voor de Nederlandse kust. Klimaatverandering is een globaal probleem en zeespiegelstijging is ongetwijfeld een nog groter probleem voor andere landen die minder goed beschermd zijn dan Nederland. Maar voor Nederland is zeespiegelstijging wel degelijk een probleem om rekening mee te houden. Een groot deel van ons land ligt nu al meters onder de zeespiegel en je hebt dus kostbare zeeweringen nodig. Maar door de zeespiegelstijging dienen die geregeld te worden versterkt. Het is dus zaak om dit zorgvuldig te meten om te zien wat je kunt verwachten en wat er extra bij moet komen in de versterkingen. Deze reeks is heel interessant. Laat ik eerst maar eens een grafiek weergeven hoe de zeespiegel zich ontwikkeld heeft;
De gemiddelde zeespiegelstijging bedraagt 0,190 cm/jaar. Het is gebruikelijk om dit weer te geven in mm/j. Dan krijg je een gemiddelde stijging van 1,90 mm/j. Maar er zit wel veel ruis op de lijn. Er lijkt een 10 jarige golfbeweging te zijn plus allerlei uitschieters. Maar het lijkt wel heel stabiel te zijn. Maar hoe ziet dit plaatje er uit als je de zeespiegelstijging weergeeft per klimaatperiode van 30 jaar en deze steeds 10 jaar laat verspringen. Dit is hoe meteorologen naar het klimaat kijken. Dat ziet er als volgt uit;
Hier is de zeespiegel weergegeven in mm/j en is er ook rekening mee gehouden dat de methode die gebruikt wordt om de zeespiegel bij te houden niet de werkelijke zeespiegelstijging weer geeft maar alleen de relatieve beweging. Het land beweegt ook. De site waar ik de data vandaan heb schat de beweging van het land op een daling van ongeveer 0,2 mm/j. Dit dien je in mindering te brengen om van de relatieve stijging tot de absolute stijging te komen. De laagste zeespiegelstijging vindt ik voor de klimaatperiode 1950-1980 en is 0,89 mm/j. De hoogste stijging vindt ik voor de periode 1990-2020 en is 2,77 mm/j. Dit is ruim drie keer zo hoog. Er zit dus veel meer ruis in het signaal dan ik had gedacht.
Het is hier dat het interessant wordt voor de serie artikelen die ik heb geschreven. Voor de opwarming van de Aarde heb ik vastgesteld dat voor de periode 1948 tot 1975 geen opwarming heeft plaatsgevonden maar juist een daling van de gemiddelde temperatuur op Aarde. Het is pas vanaf 1975 dat de opwarming plaats vindt. Dit heb ik toegeschreven aan het optreden van dimming voor de periode 1948 tot 1975. Naast een flinke hoeveelheid kooldioxide die vrij kwam en voor opwarming had moeten zorgen vond er ook een grotere hoeveelheid luchtvervuiling plaats. Deze luchtvervuiling zorgde er voor dat de atmosfeer minder doorzichtig werd voor zonlicht. Van de hoeveelheid zonne-energie die beschikbaar was wist een kleiner deel het oppervlakte te bereiken en daardoor is de gemiddelde temperatuur gedaald in deze periode. Na 1975 kregen maatregelen om de uiterst schadelijke luchtvervuiling tegen te gaan effect en werd de atmosfeer schoner en daardoor doorzichtiger voor zonlicht. Een groter deel van de beschikbare zonne-energie wist het oppervlakte te bereiken en versterkte de opwarming door steeds grotere emissies van kooldioxide. Deze periode is sprake van brightening. Wat me nu interesseert is of je dit ook terug gaat vinden in het tempo van de zeespiegelstijging. Het antwoord is ja. In de periode van dimming van 1948 tot 1975 was de stijging van de zeespiegel een stuk lager namelijk absoluut 0,8 mm/j en over de periode van brightening bedraag het 2,2 mm/j. Er is dus sprake van een duidelijk verschil. Maar over beide periode was sprake van een stijging. Dit is niet helemaal wat ik verwacht had. Ik had eigenlijk verwacht om een zeespiegeldaling te vinden over de periode van dimming maar dat heeft niet plaatsgevonden. Maar dat heb je wel vaker met onderzoek. verwachtingen komen niet altijd uit. Maar dar doe je dus onderzoek voor.
Literatuurlijst
Deel 1 – De opwarming van de Aarde
Zeespiegelstijging langs de Nederlandse kust
Mooi hoor! Ik zie dat we in Nederland bezig zijn met een ‘harde’ politiek tegen het water. Simpel gezegd, meer beton en hogere dijken. Volgens mij is dit niet noodzakelijk de juiste aanpak en zouden we eerder voor flexibele oplossingen moeten gaan. Dat zou kunnen betekenen dat we stukken land die nu bekendstaan onder de naam ‘kuststrook’ moeten opgeven. Zoals bij de Corona-beheersing de economie prevaleert boven gezondheid en gezond verstand, zo zal dit ongetwijfeld ook bij de beheersing van het water plaatsvinden. Ik ben daarin niet heel optimistisch. Wel krijg ik zo langzamerhand een ‘het zal mijn tijd wel duren-gevoel’.
LikeGeliked door 2 people
Zolang men zich in Zeeland nog druk maakt om het onder laten lopen van een kleine polder denk ik niet dat men snel bereid is om gebieden op te offeren aan de zee.
LikeGeliked door 1 persoon