Update corona curven

Hier komt niet het verhaal dat ik graag had willen schrijven. Dit verhaal is hoe het ene land na het andere land promoveert en hiermee uiteindelijk is aanbeland bij corona-curve type I. Het virus is onder controle gebracht. Het is niet helemaal voorbij maar dat is echt te veel gevraagd. Er zijn altijd weer nieuwe uitbarstingen van het virus. Zelfs in China is het steeds weer  raak met lokale uitbarstingen waarop weer lokale maatregelen nodig zijn. Helemaal kwijt raken doe je het niet, ook niet in het meest optimistische scenario.

Maar helaas dit is niet hoe de pandemie zich ontwikkeld. Toegegeven er zijn landen die inderdaad in deze categorie zitten zoals China maar er zijn veel meer landen die inmiddels zijn aan beland in de tweede golf. Deze tweede golf kan verschillende vormen aannemen. In Portugal bijvoorbeeld ziet het er nog redelijk gunstig uit. Het aantal nieuwe besmettingen per dag neemt maar langzaam toe;

2e-golf-portugal

Het is nog niet helemaal duidelijk of er nu een tweede golf aankomt. Misschien is dit gewoon het resultaat dat er meer getest word en dan ga je nu eenmaal meer vinden. Maar het is wel zaak om heel alert te zijn. Kenmerk van een virus is de exponentiële toename van het aantal besmettingen als het uitbreekt. In Portugal kunnen we nog twijfelen of dit gaat gebeuren.

Maar in Israël kunnen we dat niet. De tweede golf is hier al officieel uitgebroken en het gaat weer heel hard. Dit is hoe virussen werken. De toename gaat niet netjes lineair maar gaat heel vies exponentieel en dan gaat het heel hard. Het plaatje voor Israël ziet er als volgt uit;

2e-golf-israel

Wat je in dit plaatje ziet is dat de epidemie in de eerste instantie onder controle leek. Het leek dus mogelijk om de lock-down weer op te heffen en terug te keren naar een normaal leven. Maar het ging helemaal fout. Waarom het in Israël zo fout ging weet ik niet. Dit stukje is niet geschreven om de regering  van dit land de grond in te schrijven. Maar dat men een enorm probleem heeft staat wel vast. Maar het leek wel degelijk goed af te lopen. Dit geeft hoop dat men ook in staat is om met de tweede golf af te rekenen.

In de Verenigde Staten was de eerste golf nog niet eens over of daar begon al de tweede golf. Men is veel te vroeg begonnen met het versoepelen. Daar is geen ruimte voor zolang de golf nog bezig is. De versoepelingen worden inmiddels al weer in een hele reeks van Staten terug gedraaid. Dit is hoe het plaatje er uit ziet voor de VS;

2e-golf-usa

Het ziet er niet goed uit voor de VS. De bevolking van de VS is maar zoiets als 4% van de wereldbevolking maar ze hebben nu ruim een kwart van alle besmettingen die officieel  zijn geregistreerd en ook een kwart van het aantal mensen dat aan het virus overleden is. Dat is geen geweldige prestatie. Je kunt dit niet af doen met alleen maar heel veel pech. De lock-down ging niet ver genoeg en is veel te vroeg versoepeld. Natuurlijk de prijs van een lock-down is enorm in economische schade. Hele takken van bedrijvigheid worden stil gelegd en verdienen geen cent meer terwijl de kosten gewoon door lopen. De roep om versoepeling is begrijpelijk maar men gaf te makkelijk toe en ik vrees om reden van electoraal belang. Er zijn dit jaar verkiezingen en vrijwel iedereen moet proberen herkozen te worden. Dit doe je bijvoorbeeld door goed te luisteren wat de publieke opinie verlangd. Maar het is beter om eerst eens te kiezen voor algemeen belang en dat is het onder controle krijgen van het virus en dit is in de VS compleet mislukt. En dat is heel droevig. Er is in de VS te veel democratie en te weinig gezond verstand vrees ik.

Ter afsluiting nog een lijst van landen waar de tweede golf al begonnen is. Een aantal van deze landen lijken ver weg te zijn maar het virus is modern en gebruikt ook het vliegtuig om snel van land A naar land B te reizen. Geen enkel land is dus echt ver weg en sommige landen liggen wel heel dicht in de buurt;  de VS, Iran, Saoedi Arabië, Zweden, Koeweit, Oekraïne, Verenigde Arabische Emiraten, [Nederland ter vergelijking van het aantal besmettingen] , Panama, Portugal, Israël, Roemenië, Noord Macedonië, Kosovo, Griekenland(?), Slovenië, Japan, Algerije, Moldavië, Bulgarije, Luxemburg, Albanië, Monte Negro, Servië, Marokko, Tsjechië, Australië, Bosnië, Kroatië en Slovakije. Zoals u ziet liggen sommige van deze landen maar op een steenworp afstand. Ik weet niet of het verstandig om al weer op vakantie te gaan naar het buitenland of om de grenzen te openen voor toeristen uit het buitenland. Misschien kun je de grenzen beter zolang dicht houden. Zo doet men dat in China en het werkt.

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in artikel, corona en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Update corona curven

  1. Het blijft spannend!

    Geliked door 3 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.