Temperatuur anomalie voor de maand juni

De maand juni is voorbij. Het is dus tijd voor een update voor deze maand. Wat in deze maand vooral opviel waren de negatieve waarden voor de temperatuur anomalie voor het Zuidpool gebied. Een negatieve waarde wil zegen dat het Zuidpool gebied kouder was dan de gemiddelde waarde voor de maand juni over de basis periode 1979-2000. De afwijking was dusdanig groot dat er een aanpassing nodig was voor de verticale schaal. Dit was al een keer gebeurd voor het Noordpool gebied maar dan in positieve richting.

Laat ons beginnen met het weergeven van globale plaatje van de temperatuur anomalie inclusief de statistieken en kijken of er iets bijzonders aan te zien is;

global-ta-juni

Het lijkt er op dat er sprake is van een golfbeweging voor de gemiddelde waarden voor de globale afwijkingen. Misschien is hier sprake van een seizoenspatroon. Ik weet het niet maar het behoord tot de mogelijkheden.

Laat ons nu kijken naar het gemiddelde en de statistieken globaal en voor de regio’s;

globaal-regio-statistiek-juni

Het is voor een groot deel een herhaling van het patroon dat we al vanaf augustus zien. Het Noordelijk halfrond is warmer dan het zuidelijk halfrond en de tropen zijn vrijwel gelijk aan het globale gemiddelde. Het zijn de beide Poolgebieden die de steeds de grootste afwijkingen laten zien. Meestal heeft het Noordpool gebied hoge positieve afwijkingen en heeft het Zuidpool gebied grote negatieve afwijkingen. Dit is het meest opvallende denk ik van de opwarming van de Aarde. Het gaat mooi gelijkmatig in de meeste regio’s van de Aarde maar dat geldt niet voor de Poolgebieden. Het gaat hier vrij heftig aan toe. In delen van Siberië die binnen de Pool cirkel liggen was het meer dan 38 graden Celsius boven nul. Dat is heel extreem. Dit is het patroon van opwarming dat je dient te verklaren. In het volgende Deel van de serie artikelen ga ik me hier mee bezig houden. Dit hoop ik ergens deze maand nog af te krijgen. Als laatste de ontwikkeling van de gemiddelde afwijkingen globaal en per regio vanaf augustus;

globaal-regio-mean-juni

Hier komt het patroon duidelijk naar voren dat de waarde voor de Tropen vrijwel gelijk valt met die van de Aarde in zijn geheel. Dit hoeft ons niet zo heel veel te verbazen. De Tropen zoals ze door de Site van Climate reanalyzer worden gedefinieerd van 30 graden noorderbreedte tot 30 graden zuiderbreedte komt qua oppervlakte met de helft van de Aarde. Het Noordelijk halfrond had voortdurend een hogere waarde dan het Zuidelijk halfrond. DE beide pool gebieden laten hevige schommelingen zien en het Noordpool gebied heeft meestal flink hogere en afwijkingen dan het Zuidpool gebied. Dit is het voor de update van de rubriek temperatuur anomalie voor de maand juni.

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in artikel, Rubriek, temperatuur anomalie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.