Temperatuur anomalie voor de maand mei

De maand mei is voorbij. Het rijmt en dat is mooi mee genomen. Tijd voor een update voor de temperatuur anomalie. De bron die ik hier voor gebruik is de website Climate Reanalyzer van het Climate Change Institute van de University of Maine. Je kunt er massa’s informatie vinden over het weer en het klimaat en vooral de klimaatverandering. Bij het veranderen van het klimaat denken we vooral aan het opwarmen van de Aarde en dat meten we met de temperatuur anomalie. Dat is de afwijking van de temperatuur ten opzichte van de gemiddelde temperatuur van een basisperiode. Voor De Climate Reanalyzer is dat de periode 1979-2000.

Laat ons eerst eens kijken naar het globale plaatje;

glob-stat-ta-mei

De temperatuur anomalie voor mei valt iets lager uit dan voor de afgelopen maanden. Is er sprake van een seizoenspatroon? Dat is mogelijk. Maar het kan ook gewoon ruis zijn op een opgaande trend. Men is te snel geneigd om ergens patronen te ontdekken. Ook waar ze helemaal niet blijken te bestaan of puur fantasie zijn. Laat ons nu eens kijken naar de afzonderlijke regio’s;

reg-stat-mei

Het beeld is hier wel duidelijk. De tropen en de beide halfronden volgen keurig netjes het globale patroon maar de poolgebieden gaan alle kanten op. Het is daar heel wisselvallig en meestal erg koud. Het Noordpoolgebied lijkt meer op te warmen dan het Zuidpoolgebied. Laat ons tenslotte eens kijken hoe het plaatje re uit ziet per regio voor de maand mei met alle statistieken erbij;

reg-stat-mei-2

De tropen laten ongeveer het zelfde beeld zien als globaal. Het Noordelijk halfrond is warmer dan het zuidelijk halfrond. Dat is al zo vanaf het begin. En het Noordpoolgebied laat veel meer opwarming zien dan het zuidpoolgebied. Ook is de spreiding rond het gemiddelde veel groter voor de poolgebieden. Ook dit beeld vindt je steeds terug. Voor zover de update voor de maand mei.

In mei legt iedere vogel een ei en wordt de lockdown stapsgewijs weer afgebouwd. Laten we hopen dat dit goed gaat en de voorschriften van de 1,5 meter samenleving zorgvuldig in acht nemen. In West en Zuid Europa is er ruimte voor versoepeling. Het gaat weer de goede kant op.

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in artikel, Rubriek, temperatuur anomalie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.