Update type curven corona epidemie

Het is nu een maand geleden dat ik een artikel heb geschreven over de stand van zaken betreffend het corona virus. Daarbij viel me op dat als je uitgaat van dagelijkse nieuwe besmettingen, landen maar ook de wereld als geheel in een aantal typen van curven zijn in te delen. Van curve type 1 het meest gunstige geval want namelijk bijna geheel voorbij tot curve type 5 waar het heel slecht gaat en het aantal dagelijkse besmettingen nog steeds exponentieel stijgt. We zijn inmiddels een maan verder en het is de moeite waard om een update uit te brengen en te kijken of er vooruitgang is te zien ook aan de hand van de curven. Het antwoord is voor een heleboel landen dat er inderdaad een verbetering is te melden en dat is goed nieuws. Het is zelfs beter nieuws omdat dit ook geld voor ons land en de meeste andere landen in West en Zuid Europa. Er is ruimte voor versoepeling van de lock down en dat is hard nodig. De economie heeft veel schade geleden . Dat was te verwachten. Hele sectoren van de economie werden zonder pardon stilgelegd en dat voor nu al twee maanden. Dat is een heel groot verlies aan inkomen. Er zijn maar weinig mensen in de wereld die zo veel spaargeld hebben dat ze dit kunnen doorstaan. Dat is dus een goed argument om toch te sparen ook al is de rente nagenoeg nihil. Maar laten we eerst eens een blik werpen op de landen en in welk curve type ze nu vallen en dit vergelijken met vorige maand.

Type I – Corona nagenoeg volledig overwonnen. Vorige keer gold dit voor maar 4 landen. Dat waren China waar alles begonnen is, Zuid Korea, Australië en Nieuw Zeeland. De laatste twee landen hadden misschien gewoon geluk. Ze liggen heel afgelegen, zijn dun bevolkt en er komen niet zo heel veel bezoekers. Maar misschien deden ze het gewoon beter en vooral eerder dan de rest. Bij deze groep is inmiddels een reeks van landen bij gekomen; Zwitserland, Ierland, Luxemburg, Oostenrijk, Noorwegen, Israël en Japan. Het zijn goed geregeerde landen waar verstandige mensen wonen die snappen dat corona veel gevaarlijker is dan een griepje en de noodzakelijke maatregelen namen. Hier is volop ruimte om de maatregelen te versoepelen. En dat gebeurd dan ook volop.

Type II – Landen die over de top zijn en hard op weg om het virus er onder te krijgen. Maar het is nog niet helemaal over. Er sterven nog dagelijks mensen aan het virus. Deze groep van landen bestond uit Spanje, Italië, Duitsland, Turkije, Portugal en Griekenland. Sommige landen zijn heel zwaar getroffen maar ze zijn nu op de goede weg. Bij deze groep hebben zich een reeks van landen aan gesloten; België, Nederland, Singapore, Denemarken, Frankrijk, Groot Brittannië, Roemenië, Finland en Hongarije. Ook hier zijn landen die zwaar getroffen waren en waar het er een maand geleden slecht uitzag. Maar ze hebben zich hervonden en gedaan wat gedaan moest worden. En met resultaat. Ook hier is voorzichtig ruimte om te versoepelen.

Type III – In deze landen is nauwelijks sprake van herstel. Het aantal dagelijkse besmettingen blijft dag in dag uit even hoog. Dit is de situatie voor de wereld als geheel. De wereld als geheel is een optelsom van landen die op de goede weg zijn en landen waar dat helemaal niet het geval is. We zijn nog lang niet van het virus af. Globaal hebben we nu 5,5 miljoen besmettingen en bijna 350.00 mensen die aan het virus overleden zijn. Dit zijn de officiële cijfers en die onderschatten aanzienlijk. Laat ons kijken naar de landen in dit type; De USA, Polen, Iran waar een tweede golf inmiddels al begonnen is, Canada, Zweden dat weigerde om een lock down in te voeren, Wit-Rusland waar men denkt dat hard wreken en wodka voldoende is en Oekraïne.

Type IV – Landen waar men duidelijk niet genoeg doet om het virus er onder te krijgen. Het aantal nieuwe besmettingen blijft stijgen en dat is een slechte zaak. De landen die tot deze categorie behoren zijn onder anderen; UAE, Indonesië, Koeweit, Colombia, Rusland, Peru, Saoedi Arabië, Pakistan en Bangla Desh. Landen waar men maar beter niet heen kan gaan. Thuis blijven is nog steeds het verstandigste maar steeds moeilijker vol te houden. Gek genoeg wil men ook in deze landen versoepelen terwijl daar geen enkele ruimte voor is. Er zijn juist meer en strengere maatregelen nodig om het virus er onder te krijgen.

Type V – Landen waar het aantal nieuwe besmettingen nog altijd exponentieel toeneemt. Verloren landen, landen met soms gekozen presidenten die openlijk bezig zijn om maatregelen die door lagere overheden worden genomen onderuit te halen. Dit pleit niet voor gekozen bestuurders eerder het tegendeel. Laat regeren over aan degenen die er verstand van hebben. Geef het volk brood en spelen en spelletjes en quizzen. De lijst van deze landen wordt aangevoerd door Brazilië waar een Trump met tropenkolder regeert, India, Mexico, Chili, Zuid Afrika, Qatar en Egypte.

Dan zou je nog een categorie nul kunnen toevoegen. Dat zijn landen die niet of nauwelijks getroffen werden door corona. Vaak zijn dit afgelegen eilandstaten. Deze zijn makkelijk af te sluiten. Men heeft gewoon veel geluk gehad.

Uit dit alles komt een beeld te voorschijn dat West en Zuid Europa hard geraakt is door het corona virus maar uiteindelijk gelukt is om er uit te komen. De prijs is hoog geweest. Een derde van alle besmettingen was in deze groep van landen en ruim een derde van alle overledenen ook. Maar men gaat zoals gezegd de goede kant op. Het zelfde kan men zeggen voor een groep van hoog ontwikkelde en uiterst welvarende landen in Oost Azië.

In Oost Europa gaat het niet goed. Het aantal besmettingen is hoog en stijgt nog steeds.

In de nieuwe wereld gaat het ook slecht. Dit geld voor Noord Amerika, Centraal Amerika en Zuid Amerika. Het verhaal dat het virus slecht tegen de hitte kan is een sprookje. Het virus is overal tegen opgewassen. Er is geen vaccin en geen geneesmiddel. Het enigste wat helpt is een stevige lock down die desnoods maanden wordt volgehouden plus social distances. Maar er zijn te veel idioten die dit niet willen snappen. Wat is het nut van onderwijs als mensen besluiten om dwaas te willen zijn? Maar laten we proberen om met een positieve noot af te sluiten. Er is vooruitgang geboekt in ons land en dat deel van de wereld waarin we leven. Dat is goed nieuws.

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in artikel en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Update type curven corona epidemie

  1. Dank je voor dit heel klare tussentijdse overzicht !

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.