Is het ergste voorbij in de corona crisis?

De corona crisis heeft ook ons land hard geraakt. Er zijn veel besmettingen. Veel meer dan de officiële cijfers aangeven. Veel mensen die overleden zijn. Veel meer dan de officiële cijfers aangeven. Maar ook en dat bijna dagelijks bemoedigend nieuws. Natuurlijk is het in onze morele plicht om in tijden van crisis optimistisch te zijn. Maar een deel van de berichten zullen juist zijn. Er is een begin gemaakt met het bestrijden van de epidemie. In het ene land is meer bereikt dan in het andere land. Er is een heel informatieve site over de stand van zaken: De site van de John Hopkins Universiteit.

Men kan kijken op verschillend niveau en naar verschillende dimensies voor de wereld als geheel maar ook voor de afzonderlijke landen. De site werkt met officiële cijfers per land en dus ook globaal. De officiële cijfers geven voor ieder land en vanaf het begin van de epidemie een veel te laag en dus te optimistisch beeld. Toch komt er een bepaald beeld naar voren. Als je voor de optie kiest daily cases, dat wil zeggen de nieuwe  besmettingen, komt een een curve uit globaal en per land die iets vertelt over de stand van zaken. Laten wij deze curven eens nader bekijken. Er zijn ruwweg 5 typen curven te onderscheiden die weergeven hoe de wereld en hoe een afzonderlijk land er aan toe is;

Type 1; Het meest gunstige type. De epidemie is voor een groot deel over;

land-type-1

Type 1 – zo goed als over

De epidemie is niet alleen over de top maar laat zien dat er nog maar weinig nieuwe gevallen zijn bij gekomen. Deze curve geldt voor een handjevol landen; China, Zuid Korea, Australië en New Zealand. Waakzaamheid blijft geboden maar men kan in het land zelf beginnen met het opheffen van de meeste beperkende maatregelen en de economie weer proberen op gang te brengen. De schade is groot maar te overzien.

Type 2; De epidemie is over de top en gaat neerwaarts qua nieuwe gevallen maar is nog lang niet voorbij;

land-type-2

Type 2 – reden voor gematigd optimisme

De soms zeer drastische maatregelen die door regeringen aan hun burgers zijn opgelegd beginnen te werken. De epidemie is duidelijk over de top en de curve van nieuwe besmettingen gaat langzaam maar zeker omlaag. Het is hier nog veel te vroeg om alle beperkende maatregelen op te heffen maar de beperkingen zijn zwaar. Het komt praktisch neer op huisarrest voor een heel groot deel van de bevolking. Complete takken van de economie hebben opgehouden te bestaan en liggen aan het infuus van de staatssteun. De economische schade in de landen die in deze fase verkeren is enorm. De druk om maatregelen te versoepelen is hoog maar het zijn in het algemeen landen waar mensen verstandig zijn en verstandige regeringen kiezen voor zover men iets te kiezen heeft natuurlijk. In deze fase verkeren; Duitsland, Italië, Turkije, Zwitserland, Oostenrijk, Portugal, Noorwegen, Griekenland en Luxemburg. Misschien geldt dit ook voor Spanje en Iran maar de curven voor deze landen roepen nog veel vragen op.

Type 3; Het aantal nieuwe gevallen stabiliseert op hoog niveau en neemt nog nauwelijks af;

land-type-3

Type 3; stabilisatie op hoog niveau met veel schommelingen

Ook in deze landen heeft men vaak zeer strenge maatregelen genomen die burgers en ondernemers heel erg beperken in hun mogelijkheden. Ook hier is de economische schade heel groot. Maar hier is nauwelijks ruimte om al te versoepelen. Het kan zo weer doorschieten in de verkeerde richting. Deze situatie geldt voor de volgende landen; USA, Nederland, België, Israël, Singapore, Japan, Polen en Denemarken en misschien geldt het ook voor Frankrijk maar de data voor dit land roept nog te veel vragen op. Het is mogelijk dat dit ook voor de Wereld als geheel geldt. Maar zelfs als dit zo zou zijn dien je wel te beseffen dat het aantal besmettingen nog altijd toeneemt met 3 a 4 procent per dag! Het is nog lang niet voorbij. Dit kan nog de hele zomer zo door gaan. Het is veel te vroeg om nu al te zeggen dat het zo goed als voorbij is en dat het weer tijd wordt om het normale leven weer op te nemen. De druk op regeringen is groot en niet in ieder land is de regering even bekwaam bezig met het bestrijden van de epidemie om het maar heel netjes uit te drukken.

Type 4; Maatregelen beginnen te werken maar er is geen ruimte voor optimisme

land-type-4

Type 4; Geen reden tot optimisme

Hoewel er wel degelijk maatregelen worden genomen is dit in deze groep van landen duidelijk te weinig en misschien wel te laat om een catastrofe te vermijden. De regeringen hebben te lang gewacht en het verkeerd beoordeeld. Er is een tekort aan alles maar vooral en niet ten onrechte vertrouwen dat het nog goed komt. De schade economisch, politiek, sociaal en psychologisch zal in deze landen heel groot zijn. Waarom schoot men zo te kort? Ik weet het niet. De landen in deze categorie zijn; UK, Canada, Zweden, Chili, Roemenië, Finland, Zuid Afrika en Hongarije. Maar er is een categorie waar het nog veel erger is.

Type 5; De situatie is nagenoeg hopeloos

land-type-5

Type 5; Landen die totaal tekort schieten en waar de situatie vrijwel uitzichtloos is.

De regeringen van deze landen hebben lang volgehouden dat er niets aan de hand is. Sommige landen worden geregeerd door een gek. Er is geen ander woord om deze idioten te omschrijven. Wie nu nog ontkent dat corona gevaarlijk is en dat je als regering maar ook als samenleving alles op alles moet zetten om het te bestrijden is niet alleen niet goed snik maar is in wezen een gevaarlijke gek. De groep van landen omvat; Rusland, Brazilië, India, Peru, Saoedi Arabië, Mexico, Pakistan maar ook de Oekraïne, Wit Rusland, Servië en Moldavië. Het is heel vervelend dat sommige van deze land dicht bij ons in de buurt liggen maar het is nu eenmaal zo.

Wat kunnen we hier uit leren? Dat het ook in ons land nog lang niet voorbij is. Het is nog veel te vroeg voor het versoepelen van maatregelen. We kunnen vaststellen dat onze regering er goed aan doet om het Outbreak Management Team veel breder te maken qua samenstelling en er voor te zorgen dat het transparanter gaat werken. Verder moeten we vaststellen dat open grenzen zoals in Europa heel leuk lijken en heel makkelijk maar dat open grenzen ook heel makkelijk zijn voor minder leuke dingen; Criminelen, terroristen, illegalen en ziekten kunnen ook makkelijk van het ene land naar het andere landen reizen. Tijd om de grenzen dicht te gooien. Terug naar af, grenscontroles en beseffen dat de Verenigde Staten van Europa niet bestaan en wat veel mensen betreft ook niet hoeven te bestaan. De EU moet weer terug naar een samenwerkingsverband van soevereine staten. Het experiment is te ver doorgeschoten. Maar dit laatste is eerder een opinie dan een feit. Niet iedereen zal er zo over deken. Er zullen massa’s mensen zijn (ikzelf niet meer dan een half jaar geleden) die zullen vinden dat de crisis juist een signaal is om nog meer samen te werken en de complete gezondheidszorg over te dragen aan de Europese Commissie die dan bepaald hoe dit geregeld dient te worden. Meer Europa als oplossing voor wat te weinig is geweest namelijk samenwerking tussen de Europese landen. Maar ook dit is niet meer dan een opinie die ik voordraag.

Ter afsluiting; Het is de plicht voor ons allen om te zorgen dat ons land en de wereld uiteindelijk de curve type 1 weet te bereiken. Dit is geen opinie. Dit is gewoon een feit en feiten dien je te erkennen.

 

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in artikel, opmerking en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Is het ergste voorbij in de corona crisis?

 1. In een land waar ieders mening er mag zijn is het ook belangrijk om je aan de feiten en cijfers te houden.

  Geliked door 2 people

 2. Matroos Beek zegt:

  Een mooi en duidelijk, interessant overzicht.

  Geliked door 1 persoon

 3. Zo klaar en duidelijk heb ik het nog nergens gezien !
  Dikke merci voor deze informatie

  Geliked door 2 people

 4. Een uiterst interessant overzicht, Raymond, dank u voor dat.

  Geliked door 2 people

 5. kachaiweb zegt:

  Zeer duidelijke mening en een goed overzicht. Bedankt.

  Geliked door 1 persoon

 6. Dank u wel voor de positieve feedback.

  Like

 7. joke_dev zegt:

  Duidelijke informatie.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.