Temperatuur anomalie februari

De maand februari is om dus is het tijd om de rubriek temperatuur anomalie bij te werken. Temperatuur anomalie is zoals gezegd de afwijking van een temperatuur ten opzichte van een normaal geachte waarde. In dit geval is de normale waarde vastgesteld over de periode 1979-2000. De gebruikte bron is van de website van Climate Reanalyzer.org.

In het overzicht beginnen bepaalde tendensen zichtbaar te worden. Het valt op dat de temperatuur anomalie voor het noordelijk halfrond iedere keer hoger uitvalt dan die voor het zuidelijk halfrond. Ook lijkt het er op dat de temperatuur anomalie voor de tropen iets lager uitvalt dan die voor het globaal gemiddelde. Dit is niet iedere keer te zien maar er lijkt wel een tendens te zijn. Verder lijkt het er op dat de spreiding rond het gemiddelde voor de beide poolgebieden meestal groter is dan die voor globaal en de andere regio’s die we onderscheiden. Maar dit is evenmin iedere keer het geval. Er kan sprake zijn van een seizoenspatroon voor de beide poolgebieden maar het is niet zeker of we dit ook voor de wel heel korte periode al kunnen vaststellen. Dit kunnen we wel vaststellen in Deel 1 – De Opwarming van de Aarde. Daar is dit seizoenspatroon duidelijk waarneembaar. Waarom dit plaatsvindt weet ik nog niet. Dat komt aan de orde in deel 4 – De verklaringen voor waargenomen opwarming. Dit houdt u dus nog te goed.

Nu de temperatuur anomalie voor februari. Laten we beginnen met het globale plaatje;

glob-ta-stat

De temperatuur anomalie globaal is in de zelfde orde van grootte dan die van de afgelopen 2 maanden. De spreiding rond het gemiddelde valt iets hoger uit. Verder valt er niet zo heel veel aan te zien. Laat ons eens kijken hoe dit er uit ziet als we naar de regio’s gaan kijken;

stat-feb-regio

We krijgen het zelfde plaatje wat we al eerder zagen. Veel spreiding rond het gemiddelde voor de beide poolgebieden en weinig spreiding globaal en voor de overige regio’s. Het Noordelijk halfrond heeft een hogere afwijking dan het zuidelijk halfrond en voor de tropen is de afwijking iets minder dan globaal. het zijn vooral de poolgebieden die sterk afwijken. Ze scoren veel hoger en hebben veel meer spreiding rond hun gemiddelde waarde. Laat ons nu eens gaan kijken hoe de gemiddelde waarden van de afwijkingen er uit zien over de periode dat de waarneming loopt;

gemid-reg-ta

Het is mogelijk at er met name voor de poolgebieden sprake s van een seizoenspatroon. Maar dat is nog niet zeker. Daarvoor zou ik data moeten hebben over een complete kalenderjaar. Dat is nog niet het geval.

Nog een korte uitleg over hoe de website de klimaatzone’s onderscheid en wat voor mogelijk hier in schuilt voor de onderzoeker. Op de website van Climate reanalyzer blijkt dat men de poolcirkels bij 60 graden laat vallen en de keerkringen bij 30 graden. Dit levert 5 klimaatzone’s op voor de onderzoeker. De twee poolgebieden van 60 tot 90 graden, twee gematigde zone’s van 30 tot 60 graden en de tropen van 30 graden noorderbreedte tot en met 30 graden zuiderbreedte. Dat geeft dus 5 zone’s. Voor al deze zone’s kan men data verkrijgen per zone en per maand en per seizoen. Zowel voor de gemiddelde temperatuur als wel in de vorm van temperatuur afwijking. Dit kan men dan verder gaan onderzoeken. Hier ga ik in deel 4 de verklaringen mee beginnen. Maar eerst dien ik nog deel 3 – Het verband tussen CO2 en de opwarming van de Aarde uit te werken. De berekeningen en de plaatjes zijn af Nu nog het verhaal dat het geheel bij elkaar praat. Dat moet dus nog gebeuren. Zo blijf je bezig en hoef je nooit last te hebben van verveling. Veel plezier met het lezen van mijn stukjes. Hopelijk helpen ze u met het verkrijgen van wat meer inzicht hoe de klimaatverandering plaatsvindt.

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in artikel, Rubriek, temperatuur anomalie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Temperatuur anomalie februari

  1. Rob Alberts zegt:

    Was februari ooit de maand van de elfstedentochten ….

    Warme groet,

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.