Temperatuur Anomalie december

Een anomalie is een afwijking van wat als normaal wordt beschouwd. Een temperatuur anomalie is een temperatuur die afwijkt van wat als normaal wordt beschouwd. Hier heeft men meestal een referentie periode voor om dit te bepalen. Voor onze temperatuur anomalie is de referentie periode 1979 tot en met 2000. De anomalie wordt per pixel per dag bepaald en dan samen gevoegd tot een periode van een maand en globaal en per regio. Hier worden dan grafieken van gemaakt en die geef ik dan hier weer.

De maand december was weer warmer dan normaal. Dat geldt globaal en per regio. Er waren maar twee dagen voor het Noordpoolgebied dat de anomalie negatief is. Dat wil zeggen dat het te koud was. Alle andere waarden waren positief dus te warm voor de tijd van het jaar. 2019 is ook wereldwijd heel warm geweest. Veel te warm met alle gevolgen van dien zoals de bosbranden in Australië die veel erger zijn dan in de voorafgaande jaren. De branden zijn nog lang niet geblust. Daar is afkoeling en regen voor nodig. Hopelijk vindt dit spoedig plaats anders hebben ze geen bossen meer in dit hete en droge werelddeel.

De eerste grafiek geeft de globale temperatuur anomalie weer met de gebruikelijke statistieken;

global-dec-2019

Het is nu al drie maanden achtereen dat het veel te warm is. Alle waarden zijn hoger. Laat ons ook eens gaan kijken naar de regio’s;

global-regio-stats-2019 De spreiding rondom het gemiddelde is groot voor het Noordpoolgebied en het Zuidpoolgebied en gering globaal en voor het noordelijk halfrond, zuidelijk halfrond en de tropen. Dit beeld is heel stabiel. De tropen zijn ongeveer even warm als globaal. Het noordelijk halfrond is iets warmer en het zuidelijk halfrond is iets kouder dan normaal voor deze maand. Wat wel opvalt is dat het zuidpoolgebied warmer is dan het zuidpoolgebied voor de maand van het jaar. Dat is heel opvallend. Het zuidpoolgebied was eerst steeds veel kouder. Warm en koud zijn relatieve begrippen bij anomalieën. Het is niet erg warm op de noordpool of op de zuidpool. Het is er eerder heel erg koud. Maar het hoort nog een paar graden kouder te zijn.

Dan nog als laatste grafiek de ontwikkeling van de gemiddelde afwijkingen globaal en voor de regio’s;

global-regio-mean-2019

Hier zie je goed hoe het zuidpoolgebied is omgeklapt van kouder dan normaal naar warmer dan normaal. Je ziet ook de grote verschillen van mand tot maand voor de beide poolgebieden. Globaal en over de andere regio’s gebeurd er vrij weinig. Ik ben benieuwd wat voor patroon er ontstaat over een heel kalender jaar. Maar dan moeten we nog wel even geduld hebben. Het is niet zeker of er wel een patroon ontstaat. De mens is er nu eenmaal op gericht om orde in chaos te vinden en ziet patronen die er eigenlijk helemaal niet zijn. Je moet daar voorzichtig in zijn.

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in artikel, Rubriek, temperatuur anomalie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.