Temperatuur anomalie voor oktober 2019

De maand oktober is voorbij. Het is dus tijd om met een update te komen voor de rubriek temperatuur anomalie. Temperatuur anomalie is de afwijking van de echte temperatuur voor in dit geval een heel fijn raster waarin je het oppervlakte van de aarde kunt opdelen. Per vlakje bepaal je het gemiddelde uit alle databestanden die maar beschikbaar zijn. Uit alle beschikbare temperatuurmetingen die in de databestand van Climate Reanalyzer zijn opgeslagen bepaalt de computer dan per dag en per vlakje wat de echte temperatuur is en trekt dan daar het gemiddelde van af. In de beide onderstaande figuren wordt dit weergegeven. Het eerste figuur geeft de echte gemiddelde temperatuur aan per vlak voor 26 oktober 2019. Het tweede figuur geeft dan de afwijking weer ten opzichte van het gemiddelde voor een 26 oktober zoals dat gemeten is over de basisperiode 1979 -2000 per vlak.

10-26-gfs_world-ced_t2_1-day

Figuur 1 – De echte gemiddelde temperatuur per vlak

Zoals U ziet zijn de tropen heel warm en de beide poolgebieden heel koud. Met een groene strook van de meer gematigde gebieden waar ook ons land toe behoort. Voor ieder vlak wordt dan door de computer vervolgens de afwijking bepaald voor deze specifieke dag ten opzichte van de basis periode

10-26-gfs_world-ced_t2anom_1-day-kl

Figuur 2 – De temperatuurafwijking  ook wel anomalie genaamd per vlak

Hoe roder een gebied des te meer wijkt de temperatuur af in positieve richting. Met name de poolgebieden zijn deze dag 26 oktober 2019 vuurrood gekleurd. Het is er feitelijk heel koud maar te warm voor de tijd van het jaar. Het zou er eigenlijk nog veel kouder moeten zijn. Verder zijn er een paar fel blauwe gebieden. Deze zijn veel te koud voor een gemiddelde 26 oktober. De basis periode is 1979 tot en met 2000. Dat zijn dus 22 keer een 26 oktober waar het gemiddelde per vlak voor is bepaald. Zo werkt het dus met temperatuur anomalieën.

Nu het overzicht voor de hele maand oktober globaal en per regio met de gebruikelijke statistieken;

okt-glob-ta

Figuur 3 – Temperatuur anomalie voor oktober 2019

Het valt meteen op dat de maand oktober een stuk warmer was dan augustus en september. Alle statistieken liggen een stuk hoger. Ik heb een nieuwe grafiek gemaakt waar globaal en per regio de gemiddelde temperatuurafwijking wordt weergegeven;

okt-gem-regio

Figuur 4 – Gemiddelde temperatuur afwijking globaal en per regio

Ook hier valt op dat oktober een stuk warmer is dan de voorafgaande 2 maanden. Het is vooral de 2e helft van oktober geweest die hier voor gezorgd heeft. En het zijn ook vooral de beide poolgebieden die een flinke afwijking laten zien. Maar alle regio’s laten afwijkingen in positieve richting zien. Ze zijn dus warmer dan ze horen te zijn voor de tijd van het jaar.

okt-reanalyz-ta

Figuur 5 – Statistieken globaal en per regio

Opnieuw valt op dat de spreiding rond het gemiddelde klein zijn zowel globaal als per regio. Alleen de poolgebieden laten een grotere spreiding zien. Vooral het zuidpoolgebied  valt hierbij op. Er is een enorme spreiding rond het gemiddelde. Het maximum en het minimum liggen maar liefst 5,4 graad Celsius uit elkaar. Te warme en te koude temperaturen wisselen elkaar steeds weer af.

Voor zover de temperatuur anomalie voor de maand oktober 2019.

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in artikel, Rubriek, temperatuur anomalie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Temperatuur anomalie voor oktober 2019

 1. Matroos Beek zegt:

  Verontrustend al dat rood… Bezorgde groet.

  Geliked door 1 persoon

 2. natuurfreak2 zegt:

  Ik heb hier zeer lang zitten lezen en er zijn heel veel dingen om zich zorgen over te maken.Mooie uiteenzettingen en weerleggingen maar wat me het meeste zorgen geeft is dat we weten dat bomen de lucht zuiveren dat er enorm veel bomen moeten bijkomen en dat natuurverenigen nog nooit zoveel bomen kappen als nu. Het bos moet meer verschillende bomen hebben,weg met alle amerikaanse eiken want het zijn exoten.Hier heeft men hele bossen gekapt..mijn kleinkinderen zullen hier niet meer in het bos kunnen wandelen.Want het duurt een hele tijd eer eiken reuzen worden.Langs autostrades wordt de groene buffer die daar zo erg nodig is gekapt.Zoveel leegstand van industriele gebouwen die leegstaan en toch bossen kappen voor nieuwe betonconstructies.Ik word er diep intriest van te meer daar het de natuurverenigingen zijn die zich er aan bezondigen.Respect voor de natuur is al lang voorbij.Roepen en betogen voor het klimaat…de jeugd moet op chool zitten en studeren om nadien met hun opleiding mee oplossingen te zoeken .Ze mogen betogen maar niet op schooldagen..waar blijft men met onze leerplicht?.Het is 15 na 12 maar de hoogste tijd het verstand en de inzet samen een gezicht te geven zonder al die verwijten die men scandeert. naar ouderen toe.Respect voor de natuur en voor onze medemens.Ik begin er het geloof in te verliezen..Apricieer erg al de verduidelijkigen die u geeft.Bedankt.

  Geliked door 1 persoon

  • Het is inderdaad verontrustend dat men meent om kerngezonde bomen te moeten kappen alleen maar omdat het uitheemse soorten zijn. Als of je zomaar grote Amerikaanse eiken kunt vervangen door grote Nederlandse eiken. De meeste Europese eiken die in mijn regio groeien zijn helemaal niet uit Nederland. Om snel rendement te hebben koos men voor snel groeiende soorten en het maakte de grondeigenaren niets uit waar ze vandaan kwamen. Men dient inderdaad eerst eens te beginnen met het bestaande te beschermen. Wat heeft het voor nut om bomen te planten als je ze net zo snel elders om kapt?

   Like

 3. Global heating is real, just look at the data you have, who could argue. Over here though it is cold today and snowed this week

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.