Een nieuwe rubriek toevoegen

Temperatuur Anomalie voor augustus 2019

Het wordt tijd om weer eens iets nieuws te doen. Dit wordt, als het een succes wordt, een vaste rubriek. Het gaat om de temperatuur anomalie. Dat is de afwijking van de gemiddelde temperatuur ten opzichte van een basis periode. Daar heb je een databestand voor nodig om dit te kunnen doen. Het databestand is al voor handen. het wordt geleverd door het project Climate reanalyzer van het Climate Change Institute van de University of Maine. Het project wordt ondersteund door het National Science Foundation of the USA. Het databestand lijkt me dan ook degelijk en betrouwbaar. In de site is de mogelijkheid om dagelijks weerkaarten te maken. In dit onderdeel is de mogelijkheid om dagelijks temperatuur anomalieën te maken van de Wereld. Zo’n kaartje ziet er als volgt uit;

09-01-gfs_world-ced_t2anom_1-day

Dit is de temperatuurafwijking voor zondag 1 september 2019. De basisperiode waar tegen je de temperatuur afwijking berekent is de periode 1979-2000. De blauwe gebieden zijn kouder dan gemiddeld en de rode gebieden zijn warmer dan gemiddelde. Hoe intenser de kleur des te groter is de afwijking ten opzichte van de basisperiode. Ook staan er een serie statistieken bij voor de wereld als geheel(World) en voor regio’s van de wereld zoals het noordelijk halfrond(NH), het zuidelijk halfrond(SH), het Noordpoolgebied (Arctic) en het Zuidpoolgebied(Antarctic) en tenslotte de tropen (tropics). het gaat bij het opstellen van mijn temperatuur anomalie om deze statistieken. Deze zijn berekend per dag maar het is gebruikelijk om dit per maand weer te geven. Daar voor worden de kaartjes per dag aangemaakt, opgeslagen en de getallen in een werkblad gestopt om voor de hele maand de temperatuur anomalie weer te geven. Ik begin met augustus en ga dan verder maand voor maand en dan zien we vanzelf wat voor beeld er ontstaat. Het plaatje voor augustus 2019 ziet er als volgt uit;

temp-anom-aug-2019

In het plaatje worden weergeven de maximale waarde(max), het gemiddelde plus de standaardafwijking(M+stdev), het gemiddelde(Mean), het gemiddelde minus de standaardafwijking(M-stdev) en het minimum(min) van de waarden voor de maand augustus.  Zoals de grafiek al weergeeft gaat het dus om de temperatuur afwijking van het globale gemiddelde voor de maand augustus 2019.

Verder wil ik weergeven wat de globale versus de regionale temperatuurafwijkingen zijn. Dit is weergeven in onderstaand plaatje;

temp-anom-aug-reg

Zoals uit het plaatje naar voren komt is de spreiding rond de gemiddelde waarde  van temperatuurafwijking globaal en voor de meeste regio’s vrij klein. alleen het Zuidpoolgebied(Antarctica) wijkt sterk af. Hier is sprake van een heel grote spreiding rond de gemiddelde waarde. Wat ook opvalt is dat het noordelijk halfrond een stuk warmer is dan het zuidelijk halfrond. De temperatuur afwijking van het zuidelijk halfrond is negatief. Met andere woorden er was in augustus geen sprake van opwarming in het zuidelijk halfrond. Het was er eerder te koud voor de tijd van het jaar.

Voor zover de analyse voor augustus 2019. Het is afwachten wat er in de loop van de tijd voor beeld ontstaat. Het is zoals gezegd iets nieuws. Afwachten hoe het zich verder ontwikkeld. Dat is het leuke van onderzoek. Je weet van te voren nooit precies wat er uitkomt. Wist je dit wel dan had het geen nut om onderzoek te verrichten.

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in artikel, Rubriek, temperatuur anomalie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Een nieuwe rubriek toevoegen

  1. joke_dev zegt:

    En gezien wij wit zijn, geen opwarming of geen afwijking???…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.