Opmerking

Een opmerking over mijn recent artikel; Heeft de Aarde nu wel of niet een broeikaseffect – Deel 1 – De rekensommen. In dit artikel staat de volgende passage; “Feit is dat het CO2-gehalte stijgt, een ander feit is dat de temperatuur stijgt. Feit is ook dat er een sterke samenhang is tussen beiden. Het kost weinig moeite om de temperatuur anomalie te reconstrueren uit het CO2-gehalte. Ook is er een heel aannemelijke theorie die het een uit het ander verklaard.” Dit is een toevoeging op het laatste moment. En zoals het vaak gebeurd gaat er iets mis en wordt er iets vergeten dat er bij had moeten staan. Een van de dingen die ik vergeten ben hier aan toe te voegen is de link naar het artikel waarin de reconstructie van de temperatuur anomalie wordt behandeld. Deze link dien ik alsnog toe te voegen aan de literatuurlijst; Reconstructie van de temperatuur anomalie uit het antropogeen CO2-gehalte. Wat echter ook niet uit de verf kwam was de aannemelijk theorie die het een uit het ander verklaard. Om opwarming van het oppervlakte van de Aarde door een stijging van het kooldioxide gehalte van de atmosfeer te kunnen verklaren kun je terug vallen op de gangbare theorie van het versterkt broeikaseffect. Maar dan dient de Aarde wel eerst te beschikken over een natuurlijk broeikaseffect. En dat is nu net wat ik met mijn onderzoek probeer vast te stellen. Heeft de Aarde wel een natuurlijk broeikaseffect? Dat lijkt lastig maar heb je de theorie van het versterkt broeikaseffect eigenlijk wel nodig? Misschien niet. Een zekere Eunice Foot heeft in 1856 een artikel geplaats in het American Journal of Science and Art genaamd “On the heat in the sunray’s“. Hierin beschrijft ze een experiment waarin ze glazen buisjes met lucht en gassen waaruit de lucht bestaat zoals stikstof, zuurstof en kooldioxide eerst in de zon legt om op te warmen en vervolgens in de schaduw legt om weer af te koelen. Daarbij stelt ze vast dat de gassen die wij als broeikasgas beschouwen zoals kooldioxide meer opwarming laten zien in de zon en minder afkoeling laten zien in de schaduw. Hiermee boots zij het dag-nachtritme na dat de Aarde en dus ook van de atmosfeer. Opwarming overdag krijg je omdat kooldioxide ook massa’s absorptie heeft in het infra-rode gebied van de zonne-energie. Vasthouden nachts komt omdat dit nu eenmaal iets is waar kooldioxide heel goed in is. Het artikel sluit af met de speculatie dat als je het kooldioxidegehalte van de atmosfeer verhoogt het mogelijk is dat de Aarde hierdoor opwarmt. Kortom een aannemelijke theorie die verklaart hoe een toename van het kooldioxide-gehalte van de atmosfeer kan leiden tot opwarming van de Aarde en er wordt helemaal nergens gerept over het broeikaseffect. Wat wil een mens nog meer?

Dit begint een artikel in aanbouw te worden. Dat krijg je als je zomaar ergens begint. Normaler wijze schrijf ik dingen eerst uit in klad. Dan gaat het in de tekstverwerker en dan pas wordt het gepubliceerd. Dat geef meer structuur en overzicht. Wat ik nog wou zeggen. Het artikel van Eunice Foot bestaat uit slechts twee bladzijde. En wat ik als aanzet zag voor een mechanisme blijkt bij nadere bestudering uit slechts een zin afkomstig. Dat is wel heel erg weinig ook als je niet weet of dit ook echt wel zo geïnterpreteerd mag worden. Dus nee een aanzet van een mechanisme is er niet. Jammer maar er zijn meer onderzoeken geweest. Een zekere John Tyndall heeft ook uitvoerig onderzoek gedaan en een paar veel uitgebreider artikelen over geschreven. De links naar deze twee artikelen wil u niet onthouden; Het eerste artikel (pdf) en het tweede artikel ook pdf. Verder nog een interessant artikel waarin een biograaf van John Tyndall zich de vraag stelt of Tyndall het artikel van Eunice Foote al dan niet heeft gelezen en dit idee van Eunice Foote misschien gejat zou hebben. De auteur gaat er vanuit dat dit niet erg waarschijnlijk is. De mogelijkheid bestaat dat deze recent herontdekte “Moeder van het broeikaseffect” geen enkel rol heeft gespeeld in het debat over klimaatverandering dat toen ook vrij uitgebreid in de aandacht stond van wetenschap en publiek.

Misschien dat het mij op een dag lukt om een alternatief mechanisme te vinden hoe een stijging van kooldioxide leidt tot opwarming van de Aarde. Maar misschien zit ik er wel volledig naast. Zoals de beste mensen van de blog Klimaatverandering Bart Verheggen mij keer op keer hebben geprobeerd uit te leggen. Maar ik ben nu eenmaal nogal eigenwijs. Maar zonder mechanisme is niemand bereid om aan te nemen dat de Aarde geen natuurlijk broeikaseffect heeft. Hier leg ik me verder bij neer en ga eerst eens de literatuur lezen maar dat is lastig. De artikelen zijn halverwege de 19de eeuw geschreven in een technisch jargon waarin bijna alles een andere betekenis heeft dan in hedendaags spraakgebruik.

Verder wil ik proberen of ik Google Translate kan toevoegen. Ik een vrij groot aantal Engelstalige volgers en ik vraag me af of die wel weten waarom ze een like plaatsen onder mijn artikel.

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in artikel, opmerking en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Opmerking

  1. joke_dev zegt:

    Mijn kleinkinderen laten hun haren ook knippen met het ‘machientje’. Ze zijn 4 en 6

    Geliked door 1 persoon

  2. Emigrant zegt:

    Nog beter dan Google translate is DeepL. Ook kostenloos.Probeer het maar eens.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.