Energietransitie mei

Energietransitie wil zeggen dat we overgaan van een situatie waarin een bepaalde energiebron domineert naar een situatie dat een andere energiebron het overneemt.

In de Middeleeuwen stookte we vooral veel hout maar de bossen moesten plaatsmaken voor landbouw en veeteelt. Bovendien was hout ook nodig als bouwmateriaal voor bijvoorbeeld huizen maar ook boten. het was eigenlijk veel te duur om hout op te stoken. Maar met alleen de houtresten kwam men er niet. Dus werd er gezocht naar een alternatief. Wie zoekt zal vinden en men vond turf. Je kunt het winnen uit hoogveen maar daarbij gaat de turflaag uiteindelijk verloren. Je kunt het ook uitbaggeren uit laagveen maar dan krijg je grote gaten in de grond die zich vullen met water. Je krijgt meren die door oeverafslag steeds groter worden. Denk daarbij aan het Haarlemmermeer. Daar ging zoveel land verloren dat het de bijnaam kreeg van Waterwolf. Ook de voorraad turf raakt op deze manier op. Dat het in beide gevallen om biomassa ging wil niet zeggen dat het duurzaam was. Dat is het op deze wijze beslist niet.

Een energietransitie is dus niets nieuw. Dus als mensen roepen dat het niet kan of onbetaalbaar duur gaat worden praten ze onzin. Het kon in die tijd en dus kan het ook in onze tijd. Het is een kwestie dat vooral de overheid het voortouw neemt. Overheid dat is politiek. En daar praat men heel wat af en vaak totaal niet relevant en heel vaak off-topic. Dat is jammer. Maar er zijn verkiezingen. Je kunt je politici vervangen door anderen als niet tevreden met ze bent. Het is als bij Zolando. Als het je niet bevalt stuur je het gewoon terug. Doe het zelfde met politici als ze niet blijken te bevallen.

Zoals altijd een serie links uit de Nederlandstalige mainstream media;

‘Klimaatdoel haalbaar door direct sluiten drie nieuwste kolencentrales’

Record: Een op de vijf huishoudens overgestapt van energieleverancier

CBS: Nederland met resultaten duurzame energie hekkensluiter in Europa

’Zonnepanelen terugverdienen duurt consument te lang’

Vermogen aan zonne-energie met 50 procent gegroeid in 2018

Meer en meer zonnepanelen, hier en daar dreigen capaciteitsproblemen

Huidige stimuleringsregeling voor zonnepanelen verlengd tot 2023

Steeds meer biomassacentrales, goed of slecht voor het klimaat?

Vraag naar gas uit Groningen daalt sneller dan voorzien

Gazprom levert recordhoeveelheid gas aan Europa

EU-parlement: In 2050 geen uitstoot van broeikasgassen meer in Europa

En hier wil ik het mee afsluiten. Overdaad schaad. Maar wat ik nog kwijt wil. Het klinkt heel aardig dat de overheid elektrisch rijden stimuleert met een bedrag dat spoedig in de miljarden gaar lopen. Maar wat is het nut hier van als mensen deze auto’s laten lopen op goedkope dus grijze stroom uit de kolencentrale en niet op duurdere groene stroom. Het zet geen zoden aan de dijk. Het is groene stroom dat je als overheid dient te stimuleren zodat het ook qua prijs kan concurreren met grijze stroom

 

 

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in Rubriek en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.