Hoe kom je van de zomertijd af?

Als eerste is er de vraag wat de zomertijd nu precies is. Daar voor verwijs ik u naar de eerste link;

Wikipedia – zomertijd met een uitvoerige uitleg over het fenomeen.

De huidige zomertijd werd ingevoerd in 1977 als een maatregel tegen de Eerste Oliecrisis.  Deze crisis ontstond niet door een gebrek aan olie maar door een doelbewuste poging van de OPEC landen om de prijs flink op te drijven. De regering verzon allerlei maatregelen om het energieverbruik terug te dringen. Zo kwam men met het idee van een autoloze zondag. Hierna kregen we de Tweede Oliecrisis door het afzetten van de Sjah van Iran en de daarop volgende oorlog tussen Irak en Iran.  Later gevolgd door nog veel meer onrust in het Midden Oosten. De regio is een waar kruitvat dat van alle kanten in brand vloog en vliegt.

Het idee achter de zomertijd is dat men het daglicht tijdens de zomer beter kan benutten door de klok een uur terug te draaien. Men had ook iedereen kunnen opdragen om een uur eerder op te staan en aan het werk te gaan. Maar dat zou heel omslachtig zijn en lang niet iedereen had er aan mee willen doen. Door de zomertijd in te voeren moest men wel mee doen. Je kunt nu eenmaal niet in een eigen tijdzone gaan leven. Dat zou niet erg praktisch zijn.

Het voornaamste voordeel dat werd genoemd was dat het energie zou besparen. Maar daar wordt tegenwoordig heel erg aan getwijfeld of dit wel zo is. Er zijn betere manieren om stroom te besparen. Bijvoorbeeld door energiezuinige lampen te gebruiken. Er zijn ook diverse nadelen die aan de zomertijd worden toegeschreven;

Zomertijd weer ter discussie: de voor- en nadelen op een rij

Een schijnargument om verwarring te stichten en de besluitvorming in een puinhoop te veranderen;

Afschaffen wintertijd: “Pas om tien uur ‘s ochtends licht”

Dit is dus niet de bedoeling. Het gaat om het afschaffen van de zomertijd. De wintertijd is de normale tijd. Die blijft gewoon staan.

Afschaffen van de zomertijd: een strijd tussen Noord- en Zuid-Europa

Een ander argument dat geen hout snijdt. Immers in Zuid-Europa is er via de zomertijd nauwelijks een energiebesparing te halen.

De zomertijd is opgelegd in Europees verband en kan dus niet door Nederland eenzijdig worden afgeschaft. Ook dit dient weer in onderling overleg te gebeuren. Er is zoals opgemerkt een heuse discussie op gang gekomen of men de zomertijd nog wil houden of afschaffen. Een klein overzicht van de discussie en de weg die afgelegd moet worden om van die ellendige zomertijd verlost te worden;

Deel Europarlement wil stemming over afschaffen zomertijd

Europees Parlement wil onderzoek naar effecten zomertijd

Gedoe met zomer- en wintertijd mag geen minuut langer duren

Enquête: veel Europeanen willen af van klok verzetten in de zomer

Duidelijk signaal Europeanen: stop de zomertijd

Europese Commissie wil zomertijd afschaffen: “Dat gaan we vandaag beslissen”

EU-Parlement stemt over afschaffen zomertijd, hoe zinvol is dat?

EU schaft zomertijd en wintertijd af: voortaan is het altijd kwart voor twee

Lidstaten EU moeten uiterlijk in maart voor zomer- of wintertijd kiezen

Maar zoals gezegd, dit is het issue niet. het gaat niet om het een of het ander. Het gaat erom de zomertijd al dan niet af te schaffen. Als je de zomertijd afschaft kom je automatisch terecht in de wintertijd. En dat is de normale tijd. Deze tijd noemt men ook wel de normaliteit. Dit is waar het werkelijk om gaat;

Europese Commissie: klok niet meer verzetten in Europa

Kabinet hakt binnenkort knoop door over zomertijd

Wiebes vindt het ‘middeleeuws’, Rutte zwijgt over wintertijd

Zou het eindelijk een keer lukken om van een maatregel af te komen die nooit meer is geweest dan een symbolische maatregel tegen een tekort aan olie dat helemaal niet bestond?

 

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in artikel en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.