De hittegolven van 2018

De eerste hittegolf van 2018 – Deel I

De landelijke hittegolf van 2018 is weer voorbij. Hij begon op 15 juli. Er is pas sprake van een hittegolf als in De Bilt de temperatuur minstens 5 dagen hoger is dan 25ºC (zomerse dag) en daarvan minstens 3 dagen warmer zijn dan 30ºC (tropische dag). Zie deze links voor de officiële definitie van het weerverschijnsel;

Koeler weer in De Bilt maakt officieel einde aan hittegolf

KNMI uitleg over hittegolf

Waarom gaat het altijd over De Bilt?

Hittegolven zijn op zich niet bijzonder. Ze kwamen ook in het verleden vaak voor. Hierbij twee lijsten van officiële hittegolven. Beiden van het KNMI;

KNMI – hittegolven sinds 1901

KNMI – de oude lijst van hittegolven sinds 1901

Het verschil zit hem in de periode van 1901 tot en met 1950. In de oude lijst komen dan 23 hittegolven voor. In de nieuwe lijst is daar niet veel van over gebleven. Er zijn er nog maar 7 hittegolven over. Men kan zien dat ook de maximale temperaturen die toen in De Bilt werden gemeten een stuk lager liggen in de nieuwe lijst. Het scheelt zo’n 1,5ºC . Het is dan ook maar de vraag welke lijst men wenst te gebruiken om vast te stellen of de hittegolf van 2018 de warmste ooit is geweest. Volgens de nieuwe, huidige en officiële lijst wel. Maar volgens de oude thans door het KNMI verlaten lijst niet. Toen was de tweede van de vier hittegolven van 1947 de warmste ooit gemeten.

Waarom heeft het KNMI gemeend de geschiedenis van de hittegolven te herschrijven? Daarover is een uitgebreid verhaal terug te vinden;

Achtergrond homogeniseerde reeksen dagwaarden. Het komt er op neer dat in 1950 de methode om temperaturen te meten werd veranderd. Er werd een nieuw type weerhut in gebruik genomen. Deze gaf veel lagere waarden aan dan de bestaande methode. Een verschil van ongeveer 1,5ºC. Daarop heeft men besloten om de bestaande reeks van dagwaarden met deze factor aan te passen. De temperaturen komen dan lager uit en het aantal hittegolven verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Toch is dit een beetje raar. De temperaturen zijn gemeten in opdracht van de overheid. De metingen zijn dan te begrijpen als officiële documenten en die mag je niet zo maar aanpassen omdat je vindt dat ze ooit door iemand verkeerd zijn ingevuld. Dan zou je de gekste dingen krijgen. Stel je voor dat je het persoonsbewijs wilt verlengen en te horen krijgt dat zo’n persoonsbewijs volgens het bevolkingsregister nooit verstrekt is geworden, sterker nog dat je officieel niet bestaat. De sterke arm der wet houdt je meteen staande want je zult wel een illegaal immigrant zijn met vervalste papieren. Of je wilt een echtscheiding en krijgt te horen dat jij en je partner nooit getrouwd zijn geweest. Of je wilt je kinderen aan melden op school en krijgt te horen dat je volgens de burgerlijke stand helemaal geen kinderen hebt en of je even heel snel de kindertoeslag, die je ten onrechte hebt verkregen wilt terug betalen. Dit is slechts een heel kort lijstje van alle ellende die je krijgt als je de geschiedenis herschrijft. Mooi staan laten die zooi.

Nu is het natuurlijk mogelijk dat de nieuwe methode van temperatuur meten circa 1,5ºC lager ligt dan de oude methode. Maar is het ook mogelijk dat de temperatuur plotseling zonder enige aanleiding is gaan dalen? Het lijkt heel onwaarschijnlijk maar Tamino van de weblog Open Mind heeft vast gesteld dat in 1958 dit heeft plaats gevonden over een heel groot gebied.

Open Mind – US warmhole

In vrijwel het hele Zuidoosten van de USA viel de temperatuur dat jaar met zo’n 1,5ºC tot zelfs 2,5ºC terug. Dat was geen artefact veroorzaakt door het plaatsen van nieuwe weerhutten. Het vond echt plaats en wat nog het meest verbaast is dat het decennia duurde voor de temperuren weer op het niveau van voor 1958 waren gekomen. Het is dus daadwerkelijk mogelijk dat de temperaturen in De Bilt in 1950 met 1,5ºC gedaald zijn. In dit geval dienen de dagwaarden van de periode 1901 tot en met 1950 in het geheel niet gecorrigeerd te worden. En had men de geschiedenis niet mogen herschrijven. Hetgeen zoals uitgelegd zo wie zo een hoogst dubieus gebeuren is.

Voor zover het eerste deel over de hittegolf van 2018. In de volgende aflevering kijken we naar de voorspellingen die aan de hittegolf vooraf gingen en het verloop ervan. Maar niet te veel in één keer. Laat ons eerste proberen om eerst te herstellen van de verschrikkingen van de hittegolf. Over deze verschrikkingen gaat het derde deel.

 

 

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in artikel en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De hittegolven van 2018

  1. natuurfreak zegt:

    Dat men ook al knoeien gaat met opgetelkende temperaturen tart voor mij elke verbeelding

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.