Een dwaas idee

Toen ik vanmorgen mijn krant las (lang verhaal, iets met de krant delen, scheelt geld en milieu) viel mijn oog op het volgende artikel: Twente voldoet nog lang niet aan klimaatakkoord van Parijs. Nu heb ik nooit geweten dat de Vrije Republiek Twente het verdrag mede had getekend. Dus waarom zouden wij hier aan moeten voldoen. Maar afgezien daar van gaat het mij vooral om de dwaasheid van de voorgenomen maatregel om alle bestaande huizen van het aardgas af te halen. De kosten van deze maatregel zijn extreem hoog. Er wordt gesproken over gemiddeld 18.000 euro per woning. Alleen voor Twente zou dit al zo’n 7 miljard euro kosten. En wat levert het op? Wel daar valt wel het een en ander over te zeggen. Het zijn simpele en onweerlegbare rekensommetjes.

Volgend de Wereldbank is de totale globale CO2-emissie gelijk aan 36.138.285 Kton. De CO2-emissie van Nederland is volgens dezelfde bron 167.303 Kton. Dat is slechts 0,5 promille van de globale CO2-emissie. Van deze emissie van Nederland komt maar een heel gering deel voor rekening van het aardgasverbruik van de Nederlandse huishoudens. Laat dat een keer 5 procent zijn van het totaal. Dan is de bijdrage van aardgasverbruik van de Nederlandse huishoudens slechts 0,023 promille van de globale CO2-emissie. Laat ons nu aannemen dat de opwarming van de Aarde sinds het begin van de industriële revolutie 1,5 graad Celsius is geweest. Laat ons aannemen dat deze opwarming volledig voor rekening komt van het toegenomen CO2-gehalte van de atmosfeer (97 procent van de Klimatologen deelt overigens deze aanname). Dan nog is de bijdrage van het aardgasverbruik van de Nederlandse huishoudens niet meer geweest dan een luizige 0,00035 graad Celsius. Dit zijn simpele rekensommen die iedereen kan maken en controleren.

Is het nu werkelijk zinvol om alleen al voor Twente 7 miljard euro uit te geven als je nu al weet dat het helemaal geen resultaten oplevert? Het is gewoon een idioot idee dat alleen verzonnen kan worden door idioten als politici, klimaatactivisten en wereldvreemde wereldverbeteraars. Zichzelf serieus nemende media en journalisten horen hier niet aan mee te doen. Ze horen tegengas te geven. Maatregelen om de opwarming van de Aarde te beteugelen zijn ongetwijfeld nodig. Als je niets doet gebeurt er ook niets. Maar kan men nu echt niets beters verzinnen? Dat men alle nieuwbouw (huizen, kantoren, scholen bedrijfshallen) oplevert zonder een aardgasaansluiting is verstandig. Op termijn zullen veel bestaande gebouwen gesloopt en vervangen worden. Langzaam maar zeker kom je zo ook wel in de goede richting. Verder moet men vaststellen dat de gemiddelde woning ook in Twente beslist geen A-label heeft. Er valt beslist veel rendement te halen door bestaande woningen op te waarderen. Dat kost ook veel geld maar dan krijg je er tenminste iets voor terug. Ook voor wereldverbeteraars geldt dat je dient te zorgen dat je value for money krijgt. Ook als het om andermans geldt gaat zoals woningeigenaren, huurders en belastingbetalers. Ook kan men extra geld uitgeven aan subsidies voor zonne-panelen en dergelijke. Er zijn zoveel betere maatregelen te verzinnen. Packen Wir es an! Wir schaffen dass. No time to waste. No money to waste!

Over Raymond Horstman

Onderzoeker, analist, schrijver. Havo B-pakket, HBO analytische chemie en propedeuse Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Een brede belangstelling in algemene zaken en een bijzondere interesse in klimaatstudies. Mijn woonplaats wordt door een bekend schrijver die er gewoond heeft omschreven als het "onliefelijk stadje E.". Een bekend dichter had het over het einde van de spoorlijn. Het is een fijne stad om in te wonen. Kort samengevat: E. heeft het!
Dit bericht werd geplaatst in opmerking en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Een dwaas idee

 1. natuurfreak zegt:

  Er wordt wat onzin op de wereld losgelaten, wanneer gaat men nu eindelijk zijn gezond verstand eens gebruiken of moeten politici er weer aan verdienen?

  Like

  • Men kan het beste beginnen met het beer isoleren van de bestaande woningen en alleen nieuwe huizen gasloos opleveren. De beste energie is bespaarde energie. Die hoef je niet op te wekken en geeft ook geen emissies. Maar hoe overtuig je politici. Gelukkig hebben we binnenkort verkiezingen in Nederland.

   Like

 2. natuurfreak zegt:

  Hopelijk verandert er dan iets.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.