Recentelijk heeft men vastgesteld dat mijn weblog niet erg overzichtelijk is. De diverse artikeltjes zijn lastig te vinden. Om dit euvel op te heffen bij deze een overzicht met verwijzingen en links naar de artikelen.
Had Fourier ongelijk, een poging tot eerherstel. Een heel oud artikel waar ik het idee uitwerk dat zonne-energie niet gelijkmatig verdeeld wordt over het oppervlak. De dagkant krijgt alle zonne-energie en de nachtkant krijgt niets. Het model is wat minder gelukt en er is geen antwoord op de vraag waar de nachtkant haar energie vandaan krijgt.
De Maan, haar temperatuur en de karakteristieken. In dit artikel wordt het feit dat de zonne-energie niet gelijkmatig wordt verdeelt over het oppervlak verder uitgewerkt en een idee gelanceerd hoe de nachtkant aan energie komt. het wordt gebufferd door de laag die onmiddellijk onder het oppervlak van de Maan ligt. Het artikel bevat simulaties voor alle relevante variabelen. Het model is het zelfde als gebruikt voor de Aarde en voldoet niet. Verder komt het aardig in de richting van een goed dat wil zeggen de temperatuur karakteristieken van de Maan verklarend model dat een uitwerking is van het black body model van Stefan en Boltzmann.
Een serie artikelen over het broeikaseffect. Mijn volgende bijdrage aan het debat over het klimaat betreft een aantal artikelen over het broeikaseffect. Het broeikaseffect is een eigenschap van onze atmosfeer die het mogelijk maakt om de gemiddelde temperatuur op Aarde op een aangename 15ºC te brengen. Zonder het broeikaseffect zou het veel kouder zijn op Aarde. De link verwijst naar de inhoudsopgave. Het is de bedoeling dat vanaf deze inhoudsopgave links worden toegevoegd naar de diverse artikelen.
Een serie artikel over antropogeen CO2. Dit is een serie artikelen met als thema antropogeen CO2. De artikelen komen voort uit een onderzoek dat de auteur de afgelopen maanden heeft verricht. Het doel is om een complexe vraagstuk op een begrijpelijke en samenhangende wijze weer te geven. Het betreft een zoektocht naar de vraag of de stijging van het CO2-gehalte in de atmosfeer antropogeen is. Leidt een toename van CO2 tot een temperatuurstijging en wat is nodig om een al te sterke stijging van de gemiddelde temperatuur van het aardoppervlak van de Aarde te voorkomen. Welke maatregelen zijn nodig om te zorgen dat de afspraken die in het Klimaatverdrag van Parijs staan na worden gekomen. De link verwijst naar een korte inleiding en de de inhoudsopgave van de reeks artikelen. Vanaf deze inhoudsopgave zullen links worden geplaatst naar de artikelen.
Mijn excuses dat mijn weblog onoverzichtelijk is (geworden over de tijd). Het was in eerste instantie alleen bedoeld om het eerste artikel te plaatsen. Pas later ben ik begonnen dingen toe te voegen en is het project een eigen leven gaan leiden. Aan deze lijst van artikelen zal in elk geval nog een worden toegevoegd. Dat is een poging om het model waar ik in beide eerste artikelen niet uitkwam alsnog uit te werken. het artikel schiet goed op. Ik hoop het voor het eind van de maand te kunnen publiceren.
Het ontwikkelen van een simpel model om het verschil in temperatuur karakteristieken tussen de Maan en de Aarde te verklaren. Dit artikel introduceert een model waarmee de temperatuur karakteristieken van de Aarde en de Maan kunnen worden verklaard. Het begint met het basis model van Stefan-Boltzmann dat de verhouding tussen stralingsenergie en de temperatuur weergeeft. Dit is het welbekende black body model. Dit model wordt beginnend met de Maan van binnen naar buiten stapsgewijs uitgebouwd tot het uiteindelijk ook voor de Aarde geschikt is. Het is een simpel input-output model. Hier aan toegevoegd is een bijlage met simulaties voor de gebruikte variabelen in het model; Bijlage: De simulaties : In deze bijlage gaan we bekijken hoe veranderingen in de zonne-constante TSI, weerkaatsing α, bufferend vermogen b en emissiviteit ε door werken in de temperatuur karakteristieken van de Maan. We kiezen voor de Maan omdat dit eenvoudiger is. De Maan heeft geen atmosfeer, geen oceaan, geen ijskappen en geen leven en dus ook niet allerlei terugkoppelingen die voor complicaties kunnen zorgen. Alleen waar anders is aan gegeven hebben alle berekeningen, tabellen en grafieken betrekking op de Maan.